ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

1484398104
1484398104
         Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, υποδέχτηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας με την Κύπρο. Εξέτασαν δε θετικά και το θέμα της επαναπροκήρυξης του προγράμματος «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος», το οποίο έχει ως στόχο την ανάδειξη της γλωσσικής, ιστορικής, πολιτισμικής και λαογραφικής συγγένειας ενός ενιαίου χώρου, που ενώνει τις τρεις περιοχές ως ακραία ανατολικά όρια του ελληνικού και του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

         Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, δήλωσε:      

         «Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Πιστεύω πως η Κυπριακή Κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων του λαού που εκπροσωπεί. Η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι δεδομένη και ιδιαίτερα της ακριτικής Μακεδονίας και Θράκης.»

         Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μάρκος Κυπριανού, τόνισε:

         «Είχα την ευκαιρία να εκφράσω τη χαρά μου για τη συνάντηση με τον κ. Υπουργό. Ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα -και σημαντική- για να μπορέσω  να ενημερώσω για τις τελευταίες διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για τη δραστηριότητα της Κύπρου γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερθήκαμε και στο πρόγραμμα «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος» που θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας και των περιοχών αυτών, το οποίο θα εξετάσουν και οι συναρμόδιοι συνάδελφοί μας. Και βεβαίως προσκάλεσα τον κ. Υπουργό να επισκεφτεί την Κύπρο και ελπίζω να έχει την ευκαιρία να το κάνει το συντομότερο δυνατόν

            Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την τελευταία επίσκεψη και τις δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ντάνιελ Φριντ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής:

«Είδα το ενδιαφέρον και των ΗΠΑ, το οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει και να υπάρχει και στήριξη. Αυτό που θέλω να πω, είναι  ότι με βάση τις δηλώσεις και τις συναντήσεις του κ. Φριντ, αυτό το ενδιαφέρον έχει σωστές βάσεις. Δηλαδή δεν έχουν φέρει δικό τους σχέδιο, δέχονται ότι δεν πρόκειται να επιβάλλουν οποιοδήποτε σχέδιο, αλλά να στηρίξουν τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης έχει τονίσει ο -και αυτό είναι σημαντικό- πως η μόνη λύση όσον αφορά τις ΗΠΑ για την Κύπρο, είναι η επανένωση του νησιού σε ένα ενιαίο κράτος, μια διζωνική,  δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, και ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή από τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σωστή βάση και βεβαίως, δεδομένων των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της Τουρκίας και μη  εποικοδομητική στάση της Τουρκίας σ` αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να μεταφερθούνε και τα ανάλογα μηνύματα στην ´Αγκυρα.»

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΒΟΥΡΟΤΡΥΠΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ