Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ: “ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

ypes press002
ypes press002

Για το τμήμα του έργου της περιοχής του Δήμου Θερμαικού

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης το πρωί της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου εγκαινίασε στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης – Κατάρτισης του Δήμου Θερμαϊκού, το τμήμα του έργου της ΕΥΑΘ Παγίων του δήμου: «Συμπλήρωση των δικτύων Ακάθαρτων Τουριστικών περιοχών Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στην Περαία, τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο αποκαθιστά τις σχέσεις των πολιτών με το περιβάλλον και επαναφέρει την ιστορική αίγλη της περιοχής αυτής, όπως είχε «ταυτοποιηθεί» στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων».

Στη συνέχεια ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης μιλώντας για την πρόοδο του έργου επισήμανε πως: «Το έργο, που ξεκίνησε το 2002 είχε μια πολύ μεγάλη αστοχία: Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν μπορούσε να είναι η προϊσταμένη αρχή, δηλαδή η αρχή η οποία θα διαχειριζόταν τα οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. και των Ελλήνων πολιτών» και συνέχισε «ως εκ τούτου, αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε τροπολογία στον ισχύοντα νόμο, τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα».   

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφερόμενος στα έργα που θα ακολουθήσουν. είπε: «Για το 2006 προγραμματίζουμε την επέκταση της υδροδότησης και αποχέτευσης κι άλλων δήμων του Νομού, όπως, λόγου χάρη, στη Μίκρα και το Ωραιόκαστρο».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας –Θράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, και με τον επιτυχή βιολογικό καθαρισμό, εμφανίσθηκαν ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης ερασιτέχνες ψαράδες, ενώ έπειτα από πολλά χρόνια οι τουριστικές ακτές από την Περαία ως τη Νέα Μηχανιώνα γεμίζουν από λουόμενους».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

     Εγκαίνια του Έργου :

    
Συμπλήρωση Δικτύων Ακαθάρτων Τουριστικών Περιοχών Θεσσαλονίκης

(Για το τμήμα του Έργου περιοχής Δήμου Θερμαϊκού)

Προϋπολογισμός έργου ( προσφοράς ) Σύμβασης με ΦΠΑ : 6.364.682 Ευρώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά   :     Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης  
                                                     ακαθάρτων συνολικού μήκους 34.230 μέτρα στους  
                                                     οικισμούς Περαία, Ν. Επιβάτες, Αγία Τριάδα.

Χρονική Διάρκεια                :    Δεκαοκτώ (18) μήνες

Τελικός Μειοδότης              :    Η Κοινοπραξία ´´Βαφειάδης ΑΤΕ- Μεσόγειος ΑΤΕΕ.

      Ημερομηνία Υπογραφής
            Σύμβασης
                  :    Η 5η Σεπτεμβρίου 2005.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Σημείωση                          :    Ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και μάλιστα
                                                      μπροστά από τον χώρο τελετής των εγκαινίων.

Τεχνική Περιγραφή

Με το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των Συλλεκτήρων και των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων, συνολικού μήκους 34.230 μ. και 790 φρεατίων, στα παραλιακά και μεσόγεια τμήματα των Οικισμών Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδος.
Προβλέπεται να εξυπηρετεί 25.000 κατοίκους ενώ έχει μελετηθεί για την εξυπηρέτηση πλέον των 40.000 κατοίκων, και ειδικότερα:

Δήμος Θερμαϊκού
( Οικισμοί Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδος)

Για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του Δήμου Θερμαϊκού προβλέπεται η τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 34.230 μέτρων, διατομών Φ250 έως Φ700, και η κατασκευή 790 φρεατίων      

************************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ:

«ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ  ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Θεσσαλονίκη, 13 Δεκεμβρίου 2005

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για το Δήμο Θερμαϊκού και τους κατοίκους του, την απαρχή μίας νέας αναπτυξιακής πορείας, με επίκεντρο την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο το οποίο αποκαθιστά τις σχέσεις των πολιτών με το περιβάλλον και επαναφέρει την ιστορική αίγλη της περιοχής αυτής, όπως είχε «ταυτοποιηθεί» στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, αποτελούσε ανέκαθεν το κοντινότερο παραθεριστικό θέρετρο, αλλά και το πλησιέστερο μέρος των «ημερήσιων» αποδράσεων αναψυχής για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Με την εξέλιξη της ανοικοδόμησης, τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την ανεπάρκεια ουσιαστικών περιβαλλοντικών στρατηγικών από την Κεντρική Διοίκηση, ο Δήμος δέχθηκε μία έντονη οικολογική επιβάρυνση με το Θερμαϊκό Κόλπο να απειλείται άμεσα.

Αυτά τα αποχετευτικά έργα καθιστούν πλέον καθαρότερο τον Θερμαϊκό Κόλπο και κάνουν πιο ελκυστική την περιοχή, τόσο ως τόπο μόνιμης κατοικίας, όσο και ως παραθεριστικό προορισμό για τους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν μακριά από την πόλη την περίοδο του καλοκαιριού.

Το έργο, που ξεκίνησε το 2002 είχε μια πολύ μεγάλη αστοχία: Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν μπορούσε να είναι η προϊσταμένη αρχή, δηλαδή η αρχή η οποία θα διαχειριζόταν τα οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. και των Ελλήνων πολιτών.

Ως εκ τούτου, αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε τροπολογία στον ισχύοντα νόμο, τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα. Με την τροπολογία αυτή καταστήσαμε προϊσταμένη αρχή την ΕΥΑΘ Παγίων (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) η οποία τηρεί τις προδιαγραφές που ζητούσε η Ε.Ε. για να διαχειριστεί τα οικονομικά της μεγέθη, όσον αφορά το έργο. Αλλάξαμε αυτό το καθεστώς, ώστε να μη χαθεί η επιδότηση από το Ταμείο Συνοχής, που είναι της τάξης του 75%.

Επιπρόσθετα, η ΕΥΑΘ Παγίων, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ και το Δήμαρχο κ. Μάντζιαρη, αμέσως μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, κίνησε τις διαδικασίες εκείνες ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες, όπου απαιτούνται, για εκείνα τα τμήματα των οικισμών που δεν περιελήφθησαν στο συγκεκριμένο έργο και να καταστεί δυνατή η σύνδεσή τους με το έργο που εγκαινιάζουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είναι σήμερα μια υγιής εταιρία, η οποία βελτιώνει συνεχώς τη λειτουργία της, εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται δυναμικά, με σχέδιο και προγραμματισμό, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες στον πολίτη.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ως εποπτεύον φορέας, φροντίζει για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΑΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ Παγίων.

Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές. Κύριο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος. Με συγκροτημένο σχέδιο και μεθοδικότητα προχωρούμε με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και του νομού.

Με τα σημερινά εγκαίνια δεν σταματούμε αλλά προχωρούμε μπροστά ακόμη πιο δυναμικά. Για το 2006 προγραμματίζουμε την επέκταση της υδροδότησης και αποχέτευσης κι άλλων δήμων του Νομού, όπως, λόγου χάρη, στη Μίκρα και το Ωραιόκαστρο.

Καταφέραμε –επιτέλους- να αποκαταστήσουμε, τη σχέση των πολιτών με το Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά και με τις δύο εταιρίες.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, με τον επιτυχή βιολογικό καθαρισμό, εμφανίσθηκαν ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης ερασιτέχνες ψαράδες, ενώ έπειτα από πολλά χρόνια οι τουριστικές ακτές από την Περαία ως τη Νέα Μηχανιώνα γεμίζουν από λουόμενους.

Τα δεδομένα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να χαράσσουμε τις στρατηγικές μας με σεβασμό στο περιβάλλον, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, χωρίς όμως να απεμπολούμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής μας.

Θέλω να συγχαρώ τις διοικήσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ και Παγίων, για την εξαιρετική δουλειά, τον προγραμματισμό και τη χάραξη των στρατηγικών τους, που οδήγησαν σε αυτά τα επιτυχή αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πετυχημένη θα είναι η πορεία τους και το 2006.

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διαχειριστική Αρχή και το Δήμο Θερμαϊκού για την αγαστή συνεργασία τους, που οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε.

Με την ευχή για αίσιο τέλος των εργασιών, συγχαίρουμε και την ανάδοχο κοινοπραξία «Βαφειάδης ΑΤΕ και Μεσόγειος ΑΤΕΕ».

Καλορίζικο το έργο και εύχομαι ο Δήμος Θερμαϊκού να επωφεληθεί τα μέγιστα.

Σας ευχαριστώ 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ