ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002
Η πρώτη από τρεις διαδοχικές συσκέψεις του Υπουργού Μακεδονίας –Θράκης κ. Γιώργου Καλαντζή, με τους επικεφαλής των φορέων της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ΥΜΑΘ, προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση που θα έχει με τους φορείς της πόλης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της 71ης ΔΕΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μαγόπουλος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Τζακόπουλος, ο  Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Χατζαρίδης, ενώ τον Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Παπαβασιλείου, εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας κ. Φώτης Φασούλας.
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταστήσουν ουσιαστική και αποδοτική την επικείμενη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας τα θέματα που θεωρούν άμεσης προτεραιότητας.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, υπογράμμισαν  την ικανοποίησή τους για τα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκαν στο μετρό που ξεκινά, τη χρηματοδότηση των έργων στο λιμάνι, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν την λειτουργία των επιχειρήσεων κ.α.
Σημείωσαν ακόμη, πως είναι ικανοποιημένοι για την αμεσότερη και καλύτερη επικοινωνία που έχουν με τους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς σε σχέση με το παρελθόν και συμφώνησαν στην ανάγκη μελλοντικής μεταβολής του καθιερωμένου τρόπου συνάντησης των φορέων με τον κ. Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ, έτσι ώστε η επαφή αυτή να καταστεί ακόμη πιο ουσιαστική.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους κλάδους τους. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκαν  στην  αποβιομηχάνιση και την ανεργία, το παραεμπόριο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, στη συντόμευση των διαδικασιών  έκδοσης βίζας για τους πολίτες γειτονικών χωρών που επισκέπτονται την αγορά της Θεσσαλονίκης (έχει ήδη επιτευχθεί για τη Σερβία), την ανάγκη δρομολόγησης πλοίων στο λιμάνι της πόλης ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, στο σωστό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Δ´ ΚΠΣ ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων όπως στο παρελθόν, στο σχεδιασμό προαστιακού σιδηρόδρομου στη Θεσσαλονίκη, σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, θεσμικά ζητήματα κ.α.
Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής παρέλαβε τα υπομνήματα των φορέων, υπογραμμίζοντας πως αρκετές από τις προτάσεις τους, έχουν ήδη εισακουστεί και συμπεριληφθεί σε δράσεις της κυβέρνησης, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Νομοσχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης που αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί από τη Βουλή, καθώς και την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου, που αποτελούν πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Στις 19¨00 σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με τους εκρποσώπους των επιστημονικών φορέων (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος και Διοικούσα Επιτροπή Διεθνούς Πανεπιστημίου).
Αύριο το μεσημέρι ο κ. Καλαντζής θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων (ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης).-

 

Προηγούμενο άρθροΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ
Επόμενο άρθροΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ