Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΕΥΡΩΠΗ (1650-1950) Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ” ΤΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΗΛΙΑΔΕΛΗ

ypes press002
ypes press002

Που εκδόθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΥΜΑ-Θ

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2005), απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Στράτου Ηλιαδέλη, με τίτλο «Μακεδόνες απόδημοι στη Μεσευρώπη (1650-1950): Η συμβολή τους στην Οικονομία και τον Πολιτισμό» και το οποίο εκδόθηκε από το ΥΜΑ-Θ.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε πως: «διαβάζοντάς το μας δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί του στα μέρη που οι πρόγονοί μας φύλαξαν και κράτησαν ψηλά τον ελληνικό πολιτισμό και την καταγωγή τους».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης εξήγησε τους λόγους, που οδήγησαν το υπουργείο στην πρωτοβουλία έκδοσης του βιβλίου αυτού, που είναι «η μεγάλη ανάγκη να γνωρίσουμε τις λαμπρές αυτές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει στην αυτογνωσία και στη συνειδητοποίηση της αποστολής όλων μας».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων, οι οποίοι, όπως είπε «ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν τη συνεργασία και την αδελφοσύνη στο χώρο της Ευρώπης. Που «άνοιξαν» ουσιαστικά το δρόμο της ενωμένης Ευρώπης, πριν από τρεις αιώνες. Και αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους, σ’ εμάς, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Για το συγγραφέα και το έργο του μίλησαν, επίσης, ο καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο καθηγητής της Ιστορίας του πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευστάθιος Πελαγίδης και ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Καψάλης.

Την παρουσίαση πλαισίωσε μουσικά το κουαρτέτο κλασικής μουσικής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

********************

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΣΤΡATOY ΗΛΙΑΔΕΛΗ
«ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΕΥΡΩΠΗ (1650-1950) Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2005
Ώρα 19:30

Αγαπητοί συμπολίτες,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστούμε, που ανταποκριθήκατε, τόσο θερμά, στην αποψινή μας πρόσκληση.

Μια βραδιά, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε  για το βιβλίο του Στράτου Ηλιαδέλη και να ταξιδέψουμε μαζί του στα μέρη που οι πρόγονοί μας φύλαξαν και κράτησαν ψηλά τον ελληνικό πολιτισμό και την καταγωγή τους.

Ένα βιβλίο, που απευθύνεται στο μέσο, αλλά και στον απαιτητικό αναγνώστη.

Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας του, γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης, το έγραψε παράλληλα με το λειτούργημά του, από αγάπη για τον τόπο του και την ιστορία του.

Εδώ και χρόνια ο Στράτος ασχολείται με μεγάλη υπευθυνότητα, με την πνευματική παράδοση της Κοζάνης, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της πόλης που πρωταγωνίστησε μαζί με τους άλλους απόδημους Μακεδόνες στη Μεσευρώπη.

Είναι γεγονός πως η προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα των Μακεδόνων, στις χώρες της Μεσευρώπης κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, είναι ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της νεοελληνικής ιστορίας, που δυστυχώς όμως, παραμένουν και σήμερα όχι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύτερο κοινό.

Η μεγάλη ανάγκη να γνωρίσουμε τις λαμπρές αυτές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, ώθησε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να αναλάβει ανεπιφύλακτα την έκδοση αυτή, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει στην αυτογνωσία και στη συνειδητοποίηση της αποστολής όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την ανοικοδόμησή του, εκδόθηκε επίσης και το βιβλίο του ιστορικού ναού των Ελλήνων με τίτλο «ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, Ιστορία και Τέχνη» του καθηγητή Γεωργίου Τσιγάρα, που πρόσφατα παρουσιάστηκε και αυτό.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Στράτου Ηλιαδέλη, θα διαπιστώσει κανείς, διαβάζοντας το βιβλίο, ότι η ιστορία αυτή, που καλύπτει μια διαδρομή τριών αιώνων, ξεδιπλώνεται μπροστά του με τρόπο απλό και γλαφυρό, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος.

Το κείμενο, επίσης, φέρει έντονα ίχνη συναισθηματικής φόρτισης του ερευνητή, που ανακαλύπτει τα θαυμαστά επιτεύγματα των προγόνων του και του πνευματικού ανθρώπου, που πάσχει να μεταδώσει στους αναγνώστες του αναλλοίωτες αξίες.

Τις αξίες που καλλιέργησαν οι Κοζανίτες πρόγονοί του και οι άλλοι Μακεδόνες απόδημοι, τρεις αιώνες πριν από την Ευρώπη της ισονομίας και της ισοπολιτείας των λαών και των πολιτισμών:

Δηλαδή τη συνείδηση της εθνικής και πολιτιστικής καταγωγής, το χρέος προς την πατρίδα, τη δημιουργική ένταξη στη χώρα υποδοχής, την έντιμη ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ουσιαστική τους συμβολή στην ελευθερία, που έγινε, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με γενναίες οικονομικές χορηγίες προς την υπόδουλη πατρίδα τους. 

Οι Μακεδόνες, που θα γνωρίσουμε μέσα από το βιβλίο αυτό, ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν τη συνεργασία και την αδελφοσύνη στο χώρο της Ευρώπης, που «άνοιξαν» ουσιαστικά το δρόμο της ενωμένης Ευρώπης, πριν από τρεις αιώνες. Και αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους: Σε εμάς, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Θέλω να πιστεύω πως φεύγοντας από δω απόψε, θα έχουμε όλοι μας αντιληφθεί διαφορετικά τον ρόλο και την αποστολή μας σ’ αυτό τον τόπο.
Άλλωστε, η ιστορία διδάσκει, νουθετεί, ενώνει και παραδειγματίζει ανθρώπους και λαούς.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συγγραφέα και φίλο Στράτο Ηλιαδέλη, για την εξαιρετική του δουλειά καθώς και τους συνεργάτες κυρίους Γκατζόφλια και Κορκά, που βρέθηκαν κοντά και συνέβαλαν στο να δρομολογηθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ,
Νίκος Τσιαρτσιώνης
Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 19ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 14 – 15/11/05