Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ypes press002
ypes press002

Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των υψηλών εκπροσώπων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης & της Ευρωπαικής Ένωσης

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιουλίου 2005, στο Κυβερνείο, παρέθεσε δείπνο προς τιμή των εκπροσώπων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργών Τηλεπικοινωνιών, Προξένων, Γενικών Γραμματέων,  καθώς και των μελών των αντίστοιχων ομάδων εργασίας τους, με την ευκαιρία της Συνόδου των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο κ. Τσιαρτσιώνης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στο Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΑ), για τη δυναμική τους πρωτοβουλία, να προωθήσουν την ανάπτυξη της  Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών, αλλά και για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, οι οποίες, όπως τόνισε, «καθιστούν αναγκαία την άμεση γεφύρωση του “Ψηφιακού Χάσματος”, που χωρίζει τις χώρες της Βαλκανικής από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στους γείτονές της και επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτό το στόχο, επιταχύνοντας τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών της Βαλκανικής με την Ε.Ε.»

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κάνει σήμερα τη δική της προσπάθεια. Δίνονται καθημερινά αποφασιστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, προκειμένου η χώρα μας να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς η περιοχή μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στη ΝΑ Ευρώπη.

Το ΥΜΑ-Θ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, μετατρέπεται σε κόμβο πληροφόρησης και παρατηρητήριο της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιαρτσιώνης: «Εγκαθιστούμε στο υπουργείο μας ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε πως «σταθερός στόχος της κυβέρνησής μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα μία χώρα ασφάλειας και ευημερίας, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ  ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,
Υψηλοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Το ΥΜΑ-Θ έχει απόψε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί, εδώ στο ιστορικό κτίριο του Κυβερνείου, τους αξιότιμους εκπροσώπους των Φίλιων Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργούς Τηλεπικοινωνιών, Πρόξενους, Γενικούς Γραμματείς  καθώς και τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας τους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε τη Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση αυτής της Υπουργικής Συνάντησης, ελπίζοντας ότι όλα πήγαν καλά στις εργασίες της Συνόδου. Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε πάντα το σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης έχοντας καταγράψει μία δυναμική καινοτόμα πορεία, η οποία, ιστορικά, καθόρισε πολλές φορές τις εξελίξεις και δημιούργησε συνθήκες συνεργασίας στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι η γεωγραφική της θέση αυτή που διαμόρφωσε στην πορεία του χρόνου την ιδιαίτερη ικανότητά της στη σύνθεση αλλά και στην κατανόηση του διαφορετικού.

Σήμερα, η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών, αλλά και οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθιστούν αναγκαία την άμεση γεφύρωση του «Ψηφιακού Χάσματος» που χωρίζει τις χώρες της Βαλκανικής από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη και το ρόλο της απέναντι στους γείτονές της και επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτό το στόχο επιταχύνοντας τις διαδικασίες προσέγγισης των χωρών της Βαλκανικής με την Ε.Ε.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, κάνει σήμερα τη δική της προσπάθεια. Δίνονται καθημερινά αποφασιστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, προκειμένου η χώρα μας να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς η περιοχή μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών στη ΝΑ Ευρώπη.

Λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, να αναπτυχθεί μία δημόσια πολιτική, η οποία να τονώνει, τόσο τη ζήτηση, όσο και την προσφορά, καθώς και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας.

Στην Ελλάδα, τους τελευταίους 9 μήνες, τριπλασιάστηκαν οι συνδέσεις γραμμών ADSL, ενώ  αυξήθηκε το επίπεδο ανταγωνισμού στην αγορά σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ταυτοχρόνως όμως βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δράσεις για:
 
– Τη δημιουργία μητροπολιτικών οπτικών δακτυλίων καθώς και ασύρματες συνδέσεις (Wi-Fi) στους δήμους της χώρας.

– Το σχεδιασμό ευρυζωνικών δικτύων στην περιφέρεια με την από κοινού συμμετοχή ιδιωτών.

– Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει στο δημόσιο τομέα και στις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές το δορυφορικό σύστημα HELLAS. SAT

Πρωταρχικοί στόχοι της σημερινής κυβέρνησης αποτελούν:

– η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του ανταγωνισμού

– η εφαρμογή της νομοθεσίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών

– η εναρμόνισή μας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Στηρίζουμε την ανάπτύξη εκείνων των υποδομών προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο από όλους και σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εξοικειωθούν με το διαδίκτυο, διότι είναι ο μόνος τρόπος να κατακτήσουμε την Κοινωνία της Γνώσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία μας.

Οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι στην ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών τα τιμολόγια διαρκώς μειώνονται, ενώ οι επενδύσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,
Υψηλοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Το ΥΜΑ-Θ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του και προχωρεί στους απαραίτητους διοικητικούς μετασχηματισμούς που θα το βοηθήσουν να εκπληρώσει τη νέα του αποστολή.

Ο στόχος μας είναι να συντονίσουμε και να υποστηρίξουμε τις δράσεις των περιφερειακών οργάνων και υπηρεσιών στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσα από τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και επικοινωνίας.

Με τη νέα δομή των υπηρεσιών μας, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και να ενισχύσουμε τον επιτελικό μας ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως στρατηγείου ανάπτυξης.

– Δημιουργούμε στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης τη Ζώνη Καινοτομίας, ένα σύμπλεγμα φορέων έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής, ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας. Με την υλοποίηση του σχεδίου, η πόλη αποκτά την ικανότητα συνεχούς προσαρμογής του αστικού συστήματος στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες  μέσω της εισαγωγής καινοτομιών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί το καθοριστικότερο στοιχείο για το επίπεδο ανάπτυξης της περιοχής.

– Εγκαθιστούμε στο υπουργείο μας ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης της Ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Το ΥΜΑ-Θ μετατρέπεται σε κόμβο πληροφόρησης και παρατηρητήριο της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Θα παρακολουθείται η αναπτυξιακή πορεία των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας (Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), θα υποστηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, θα παρακολουθείται η ανασυγκρότηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παρέχεται πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο που  θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Υψηλοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Σταθερός στόχος της κυβέρνησής μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα μία χώρα ασφάλειας και ευημερίας, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Το δικό μας όραμα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, στηρίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το δικό μας όραμα είναι η αφοσίωση στο έργο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η Νέα Εποχή απαιτεί διορατικότητα, αποφασιστικότητα, σύνεση, τόλμη. Απαιτεί να παραμερίσουμε την καχυποψία και να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο. Απαιτεί να κοιτάζουμε μπροστά, υπηρετώντας τα πραγματικά συμφέροντα των χωρών μας, και τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται με τα αγαθά της ειρήνης, της ανάπτυξης, της σταθερότητας, της ευημερίας. Είναι αγαθά κοινά για όλους. Αγαθά, που μπορεί και πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από κοινές προσπάθειες.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, και στο Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΝΑ), για τη δυναμική τους πρωτοβουλία να προωθήσουν την ανάπτυξη της  Ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους εσάς που με την ομόφωνη απόφασή σας εκφράσατε την ισχυρή βούληση των λαών σας να προχωρήσουν μπροστά στη νέα εποχή.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 01/7/2005
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ