Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ: “ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ – ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ”

ypes press002
ypes press002

Για το τμήμα του έργου της περιοχής του Δήμου Νέας Μηχανιώνας

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2005, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Μηχανιώνας, εγκαινίασε το τμήμα του έργου της ΕΥΑΘ Παγίων: «Συμπλήρωση των δικτύων ακαθάρτων τουριστικών περιοχών Θεσσαλονίκης».

Μιλώντας για την περιοχή ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Νέα Μηχανιώνα ήταν και παραμένει ένας πόλος αναψυχής αλλά και ένας δήμος με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Ωστόσο, με την εξέλιξη της ανοικοδόμησης, τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την έλλειψη ουσιαστικών περιβαλλοντικών στρατηγικών από την Κεντρική Διοίκηση, ο Δήμος σας δέχθηκε μία έντονη οικολογική επιβάρυνση, με το Θερμαϊκό Κόλπο να απειλείται άμεσα».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του έργου ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης είπε πως «ενώ ξεκίνησε το 2002 είχε μια πολύ μεγάλη αστοχία: Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν μπορούσε να είναι η προϊσταμένη αρχή, δηλαδή η αρχή η οποία θα διαχειριζόταν τα οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. και των Ελλήνων πολιτών» και συνέχισε «αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, βλέπουμε το παρόν και το μέλλον της περιοχής με αισιοδοξία και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη του Δήμου Νέας Μηχανιώνας είναι συντεταγμένη με τις προδιαγραφές της αειφορίας και της περιβαλλοντικής προστασίας».

Μιλώντας ο κ. Τσιαρτσιώνης σχετικά με τη συνεργασία της ΕΥΑΘ Α.Ε. και Παγίων και της δημοτικής αρχής επισήμανε: «Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, κίνησε τις διαδικασίες εκείνες ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες, όπου απαιτούνται, για εκείνα τα τμήματα των οικισμών που δεν περιελήφθησαν στο συγκεκριμένο έργο και να καταστεί δυνατή η σύνδεσή τους με το έργο που εγκαινιάζουμε, όπως λόγου χάρη η περιοχή της ιχθυόσκαλας, η επέκταση του οικισμού Κερασιάς και άλλων».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης συνεχάρη τις Εταιρίες για την «εξαιρετική» όπως είπε «δουλειά, τον προγραμματισμό και τη χάραξη των στρατηγικών τους, που οδήγησαν σε αυτά τα επιτυχή αποτελέσματα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Εγκαίνια
Κατασκευής του Έργου :

    Συμπλήρωση Δικτύων Ακαθάρτων Τουριστικών Περιοχών Θεσσαλονίκης
(Για το τμήμα του Έργου περιοχής Δήμου Νέας Μηχανιώνας)

Προϋπολογισμός έργου ( προσφοράς ) Σύμβασης με ΦΠΑ : 6.364.682 Ευρώ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά :  Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων
                                               συνολικού μήκους 20.850 μέτρα στους οικισμούς 
                                               Αγγελοχωρίου, Κερασιάς, , Μηχανιώνας.

Χρονική Διάρκεια             :  Δεκαοκτώ (18) μήνες

Τελικός Μειοδότης           :  Η Κοινοπραξία Βαφειάδης ΑΤΕ- Μεσόγειος ΑΤΕΕ.

Ημερομηνία Υπογραφής
Σύμβασης
                          :   Η 5η Σεπτεμβρίου 2005.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεχνική Περιγραφή
Με το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των Συλλεκτήρων και των εσωτερικών δικτύων ακαθάρτων, συνολικού μήκους 20.850 μ. διατομών φ.250 έως φ.680 και 540 φρεατίων, στα παραλιακά μια μεσόγεια τμήματα των Οικισμών Αγγελοχωρίου, Κερασιάς και Νέας Μηχανιώνας.
Προβλέπεται να εξυπηρετεί 25.000 κατοίκους ενώ έχει μελετηθεί για την εξυπηρέτηση πλέον των 40.000 κατοίκων, και ειδικότερα:

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ:
«ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ  ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ  ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2005

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για το Δήμο Μηχανιώνας και τους κατοίκους του, την απαρχή μίας νέας αναπτυξιακής πορείας. Στο επίκεντρο βρίσκονται: η ποιότητα ζωής των πολιτών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο το οποίο αποκαθιστά τις σχέσεις των κατοίκων με το περιβάλλον και επαναφέρει την ιστορική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.  Ο Δήμος Μηχανιώνας όπως και ο όμορος Δήμος Θερμαϊκού, αποτελούσαν ανέκαθεν το κοντινότερο παραθεριστικό θέρετρο, αλλά και το πλησιέστερο μέρος των «ημερήσιων αποδράσεων» για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η Μηχανιώνα ήταν και παραμένει ένας πόλος αναψυχής αλλά και ένας δήμος με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Σταδιακά, μετατρέπεται και σε περιοχή μόνιμης κατοικίας για πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκουν εδώ όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαβίωσης, μακριά από την πολυκοσμία, το καυσαέριο και τους φορτικούς ρυθμούς της μεγαλούπολης.

Ωστόσο, με την εξέλιξη της ανοικοδόμησης, τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την έλλειψη ουσιαστικών περιβαλλοντικών στρατηγικών από την Κεντρική Διοίκηση, ο Δήμος σας δέχθηκε μία έντονη οικολογική επιβάρυνση, με το Θερμαϊκό Κόλπο να απειλείται άμεσα.

Αυτά τα αποχετευτικά έργα καθιστούν πλέον καθαρότερο τον Θερμαϊκό Κόλπο και κάνουν ακόμη πιο ελκυστική την περιοχή σας.

Το έργο, που ξεκίνησε το 2002 είχε μια πολύ μεγάλη αστοχία: Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ δεν μπορούσε να είναι η προϊσταμένη αρχή, δηλαδή η αρχή η οποία θα διαχειριζόταν τα οικονομικά μεγέθη της Ε.Ε. και των ελλήνων πολιτών.

Ως εκ τούτου, αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε τροπολογία στον ισχύοντα νόμο, τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα. Με την τροπολογία αυτή καταστήσαμε προϊσταμένη αρχή την ΕΥΑΘ Παγίων (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) η οποία τηρεί τις προδιαγραφές που ζητούσε η Ε.Ε. για να διαχειριστεί τα οικονομικά της μεγέθη, όσον αφορά το έργο. Αλλάξαμε αυτό το καθεστώς, ώστε να μη χαθεί η επιδότηση από το Ταμείο Συνοχής, που είναι της τάξης του 75%.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, βλέπουμε το παρόν και το μέλλον της περιοχής με αισιοδοξία και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη του Δήμου Μηχανιώνας είναι συντεταγμένη με τις προδιαγραφές της αειφορίας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η ΕΥΑΘ Παγίων, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ΑΕ και το Δήμαρχο κ. Μαυρομάτη, αμέσως μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, κίνησε τις διαδικασίες εκείνες ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες, όπου απαιτούνται, για εκείνα τα τμήματα των οικισμών που δεν περιελήφθησαν στο συγκεκριμένο έργο και να καταστεί δυνατή η σύνδεσή τους με το έργο που εγκαινιάζουμε, όπως λόγου χάρη η περιοχή της ιχθυόσκαλας, η επέκταση του οικισμού Κερασιάς και άλλων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είναι σήμερα μια υγιής εταιρία, η οποία βελτιώνει συνεχώς τη λειτουργία της, εκσυγχρονίζεται και αναπτύσσεται δυναμικά, με σχέδιο και προγραμματισμό, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες στον πολίτη.

Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ως εποπτεύον φορέας, φροντίζει για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΑΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ Παγίων.

Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές. Κύριο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος. Με συγκροτημένο σχέδιο και μεθοδικότητα προχωρούμε με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και του νομού.

Με τα σημερινά εγκαίνια δεν σταματούμε αλλά προχωρούμε μπροστά ακόμη πιο δυναμικά. Για το 2006 προγραμματίζουμε την επέκταση της υδροδότησης και αποχέτευσης κι άλλων δήμων του Νομού, όπως, λόγου χάρη, στη Μίκρα και το Ωραιόκαστρο. Στοχεύουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως, τη σχέση των πολιτών με το Θερμαϊκό Κόλπο, αλλά και με τις δύο εταιρίες.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, με τον επιτυχή βιολογικό καθαρισμό, εμφανίσθηκαν ξανά στην παραλία της Θεσσαλονίκης ερασιτέχνες ψαράδες.

Τα νέα δεδομένα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να χαράσσουμε τις στρατηγικές μας με σεβασμό στο περιβάλλον, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, χωρίς όμως να απεμπολούμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής μας.

Θέλω να συγχαρώ τις διοικήσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ και Παγίων, για την εξαιρετική δουλειά, τον προγραμματισμό και τη χάραξη των στρατηγικών τους, που οδήγησαν σε αυτά τα επιτυχή αποτελέσματα. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο πετυχημένη θα είναι η πορεία τους και το 2006.

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διαχειριστική Αρχή, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Δήμο Μηχανιώνας για την αγαστή συνεργασία τους, που οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου που εγκαινιάζουμε.

Ευχόμενος το αίσιο τέλος των εργασιών, θέλω να συγχαρώ και την ανάδοχο κοινοπραξία «Βαφειάδης ΑΤΕ και Μεσόγειος ΑΤΕΕ».

Καλορίζικο το έργο και εύχομαι ο Δήμος Μηχανιώνας να επωφεληθεί τα μέγιστα.

Σας ευχαριστώ 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ: “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΙΝΔΟΥ (ΔΗΜΟΥ ΕΧΕΔΩΡΟΥ) ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 17 /12/2005