Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ypes press002
ypes press002

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/06
ΩΡΑ 20:00

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2006, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την εθνική ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος, που συνδιοργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το κολέγιο «Ανατόλια», στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση τόνισε πως «η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας για τη δημοκρατία και την ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας, είναι η διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας».

Μιλώντας για τα χιλιάδες θύματα εκείνης της περιόδου, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είπε ότι: «κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τους 50.000 Εβραίους Έλληνες πολίτες της πόλης, που οδηγήθηκαν χωρίς επιστροφή στα χιτλερικά στρατόπεδα. Ανεξίτηλες πληγές έχει χαράξει στη μνήμη ο πόνος και το δράμα εκείνων που έμειναν, αλλά και η φρίκη που έζησαν εκείνοι που σώθηκαν».

Στη συνέχεια ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφερόμενος στο νόημα της ημέρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας είναι η σημερινή ημέρα, ημέρα αντίστασης σε κάθε φαινόμενο διάκρισης ή ρατσισμού, φαινόμενα που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δρόμο μιας διευρυμένης Ευρώπης των πολιτών και των λαών της».

Αναφερόμενος μάλιστα στην Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας είπε πως «υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό  σχεδόν του συνόλου των μελών της» και συνέχισε «η Θεσσαλονίκη θρήνησε, τίμησε και τιμά τους Εβραίους αδικοχαμένους πολίτες της, που απέδειξαν με τη στάση τους πόσο αφοσιωμένοι ήταν στο ιερό χρέος της υπεράσπισης της Ελληνικής πατρίδας και της ελευθερίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τίμησε συμβολικά τον κ. Μανώλη Κονιόρδο απονέμοντάς του μια πλακέτα «για τη γενναία του στάση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να βοηθήσει στη διάσωση της πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας  Ασαέλ, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

*******************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
  
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ
ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ «ΑΝΑΤΟΛΙΑ»
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2006
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/01/06
ΩΡΑ 20:00

Σοφολογιότατοι,
Αξιότιμοι ήρωες του ολοκαυτώματος,
Αξιότιμοι απόγονοι των μαρτύρων του ολοκαυτώματος,
Αξιότιμε πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ,
Αγαπητέ νομάρχα κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη,
Αγαπητέ δήμαρχε κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλε,
Αγαπητέ πρόεδρε του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια» κ. Ρίτσαρντ Τζάκσον,
Αγαπητέ συγγραφέα κ. Βασίλη Βασιλικέ,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να παραστώ σ’ αυτή την εκδήλωση αλλά και να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις στιγμές τιμής και μνήμης στους δικούς σας ανθρώπους, που έφυγαν από τη ζωή, τόσο άδικα, αλλά συνάμα τόσο ηρωικά.

Είναι αλήθεια ότι αυτά τα γεγονότα έχουν γραφεί στην παγκόσμια ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.

Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη.

Και η διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας για τη δημοκρατία και την ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας.

Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει τους 50.000 Εβραίους Έλληνες πολίτες της πόλης, που οδηγήθηκαν χωρίς επιστροφή στα χιτλερικά στρατόπεδα.

Ανεξίτηλες πληγές έχει χαράξει στη μνήμη ο πόνος και το δράμα εκείνων που έμειναν, αλλά και η φρίκη που έζησαν εκείνοι που σώθηκαν.

Και όλα αυτά όχι για να διατηρήσουμε το μίσος αλλά για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη τέτοιων πράξεων.

Ημέρες όπως η αποψινή, είναι καλό που μετατρέπονται σε επέτειοι, καθώς την ιστορία δεν πρέπει να την ξεχνάμε, δεν πρέπει να την αποσιωπούμε, ούτε να την υποτιμάμε. Μέσα από αυτή διδασκόμαστε και αποφεύγουμε λάθη του μέλλοντος. Ακόμη, εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχόμαστε τον συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως φύλλου, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες. Στον πολιτισμένο κόσμο δεν έχει θέση ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο πόλεμος. Μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο πλανήτη και έχουμε κοινές ευθύνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ας είναι η σημερινή ημέρα, ημέρα αντίστασης σε κάθε φαινόμενο διάκρισης ή ρατσισμού, φαινόμενα που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δρόμο μιας διευρυμένης Ευρώπης των πολιτών και των λαών της.

Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάλλει σήμερα με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία αυτού του αγώνα. Χρειάζεται έντονη και διαρκής προσπάθεια για την διατήρηση και τη διεύρυνση του αγαθού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ευημερίας και της ισονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης μας υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό  σχεδόν του συνόλου των μελών της.  

Η Θεσσαλονίκη θρήνησε, τίμησε και τιμά τους Εβραίους αδικοχαμένους πολίτες της, που απέδειξαν με τη στάση τους πόσο αφοσιωμένοι ήταν στο ιερό χρέος της υπεράσπισης της Ελληνικής πατρίδας και της ελευθερίας.

Ενδεικτική είναι η αυτοθυσία με την οποία οι απλοί χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν, με κίνδυνο της ζωής τους, τους εβραϊκής καταγωγής γείτονές τους κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο κ. Μανώλης Κονιόρδος, τον οποίο το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τιμά σήμερα, συμβολικά, με ειδική πλακέτα, για τη γενναία του στάση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να βοηθήσει στη διάσωση της πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας Ασαέλ, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή. Συγχαρητήρια κύριε Κονιόρδε.

Οι Θεσσαλονικείς μαζί με τους Εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες που έμειναν στην πόλη στον καιρό ειρήνης, αγκαλιασμένοι σήμερα, εργάζονται αρμονικά για την ανάπτυξη που όλοι μαζί οραματιζόμαστε, ευχόμενοι τέτοιες στιγμές να μην ξανάρθουν ποτέ.
 
Ολοκληρώνοντας θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για τις πρωτοβουλίες τους, καθώς επίσης για τη γόνιμη και δυναμική παρουσία τους στην πόλη, και να τονίσω ότι από την πλευρά μας ως Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, θα βρισκόμαστε στο πλευρό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που απέδειξε ότι αγαπά και συνεισφέρει τα μέγιστα στην πρόοδο αυτού του τόπου.
Σας ευχαριστώ,
Νίκος Τσιαρτσιώνης
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΑΠΟ 29 ΕΩΣ 30/01/06
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ