ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ISO 9001:2000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007- 20013

1484398333
1484398333

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, παρέλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του διαπιστευμένου στην Ε.Ε. φορέα πιστοποίησης TUV Rheinland Cert GmbH, κ. Νικόλαο Καραγεώργο,  το πιστοποιητικό  DIN EN ISO 9001:2000 για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΜΑΘ καθηγητή κ. Λουκά Ανανίκα, του Γενικού Διευθυντή της αναδόχου  του έργου εναρμόνισης του ΥΜΑΘ με το διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ/ΕΝ 9001:2000 «Αιγίς» κ. Παναγιώτη Γρίβα και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Μετά την επίδοση ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας τόνισε ότι η πιστοποίηση του ΥΜΑΘ ως τελικού δικαιούχου για την εκτέλεση έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 συνιστά την καλύτερη απάντηση σε όσους εξακολουθούν να μιλούν για κατάργηση του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Ο κ. Υπουργός, υπογράμμισε τα εξής:

«Αυτό το Πιστοποιητικό βεβαιώνει ότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και ειδικά η Δ/νση Διοίκησης, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Υποδομών και η Δ/νση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας για το σχεδιασμό, διοίκηση, διαχείριση  και υλοποίηση κοινοτικών, εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων έργων, για τη νέα προγραμματική περίοδο. Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΥΜΑΘ και ιδιαίτερα για τα 2,5 εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη, η δυνατότητα που αποκτά το υπουργείο μας να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, δημοπρατεί και να υλοποιεί έργα του Δ´ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το ΥΜΑΘ γίνεται πλέον ο τελικός δικαιούχος για έργα. Αυτή είναι η  πραγματική  αναβάθμιση αυτού του Υπουργείου, την οποία με θρησκευτική ευλάβεια υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η πιστοποίηση που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να καθίσταται τελικός δικαιούχος αλλά και φορέας διαχείρισης και δημοπράτησης έργων, συνιστά την πραγματική του αναβάθμιση και  αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους εχθές σε ειδική ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη -και ιδιαίτερα στην πρώην υπερνομάρχη Αθηνών- ζήτησαν στην ουσία την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Βρισκόμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της  Τ.Α. των 16 νομών και σε διαρκείς συσκέψεις με νομάρχες και δημάρχους και περιμένουμε μέχρι το τέλος του Α´ εξαμήνου του 2008  να μας καταθέσουν ολοκληρωμένες μελέτες προκειμένου το ΥΜΑΘ να τις δημοπρατήσει και να ωφεληθούν επιπλέον οι πόλεις και τα χωριά του χώρου της ευθύνης μας. Το χρηματοδοτικό σχήμα του ΥΜΑΘ θα προέρχεται είτε από κοινοτικά προγράμματα απ’ ευθείας είτε από τομεακά προγράμματα των άλλων υπουργείων, είτε τα Π.Ε.Π.. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποίηση  εν όψει του Δ´. Κ.Π.Σ, το οποίο θα εξελιχθεί με νέους κανόνες, βάσει των οποίων, έργα θα μπορούν να υλοποιούν μόνο εφ´ όσον διαθέτουν Διαχειριστική Επάρκεια. Και από κει και πέρα θα κριθούμε όλοι μας στη δυνατότητα που έχουμε να απορροφήσουμε κοινοτικά κονδύλιο. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης  που συνέβαλε τα μέγιστα και ειδικά το Γενικό Γραμματέα καθηγητή κ. Λουκά Ανανίκα ο οποίος είχε και την επιστασία του όλου εγχειρήματος.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της TUV Rheinland κ. Νικόλαος Καραγεώργος, επισήμανε:

«Κύριε Υπουργέ, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας εγχειρίσω ένα πιστοποιητικό ποιότητας για ένα υπουργείο. Πρωτοστατούμε σήμερα στην Ελλάδα, διότι είστε το πρώτο υπουργείο που πιστοποιείται, και ευελπιστώ ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλα υπουργεία. Θέλω να σας συγχαρώ για το έργο που έχετε επιτελέσει και ευελπιστώ επίσης ότι τα αποτελέσματα  θα είναι προς όφελος του πολίτη.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο αρχικός προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα διαχειριστεί το ΥΜΑΘ φτάνει τα 228 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά, ανάλογα με τους ρυθμούς απορρόφησης. Σημείωσε επίσης, πως έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για τις απαραίτητες προσαρμογές στον Οργανισμό του ΥΜΑΘ, προκειμένου να συσταθεί η Τεχνική Υπηρεσία, που απαιτείται για την ανταπόκριση του Υπουργείου στο νέο του ρόλο.

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2008