Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ Β’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ypes press002
ypes press002

Με θέμα: “Aγιον Όρος: Πνευματικότητα – Ορθοδοξία – Τέχνη”

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2005, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών του Β’ διεθνούς συμποσίου με θέμα «Aγιον Όρος: Πνευματικότητα – Ορθοδοξία – Τέχνη», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε το συνέδριο ως «ένα ακόμα εύγλωττο δείγμα της επιστημονικής προσφοράς της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της δημιουργικής της παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας».
«Η Αθωνική Πολιτεία»,
τόνισε ο κ. υπουργός, «αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πνευματικής δημιουργίας. Και τούτο, διότι οι πολίτες της έχουν πάντοτε να επιδείξουν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες».
Εμπειρίες που απορρέουν από την αδιάλειπτη προσευχή. Τη νυχθημερόν συμμετοχή τους στη λατρεία της Εκκλησίας. Την εγκαταβίωσή τους σ´ ένα θαυμαστό φυσικό περιβάλλον και την ασκητική και λιτή ζωή τους. Είναι αυτή η πνευματικότητα που στην τέχνη μεταμορφώνει το ξύλο, το μάρμαρο, τα μέταλλα, τα υφάσματα, τα χρώματα, τις κλωστές, τα νήματα, τα οικοδομικά υλικά σε μαρτυρίες μιας ζώσας πίστης, η οποία  αναμετριέται με την προσκαιρότητα του παρόντος και βρίσκει διέξοδο και επιβεβαίωση στη διάρκεια των αιώνων».
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως «το Άγιον Όρος είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας, η συνέχεια του πολιτισμού, της ιστορίας και του έθνους μας» και επισήμανε το θαυμασμό των Ευρωπαίων πολιτών, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «αποδεικνύεται κυρίως από τους νέους επισκέπτες που αθρόα καταφθάνουν ωθούμενοι από ποικίλα κίνητρα και πολλές φορές από περιέργεια, όμως,  οπωσδήποτε, εξέρχονται πλουσιότεροι από τον πνευματικό πλούτο που συναντούν και αντλούν  κατά την παραμονή τους».

********************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ Β’ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΤΕΧΝΗ»

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2005
Ώρα 18:20

«Παναγιώτατε, Σεβαστοί Αγιορείτες Πατέρες, Κύριε Πρόεδρε της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Εκλεκτοί παριστάμενοι, Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, να συμμετάσχω στο δεύτερο διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Άγιον Όρος: Πνευματικότητα – Ορθοδοξία – Τέχνη».
Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, χαιρετίζω το παρόν Διεθνές επιστημονικό Συμπόσιο, καλωσορίζω τους εκλεκτούς ξένους συνέδρους και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στις εργασίες σας.    
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διαθέτει αναμφισβήτητα πλούσιο έργο ιστορικής ακρίβειας, διεθνούς επιστημονικής ακτινοβολίας και αδιαμφισβήτητης  αναγνώρισης.
Απόψε, παρουσιάζει ακόμα ένα εύγλωττο δείγμα της επιστημονικής της προσφοράς και της δημιουργικής της παρέμβασης στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Και την ευχαριστούμε όλοι γι’ αυτό.
Η Αθωνική Πολιτεία αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πνευματικής δημιουργίας. Και τούτο, διότι οι πολίτες της έχουν πάντοτε να επιδείξουν πλούσιες πνευματικές εμπειρίες.
Εμπειρίες που απορρέουν από την αδιάλειπτη προσευχή. Τη νυχθημερόν συμμετοχή τους στη λατρεία της Εκκλησίας. Την εγκαταβίωσή τους σ´ ένα θαυμαστό φυσικό περιβάλλον και την ασκητική και λιτή ζωή τους.
Είναι φανερό ότι αυτές οι συνθήκες συγκροτούν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, για τη δημιουργία μιας απαράμιλλης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. 
Είναι αυτή η πνευματικότητα που στην τέχνη μεταμορφώνει το ξύλο, το μάρμαρο, τα μέταλλα, τα υφάσματα, τα χρώματα, τις κλωστές, τα νήματα, τα οικοδομικά υλικά σε μαρτυρίες μιας ζώσας πίστης, η οποία  αναμετριέται με την προσκαιρότητα του παρόντος και βρίσκει διέξοδο και επιβεβαίωση στη διάρκεια των αιώνων.
Σεβαστοί Πατέρες, Κυρίες και Κύριοι,
Το Άγιον Όρος αποτελεί μία ιδιαίτερη σεβαστή πνευματική Πολιτεία μέσα στο σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο φάρος της Ορθοδοξίας, η συνέχεια του πολιτισμού, της ιστορίας και του έθνους μας.
Ο θαυμασμός των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύεται κυρίως από τους νέους επισκέπτες που αθρόα καταφθάνουν ωθούμενοι από ποικίλα κίνητρα και πολλές φορές από περιέργεια, όμως,  οπωσδήποτε, εξέρχονται πλουσιότεροι από τον πνευματικό πλούτο που συναντούν και αντλούν  κατά την παραμονή τους.
Άλλωστε, και ο απίθανος αριθμός ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών των «Θησαυρών του Αγίου Όρους», της ομώνυμης έκθεσης που έγινε, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, το έτος 1997, με την ολόθυμη συναίνεση της Αθωνικής Κοινότητας, προσυπογράφει την ίδια παγκόσμια απήχηση του αθωνικού μηνύματος. Ενός μηνύματος που πολλαπλασιάζεται με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως αυτή εδώ, η αποψινή, που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Αναμένοντας με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας, εύχομαι
καλή επιτυχία στις εργασίες του διεθνούς αυτού συνεδρίου, συγχαίροντας και πάλι τους οργανωτές του. Καλή επιτυχία εύχομαι, επίσης, στην αναδρομική έκθεση του κ. Απόστολου Κιλεσσόπουλου, που πλαισιώνει το συμπόσιο.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 19ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 14 – 15/11/05