ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ τ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΤΗ

ypes press002
ypes press002
Επανερχόμενος στο θέμα της βράβευσης του τ. Υπουργού Νικόλαου Μάρτη, σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, δήλωσε τα εξής:

«Το όνομα του Νικόλαου Μάρτη συνδέεται άμεσα τόσο με την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου όσο και με το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ήταν εκείνος που πρώτος αναγνώρισε το ρόλο που ο κινηματογράφος θα μπορούσε να διαδραματίσει για την εθνική μας οικονομία. Ως Υπουργός Βιομηχανίας το 1958, πέρασε διάταξη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε ο κινηματογράφος να υπαχθεί ως αυτόνομος κλάδος στο Υπουργείο Βιομηχανίας. Το γεγονός αυτό συντέλεσε στην εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, δίνοντας ώθηση στην κινηματογραφική παραγωγή.

Η προσφορά του κ. Μάρτη στο ελληνικό σινεμά συνεχίστηκε με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για τη διοργάνωση της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε στο θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο το Φεστιβάλ χρωστά την ύπαρξή του. Μάλιστα, με ειδικό άρθρο στον πρώτο Νόμο «περί κινηματογραφίας» της χώρας μας, φρόντισε να γίνεται το Φεστιβάλ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αναμφίβολα, στο Νίκο Μάρτη αξίζει κάθε τιμή για όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας. Η εκδήλωση προς τιμήν του στα πλαίσια του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν ένα «ευχαριστώ» για τη σημαντική συμβολή του στην άνθηση της ελληνικής κινηματογραφίας, μια πτυχή της πορείας του που ήταν ως τώρα άγνωστη σε πολλούς.-»

 

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ