Παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΜΑ-Θ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, σήμερα το πρωί (Δευτέρας 14-11-2005), η κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, μαζί με τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, τον διευθυντή του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Κεχαγιά και την υπεύθυνη του φόρουμ συμπαραγωγών «Crossroads» κ. Λίντα Μπιθ, στην αίθουσα Συσκέψεων του Υπουργείου.
Κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκαν οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κινηματογράφου, τις οποίες στηρίζει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Οι δράσεις αυτές γίνονται, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη της ταυτότητας και διεθνή προβολή της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από τη συγκροτημένη παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, όπως -στη συγκεκριμένη περίπτωση- του Πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η νέα δραστηριότητα του Φεστιβάλ «Crossroads Co-Production Forum», η οποία θα συμβάλει στην προώθηση της επικοινωνιακής προσπάθειας του ΥΜΑ-Θ για τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσω του λογότυπου «MacedoniaThrace.gr».
Επίσης, έγινε παρουσίαση των «Περιφερειακών Εκδηλώσεων» της 46ης διοργάνωσης του θεσμού, καθώς και της έκθεσης που οργανώνεται από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Το Μετρό σας ταξιδεύει στην κινηματογραφούπολη», που εγκαινιάζεται αύριο (Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2005), στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στη στάση του μετρό στο Σύνταγμα.
(Ακολουθούν σημεία της εισαγωγικής ομιλίας του υπουργού κ. Τσιαρτσιώνη, κατά τη συνέντευξη Τύπου).
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
Μιλώντας ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις προαναφερθείσες δράσεις, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας, να έρθετε σήμερα εδώ, στην ενημέρωση που γίνεται με τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τη συνεργασία μας σε μια σειρά εκδηλώσεων, στον τομέα του Πολιτισμού και ειδικότερα στην έβδομη Τέχνη.
Το ΥΜΑ-Θ έχει θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη των πρωτοβουλιών που αφορούν την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον σύγχρονο Πολιτισμό, αλλά και την περαιτέρω προβολή της Μακεδονίας και της Θράκης στον ελλαδικό και διεθνή χώρο.
Θέλουμε να προβάλλουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας στο διεθνές κοινό, καθώς έχουμε πολλές φορές παρατηρήσει ότι πολύ συχνά μας συγχέουν με άλλες γειτονικές περιοχές αναταραχών και αστάθειας.
Θέλουμε να δείξουμε και να αποδείξουμε πως η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία και η Θράκη είναι το κομμάτι αυτό της χώρας μας που φημίζεται ιδιαίτερα για την πνευματική και πολιτιστική δημιουργία του.
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διανύει αισίως την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, έχοντας κατοχυρωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στον ελληνικό χώρο και διεκδικώντας παράλληλα μια θέση στο παγκόσμιο πανόραμα των φεστιβάλ.
Το 46ο Φεστιβάλ, σημαντικός θεσμός της πόλης με διεθνή ακτινοβολία, αποτελεί μια διοργάνωση που συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καθιέρωση του διεθνούς χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής μητρόπολης των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.
Είναι ένας θεσμός που δίνει έμφαση στους νέους δημιουργούς όλων των χωρών με σεβασμό στην ελληνική κινηματογραφική παράδοση και στους Έλληνες κινηματογραφιστές. Ένας θεσμός που στηρίζει την πολυμορφία και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα, διαχρονικό στοιχείο της πόλης στην οποία, ο θεσμός γεννήθηκε και αναπτύσσεται.
Το φετινό Φεστιβάλ προβλέπεται πιο ενδιαφέρον, καθώς εμπλουτίζεται με καινούργιες δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους θεατές και θα ανοίξουν νέους δρόμους στους συμμετέχοντες. Δρόμους συνεργασιών και συμπαραγωγών, δρόμους γνώσης και μελέτης.
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίζει το σημαντικό έργο του στη συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία του δε για την ανάδειξη της συλλογής «HELLAFI» είναι ιδιαίτερα αξιόλογη.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει τις εκδηλώσεις των παραπάνω φορέων. Στηρίζει κάθε προσπάθεια που ενεργοποιεί τους πολίτες που αναδεικνύουν την τέχνη και τον πολιτισμό στην περιοχή μας.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις αυτές, την παρουσίαση των οποίων θα αναλάβουν στη συνέχεια, οι διευθυντές των φορέων.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
– ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Θα ξεκινήσω με την έκθεση «Το μετρό σας ταξιδεύει στην κινηματογραφούπολη», που θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, στη στάση του μετρό στο Σύνταγμα, η οποία συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του ΥΜΑ-Θ.
Η έκθεση περιλαμβάνει γιγαντοαφίσες από τη συλλογή HELLAFI του Μουσείου, εικονικές και τρισδιάστατες κατασκευές και αναπαραστάσεις σημείων της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για εικόνες που προβάλλουν την περιοχή μας και την παράδοση που έχει στην έβδομη Τέχνη.
Είναι μια σύντομη και ζωντανή σύνδεση της ιστορίας του θεσμού με το σημερινό διεθνές του πρόσωπο.
Είναι, επίσης, μια άμεση και πρακτική απόδειξη της άρρηκτης σχέσης των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με πρωταγωνιστή το σινεμά, αλλά και κατ’ επέκταση και για πολλές άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και των πόλεων της Περιφέρειας, με στόχο πάντα να φέρει σε επαφή το κοινό με την πρόσφατη ελληνική και ξένη κινηματογραφική παραγωγή.
Μέσω αυτών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει τους ορίζοντές του στη Μακεδονία και τη Θράκη και παρουσιάζει στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας ό,τι πιο ενδιαφέρον και ανατρεπτικό προβάλλεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη.
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, δεν θα μπορούσε παρά να το αγκαλιάσει για ακόμα μια χρονιά το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του ΥΜΑ-Θ οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέτος, όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και επεκτείνονται και θα διεξάγονται στις εξής πόλεις: Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Γρεβενά, Κοζάνη, Σέρρες, Καβάλα.
ΤΟ 1ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS
Για πρώτη φορά φέτος στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει το Co-Production Forum υπό τον τίτλο Crossroads, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης (24-26 Νοεμβρίου).
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης με τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα, με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα του σινεμά.
Αναμένεται να παραστούν προσκεκλημένοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους διανομείς, εκπρόσωποι τηλεοπτικών σταθμών, μεγάλων και γνωστών εταιρειών, εταιριών πωλήσεων και σύμβουλοι.
Το Crossroads θα φιλοξενήσει επίσης μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.
Μέσω των προαναφερθέντων, επιδιώκεται η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κόμβου Πολιτισμών και Τεχνών με βασικό εκφραστή του το Φεστιβάλ με τον ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα του.
Με αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη Μακεδονία και Θράκη, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς.
Ο στόχος αυτός εναρμονίζεται πλήρως με την ευρύτερη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το ΥΜΑ-Θ, με την ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών για την ταυτοποίηση της Μακεδονίας και Θράκης και τη διεθνή αναγνωρισιμότητά τους.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Η νέα εποχή απαιτεί να αξιοποιηθεί και να κατοχυρωθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη των 25 κρατών – μελών. Η θέση της Βόρειας Ελλάδας είναι εκ των πραγμάτων στρατηγική. Με την ολοκλήρωση στο άμεσο μέλλον της νέας διεύρυνσης, η Ελλάδα, μέσω της Μακεδονίας και της Θράκης, θα συνδεθεί και γεωγραφικά με την Ε.Ε. καθιστώντας το χώρο της Βόρειας Ελλάδας γεωπολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν περιοχές με έντονο πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό ενδιαφέρον διαχρονικά.
Οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης δε συμπεριλαμβάνονται, για την κοινή γνώμη του εξωτερικού, στις πλέον γνωστές περιοχές της Ελλάδας.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταυτοποίηση της Μακεδονίας και της Θράκης.
Προτείνεται η δημιουργία μιας νέας επικοινωνιακής οντότητας, ενός «brand», για την περιοχή, με το λογότυπο «MacedoniaThrace.gr». Το brand «MacedoniaThrace.gr» θα υπογράψει την επικοινωνία των περιοχών προς τα διεθνή ακροατήρια.
Με αυτό τον τρόπο, η Θράκη και η Μακεδονία θα προβληθούν συγκροτημένα, σε άμεση σύνδεση με τα θετικά αναπτυξιακά και πολιτιστικά κεκτημένα της σύγχρονης Ελλάδας, ώστε να οικοδομηθεί μια θελκτική και εποικοδομητική εικόνα για τις δύο αυτές περιοχές, κατοχυρώνοντάς τες στη συνείδηση του διεθνούς ακροατηρίου ως δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές περιφέρειες, ελκυστικές για επενδύσεις στις γύρω περιοχές και ως τόπους ιδιαίτερου φυσικού πλούτου, ιστορίας και πολιτισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΜΑ-Θ επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή την οπτικοποίηση της επικοινωνιακής οντότητας «MacedoniaThrace.gr», καθώς και ένα τριετές πλάνο διεθνούς επικοινωνίας που περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, διαφήμισης, διαδικτυακής επικοινωνίας, επαφών και σχέσεων με κρίσιμους διαμορφωτές της κοινής γνώμης κ.λπ.
Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων, προκειμένου να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνεργασία του ΥΜΑ-Θ με το Φεστιβάλ και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».