Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Με θέμα “Οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι”

ΩΡΑ 20:30

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου 2006, εγκαινίασε την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα «Οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι», που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν για τη δημιουργία του ο εμπνευστής του Μουσείου κ. Καλεμκερής, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του.

Εξαίροντας το έργο τους, τόνισε: «Κατάφεραν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ολοκληρώσουν ένα εκδοτικό και συνάμα εκθεσιακό εγχείρημα, το οποίο επιτελείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη, που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας και ρίχνει “φως” σε άγνωστες πτυχές της εποχής, διεγείροντας τις αισθήσεις, “ξυπνώντας” αναμνήσεις στους παλαιότερους και διδάσκοντας τους νεότερους».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, μιλώντας για τη σιδηροδρομική ιστορία της Ελλάδας, είπε πως «είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας μας. Ιδιαίτερα οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας, έργο του οραματιστή πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, άνοιξαν νέους δρόμους και δημιούργησαν νέες προοπτικές για πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο μας. Ουσιαστικά χάραξαν μια νέα εποχή στην πατρίδα μας, καθώς ευνόησαν την ανάπτυξη του εμπορίου, συνέβαλαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και στη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και αναφερόμενος στο Μουσείο Φωτογραφίας ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε πως «παρότι λειτουργεί μόλις από το 2001, το έργο που έχει να επιδείξει είναι μεγάλο, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προβολή και την ανάπτυξη του σημαντικότερου κεφαλείαου της χώρας μας που είναι ο πολιτισμός της».

***************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ»
ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΕΜΚΕΡΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 2006

ΩΡΑ 20:30

Αξιότιμε πρόεδρε του Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς κ. Χρήστο Καλεμκερή,
Αγαπητέ διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Διονύση Καψάλη και
Αγαπητέ διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Κορδομενίδη,
Αγαπητοί φιλότεχνοι,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα την πρόσκληση να εγκαινιάσω, απόψε, στο κτίριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με θέμα «Οι Θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι».

Η έκθεση, περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα τόσο από τα κατασκευαστικά έργα του δικτύου της περιόδου όσο και από τις ίδιες τις πόλεις εικονογραφώντας τη γενικότερη κοινωνική και στρατιωτική ιστορία της περιοχής.

Πρόκειται για πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη, που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας και ρίχνει «φως» σε άγνωστες πτυχές της εποχής, διεγείροντας τις αισθήσεις, «ξυπνώντας» αναμνήσεις στους παλαιότερους και διδάσκοντας στους νεότερους.

Η σιδηροδρομική ιστορία της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας μας. Ιδιαίτερα οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλίας, έργο του οραματιστή πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, άνοιξαν νέους δρόμους και δημιούργησαν νέες προοπτικές για πρόοδο και ανάπτυξη στον τόπο μας.

Ουσιαστικά χάραξαν μια νέα εποχή στην πατρίδα μας καθώς, ευνόησαν την ανάπτυξη του εμπορίου, συνέβαλαν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής και στη διεύρυνση των πνευματικών τους οριζόντων. Πολύ απλά μπορεί να πει κανείς πως το τρένο όχι μόνο έβαλε τα  θεμέλια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στην θεαματική βελτίωση της επαφής των Ελλήνων πολιτών, της συλλογικότητας, της εθνικής συνείδησης και της κοινωνικής συνοχής.

Αυτή, λοιπόν, την προσφορά των σιδηροδρόμων έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό -και μάλιστα με ιδιαίτερη παραστατικότητα- η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε. Η έκθεση αυτή που περιλαμβάνει φωτογραφίες – ντοκουμέντα, οι οποίες μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Πρόκειται για φωτογραφίες ιστορικές και παράλληλα εικαστικά έργα.

Έχω διαπιστώσει ότι, παρότι το Μουσείο λειτουργεί μόλις από το 2001, το έργο που έχει να επιδείξει είναι μεγάλο, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προβολή και την ανάπτυξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.

Ο εμπνευστής του κ. Χρήστος Καλεμκερής και τα υπόλοιπα στελέχη του Μουσείου, εργαζόμενοι με ζήλο, μεράκι, υπομονή και επιμονή, κατάφεραν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ολοκληρώσουν ένα εκδοτικό και συνάμα εκθεσιακό εγχείρημα, το οποίο επιτελείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το Μουσείο, αξιοποιώντας ένα κομμάτι της πλούσιας συλλογής του, επικεντρώθηκε στην καταγραφή και παρουσίαση της ιστορίας των ελληνικών σιδηροδρόμων σε τέσσερις ενότητες εκθέσεων και βιβλίων. Οι τέσσερις αυτοί τόμοι αποτελούν αυτή τη στιγμή τη μοναδική στη χώρα μας εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Για όλα αυτά θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές και καλή επιτυχία στην έκθεση της οποίας η επισκεψιμότητα εύχομαι να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Το ΥΜΑΘ στηρίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Καλή χρονιά σε όλους.

Σας ευχαριστώ,
Νίκος Τσιαρτσιώνης
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

 

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 17/01/06
Επόμενο άρθροΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ