ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΞΕΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ

ypes press002
ypes press002
Πρωτοβουλία για την ενημέρωση των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, για την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και για τα μέτρα προστασίας και ασφαλούς συνέχισης της διαμονής Ελλήνων και ξένων τουριστών στην περιοχή, ανέλαβε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής.
 
Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο ίδιος ο κ. Καλαντζής, παρουσία της Διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων του ΥΜΑ-Θ κ. Ελένης Βακάλη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην οποία συμμετείχαν ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα συνοδευόμενος από την επίτιμη πρόξενο της Μ.Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη και οι Γενικοί Πρόξενοι της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Ουκρανίας, της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.
 
 «Σας κάλεσα να συναντηθούμε σήμερα, λόγω του μεγάλου προβλήματος που είχαμε με την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και επειδή καταλαβαίνω την αγωνία σας, για τους πολίτες των χωρών σας και την ασφάλειά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Υπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης. «Σας βεβαιώνω ότι την ίδια αγωνία μοιραζόμαστε κι εμείς, εξίσου για όλους όσους ένοιωσαν την απειλή της πυρκαγιάς ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς,  έδωσα εντολή να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία όσων βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς ήταν πρώτο μέλημα, κατ` εντολή και του ιδίου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Από τα βάθη της καρδιάς μου, εκφράζω τα συλλυπητήρια μου και μεταφέρω τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προς τη Γερμανική Κυβέρνηση και προς τους συγγενείς του άτυχου Γερμανού παραθεριστή που έχασε τη ζωή του από πνιγμό. Χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και χάρη στην έγκαιρη εκκένωση ξενοδοχείων, κατασκηνώσεων και σπιτιών που απειλούσε η πυρκαγιά, δεν υπήρξε καμία άλλη ανθρώπινη απώλεια.»
 

Ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες για την πορεία του έργου της κατάσβεσης και για το γεγονός, ότι την ώρα της σύσκεψης δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Καλαντζής , είπε πως κατανοεί την ανάγκη που ένοιωσαν αρκετοί παραθεριστές να διακόψουν την παραμονή τους, αλλά σημείωσε ότι πολλοί έχουν ήδη επιστρέψει στα ξενοδοχεία τους και στα καταλύματά τους. Διαβεβαίωσε επίσης τους ξένους διπλωμάτες ότι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν την παραμονή τους, χωρίς καμία ανησυχία, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις επεμβαίνουν εγκαίρως σε κάθε περίπτωση αναζωπύρωσης κάποιας εστίας.

 
Υπογράμμισε τέλος, πως κατ` εντολή και του ιδίου του πρωθυπουργού, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, να είναι έτοιμες να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν οι προξενικές αρχές ξένων κρατών στη Θεσσαλονίκη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αλλοδαπών πολιτών που παραθερίζουν στην περιοχή.
Οι ξένοι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέφρασαν την λύπη τους για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά καθώς και το ενδιαφέρον τους για τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς και ευχαρίστησαν τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης και την ελληνική κυβέρνηση, για τα μέτρα που έλαβαν και για την αμεσότητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη τους για ενημέρωση.-

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΜΑ-Θ κ. Γ.ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ