ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 7ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ypes press002
ypes press002
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών του υπουργικού συμβουλίου (την 7η Μαρτίου 2006) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«…Δημιουργήσαμε το Νέο Οργανισμό του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι το ΥΜΑ-Θ καθίσταται αποκεντρωμένο θεσμικό όργανο σχεδιασμού, συντονισμού και υποστήριξης των κυβερνητικών δράσεων. Δημιουργούνται τα 18 νέα θεματικά τμήματα, τα οποία συνδέονται λειτουργικά με τα αντίστοιχα υπουργεία αλλά και με τις υπηρεσίες των Περιφερειών του χώρου ευθύνης μας.

Έχει ήδη εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης  της Μακεδονίας και της Θράκης 2007-2013, το οποίο στοχεύει στο να αποτελέσει ένα εργαλείο για το συντονισμό του αναπτυξιακού σχεδιασμού των τριών Περιφερειών, με τη συγκρότηση ενός “διαπεριφερειακού δικτύου” των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας. Τμήμα του Σχεδίου αφορά και δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που θα παρακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ζώνης Καινοτομίας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ίδρυση του Φορέα Υλοποίησης και Διαχείρισης της Ζώνης αλλά και η προετοιμασία των τευχών προκήρυξης για τη λεπτομερή χαρτογράφηση και τη χωροταξική και στρατηγική οργάνωση της περιοχής. Όταν αναπτυχθεί, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το ΥΜΑ-Θ προχώρησε στην υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος εδαφολογικών μελετών για τη σωστή χρήση λιπασμάτων και αρδευτικού νερού, με στόχο την αειφορική ανάπτυξη.

Με στόχο την ταυτοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης και τη διεθνή προβολή τους, επιχειρείται, για πρώτη φορά, να προβληθούν συγκροτημένα, σε διεθνές επίπεδο, ώστε να οικοδομηθεί μια θελκτική και εποικοδομητική εικόνα για τις δύο σημαντικές ελληνικές περιοχές (σε διάφορα θεματικά πεδία όπως: πολιτισμός, εκπαίδευση, επιχειρείν, τουρισμός κ.λ.π. ). Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΜΑ-Θ προχώρησε στη δημιουργία μίας νέας επικοινωνιακής οντότητας, ενός “brandname” για την περιοχή με το λογότυπο: MacedoniaThrace.GR.

Με πρωτοβουλία του ΥΜΑ-Θ, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των τριών συναρμοδίων υπουργείων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, για την απομάκρυνση και των τελευταίων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Το ΥΜΑ-Θ προχώρησε στην παραγωγή ενός καινοτόμου ψηφιακού πολυθεάματος με τον τίτλο “Μακεδονία – Θράκη. Άνθρωποι και Ιστορία”, σε τρεις γλώσσες, το οποίο προβάλλεται στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προβολή της ιστορίας της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα.

Το ΥΜΑ-Θ στήριξε ενεργά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλoνίκης, στηρίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενισχύει με χρηματοδοτήσεις το αρχαιολογικό έργο στην Μακεδονία και την Θράκη, σε όλα τα επίπεδα (ανασκαφή, μελέτη, ανάδειξη χώρων). Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε το πολιτιστικό πρόγραμμα “Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος”.

Μέσω του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), που εποπτεύει το ΥΜΑ-Θ, πραγματοποιείται το μεγάλο αναστηλωτικό έργο των Ιερών Καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους.

Το YMA-Θ για πρώτη φορά υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα της κοινοτικής πρωτoβoυλίας JNTERREG και της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.,  με εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Επίσης για πρώτη φορά, συμμετέχει στη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Δ´ Κοινοτική Περίοδο.

Στοχεύουμε στην ανάδειξη του ΥΜΑ-Θ σε κύριο εκφραστή της κυβερνητικής περιφερειακής πολιτικής,  προκειμένου να καταστεί η Μακεδονία και η Θράκη  μία  δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή της ΕΕ

Άρχισε ήδη ο συντονισμός αλλά και η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων και των υπηρεσιών για τα μεγάλα έργα και τις αναγκαίες δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα.

Ξεκινήσαμε ήδη τις συσκέψεις. Θα είμαστε μία ημέρα την εβδομάδα σε ένα νομό της Μακεδονίας και της Θράκης.
 
Ήμασταν άμεσα παρόντες στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Προσπαθούμε επιτόπου να δώσουμε λύσεις και δώσαμε λύσεις σε προβλήματα  . Το κράτος και η κυβέρνηση δίνουν το «παρών», είναι κοντά στον πολίτη και έτσι θα, συνεχίσουν να πορεύονται…»

Προηγούμενο άρθροO ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Επόμενο άρθροΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΔΟΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ