Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου 2005, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, στο Κυβερνείο, με σκοπό να αποδοθεί η δέουσα τιμή στους θεμελιωτές της Ειδικής Αγωγής στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε αυτούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μακρόχρονη πορεία της.

Κατά το χαιρετισμό του, ο κ. Τσιαρτσιώνης, ανέφερε πως η χαρά του είναι διπλή, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Απόψε δεν αποδίδουμε μόνο τη δέουσα τιμή στους θεμελιωτές της Ειδικής Αγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά  γιορτάζουμε και τη νέα πορεία, που προδιαγράφεται, για το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, μετά από την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου».

Ο υπουργός μίλησε για τη σημαντική προσφορά του ζεύγους Νανάκα στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ιδρύματος. «Αγωνίστηκαν για να δώσουν στέγη και ελπίδα στα παιδιά με αναπηρίες και ιδιαίτερα στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση. Η προσφορά τους εδώ και 40 χρόνια υπήρξε ουσιαστική και σημαντική. Είναι η σειρά της πολιτείας να πράξει το οφειλόμενο χρέος της, για να δώσει μια νέα ώθηση σε αυτούς του οραματιστές, αλλά και να γίνει συμμέτοχος στα όνειρά τους. Πιστεύουμε ότι η νέα μορφή του ιδρύματος, με τη νέα ονομασία Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, θα δώσει νέα κίνητρα στο προσωπικό, θα διευκολύνει, αλλά και θα εμπλουτίσει το αξιέπαινο έργο του».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισημαίνοντας την ανάγκη για πραγματική κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τόνισε πως η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αρωγή από την Πολιτεία. «Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ανάλογα με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που διαθέτει. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Προκαταλήψεις, αποκλεισμοί και περιορισμοί δε χωρούν σε δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες που σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς δεν περισσεύει. Κανείς δεν είναι ουραγός. Είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων στην Κοινωνία των Πολιτών».
  

*********************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ
ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2005
Ώρα 19:00

Αξιότιμη ιδρύτρια του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος κ. Ευτυχία Νανάκου,
Αξιότιμε πρόεδρε του Κέντρου κ. Ευθύμιε Φωτόπουλε,
Αγαπητέ συνάδελφε στη Βουλή και στην κυβέρνηση, υφυπουργέ Πρόνοιας κ. Γεώργιε Κωνσταντόπουλε,
Αγαπητέ νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι για μένα ιδιαίτερη η χαρά, να σας υποδέχομαι απόψε, εδώ, στο κυβερνείο, για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στους θεμελιωτές της Ειδικής Αγωγής στη Βόρεια Ελλάδα και σε αυτούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μακρόχρονη πορεία της.

Είναι όμως ιδιαίτερη και η ικανοποίησή μου, καθώς απόψε, όλοι μαζί, γιορτάζουμε τη νέα πορεία, που προδιαγράφεται, για το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, μετά από την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά στο χώρο της Ειδικής Αγωγής του αείμνηστου Σάββα Νανάκου και της συζύγου του κ. Ευτυχίας Νανάκου, την οποία έχουμε τη χαρά να έχουμε απόψε κοντά μας.

Αγωνίστηκαν για να δώσουν στέγη και ελπίδα στα παιδιά με αναπηρίες και ιδιαίτερα στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση. Στήριξαν, μέσα από την σχολή Στελεχών για την Ειδική Αγωγή, που δημιούργησαν στο χώρο του Ψυχολογικού Κέντρου, την προσπάθεια φορέων και συλλόγων γονέων σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και γενικότερα σε όλη τη χώρα.

Η προσφορά τους εδώ και 40 χρόνια υπήρξε σημαντική και ουσιαστική. Είναι η σειρά της πολιτείας να πράξει το οφειλόμενο χρέος της για να δώσει μια νέα ώθηση σε αυτούς τους οραματιστές, αλλά και να γίνει συμμέτοχος στα όνειρά τους. Και αναφέρομαι σε αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο Ψυχολογικό Κέντρο. Σε όλους όσοι συμμετείχαν με την επιστημονική τους γνώση, αλλά και τα υψηλά ιδανικά, στην πρότυπη βιοτεχνική μονάδα του Ο.Α.Ε.Δ. Λακκιάς αλλά και σε άλλες δομές, προκειμένου να στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πλήρη  ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
 
Πιστεύουμε ότι η νέα μορφή του ιδρύματος, με τη νέα ονομασία Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, που θα ισχύσει σε λίγες μέρες (από τη νέα χρονιά), θα δώσει νέα κίνητρα στο προσωπικό θα διευκολύνει, αλλά και θα εμπλουτίσει το αξιέπαινο έργο του. Χρειάζεται κουράγιο, χρειάζεται  αγάπη, χρειάζεται ανθρωπιά, προκειμένου να υλοποιηθεί ο κοινός στόχος για «καλύτερες συνθήκες ζωής για τα άτομα με ειδικές ικανότητες».

Πιστεύουμε ότι και μέσα από τη νέα δομή θα βγουν άξιοι  επιστήμονες και νέοι «αγωνιστές», που θα ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα του ζεύγους Νανάκα.

Αγαπητοί φίλοι,

Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, ανάλογα με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που διαθέτει. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Προκαταλήψεις, αποκλεισμοί και περιορισμοί δε χωρούν σε δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες που σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Κανείς δεν περισσεύει. Κανείς δεν είναι ουραγός. Επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας στην «κοινωνία των πολιτών».

Με στόχο την εμπέδωση της  κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης,  η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εργάζεται, προκειμένου να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική αρωγή από την Πολιτεία.

Χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της πολιτικής είναι και η αποψινή εκδήλωση για τη νέα μορφή του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης.

Περισσότερα, όμως, θα σας πει ο αρμόδιος συνάδελφος, ο υφυπουργός Πρόνοιας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα σας πορεία, στην οποία θα μας βρίσκετε πάντα  συνοδοιπόρους.
 
Καλές γιορτές σε όλους σας.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 17 /12/2005
Επόμενο άρθροΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ