Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

ypes press002
ypes press002

Μετά από πρόσκληση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσάρλς Ρις,  το μεσημέρι της Παρασκευής 2/12/05, επισκέφθηκε τη Βεργίνα της Ημαθίας και περιηγήθηκε, μαζί με τον υπουργό, στο μουσείο των βασιλικών τάφων των Αιγών.

Μέσα στο μουσείο περιέχονται: οι μακεδονικοί τάφοι του Φιλίππου Β´, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και του Αλεξάνδρου του Δ´, γιου του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, ο κιβωτιόσχημος με την περίφημη τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, τα ερείπια ενός μακεδονικού τάφου συλημένου από την αρχαιότητα και ενός άλλου μνημείου, πιθανότατα σχετικού με κάποιες ταφικές τελετουργίες, του «Ηρώου».

Οι κύριοι Τσιαρτσιώνης και Ρις θαύμασαν από κοντά το πλήθος των εκθεμάτων. Πρόκειται για αντικείμενα που βρέθηκαν στα προαναφερθέντα μνημεία όπως: όπλα, αγγεία λουτρού και αγγεία συμποσίου, οι χρυσές λάρνακες από τον τάφο του Φιλίππου, η τεφροδόχος υδρία από τον τάφο του Αλεξάνδρου του Δ´, η ελεφαντοστέινη διακόσμηση από τις κλίνες του τάφου του Φιλίππου, καθώς και τα υπολείμματα των αντικειμένων που κάηκαν στη νεκρική πυρά του Φιλίππου.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και ο πρέσβης των ΗΠΑ, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες που προέρχονται από τάφους «απλών» ανθρώπων, που είχαν ενταφιαστεί επίσης στο χώρο του τύμβου, καθώς και στα επιλεγμένα ευρήματα που είχαν τοποθετηθεί ως κτερίσματα μέσα σε τέτοιους τάφους.

Ο κύριος Τσιαρτσιώνης δώρισε στον κύριο Ρις μία πολυτελή έκδοση με θέμα την ιστορία της Βεργίνας καθώς και τη συλλεκτική επετειακή έκδοση του ΥΜΑ-Θ με τίτλο «50 χρόνια ιστορίας – νέες προοπτικές».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης δήλώσε τα εξής:

«Ευχαριστώ τον πρέσβή των ΗΠΑ που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου και βρίσκεται σήμερα εδώ. Επισκεφθήκαμε μαζί το μουσείο της Βεργίνας  προκειμένου να θαυμάσουμε τους θησαυρούς και τα ευρήματα που αντανακλούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά και την ιστορία της Μακεδονίας. Η Μακεδονία του μεγάλου πολιτισμού είναι μία πραγματικότητα αναλλοίωτη. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά που διεκδικούνται σήμερα εδώ στην περιοχή μας. Εδώ βρίσκεται η καρδιά του πολιτισμού και της ιστορίας. Θεωρώ ότι σήμερα μπορέσαμε, και με αυτή την επίσκεψη, να γνωριστούμε και να καταλάβει καλύτερα ο ένας τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τσαρλς Ρις δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το πανέμορφο μουσείο. Τα ευρήματα είναι πολύτιμα και εντυπωσιακά.  Το γεγονός ότι  βρέθηκα εδώ σε αυτό το χώρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα το 1977, ήταν μία “αποκάλυψη” για μένα καθώς μπόρεσα εγώ ο ίδιος να ανακαλύψω  την πορεία της ιστορίας, από εδώ που εντοπίστηκαν τα ευρήματα. Πραγματικά, η όλη εμπειρία σου “κόβει την ανάσα”. Σου φέρνει στο νου την εποχή του Φιλίππου του Β´, της ζωής του και της δολοφονίας του. Είναι σαν να ζεις μέσα στην ιστορία, είσαι δίπλα στα οστά τους. Χαίρομαι πραγματικά που βρέθηκα εδώ σήμερα και θα φέρω σίγουρα και την οικογένειά μου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κύριο υπουργό για το χρόνο που είχε να με συνοδεύσει σε αυτό το μουσείο και σε αυτό το χώρο».

Ακολούθως, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης  παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρέσβη των ΗΠΑ, σε παραδοσιακό εστιατόριο της Βεργίνας.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επόμενο άρθροΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ