ΩΡΑ 19:30
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2005, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στη Θεσσαλονίκη (Κτίριο ΧΑΝΘ, Τσιμισκή και Δαγκλή).
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η νέα διάρθρωση του Ε.Ο.Τ., με τη δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών, συμβάλλει αναμφισβήτητα στη διοικητική αποκέντρωση, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη δημιουργία καλύτερων υπηρεσιών για τον πολίτη και στην προώθηση του τουρισμού στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.
Για το λόγο αυτό, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Τσιαρτσιώνης: «Η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στους εθνικούς σχεδιασμούς, για τον αναπροσανατολισμό της τουριστικής πολιτικής από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού -που υποχωρεί διεθνώς- σε ένα ήπιο μοντέλο παρεμβάσεων μικρής κλίμακας, για την ανάπτυξη εξατομικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η αλλαγή του τουριστικού προφίλ Μακεδονίας – Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού πολιτιστικού, ορεινού, θαλάσσιου, θρησκευτικού, ιαματικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει, με συγκροτημένες πολιτικές, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, δηλαδή τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας.
Η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την τουριστική της ανάπτυξη μόνο στο κλασικό πρότυπο “ήλιος και θάλασσα”. Πρέπει να αξιοποιήσει τους πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, που διαθέτει, στο πλαίσιο των νέων μορφών τουρισμού. Ο πολιτιστικός πλούτος, η ιστορία, η βιοποικιλότητα, οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να στηρίζουν σε δωδεκάμηνη βάση την τουριστική δραστηριότητα».
Ο κ. Τσιαρτσιώνης μίλησε, επίσης, για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο Υπουργός, «ενισχύει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού και την επιδότηση των έργων ειδικής τουριστικής υποδομής», ενώ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε και στην ειδική υπηρεσία του ΥΜΑ-Θ που έχει συσταθεί για την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.
**********
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Τ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αγαπητέ συνάδελφε κ. Αβραμόπουλε,
Αξιότιμε Νομάρχα κ. Ψωμιάδη,
Αξιότιμε Δήμαρχε κ. Παπαγεωργόπουλε,
Εκλεκτοί παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, να παρευρεθώ στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Του βασικού κρατικού φορέα του τουριστικού τομέα εδώ και 55 χρόνια.
Η νέα διάρθρωση του Ε.Ο.Τ., με τη δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών, συμβάλλει αναμφισβήτητα στη διοικητική αποκέντρωση, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη δημιουργία καλύτερων υπηρεσιών για τον πολίτη και στην προώθηση του τουρισμού στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας.
Η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στους εθνικούς σχεδιασμούς, για τον αναπροσανατολισμό της τουριστικής πολιτικής από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού -που υποχωρεί διεθνώς- σε ένα ήπιο μοντέλο παρεμβάσεων μικρής κλίμακας, για την ανάπτυξη εξατομικευμένων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η αλλαγή του τουριστικού προφίλ Μακεδονίας – Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού πολιτιστικού, ορεινού, θαλάσσιου, θρησκευτικού, ιαματικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση.
Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει με συγκροτημένες πολιτικές να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, δηλαδή τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας.
Η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την τουριστική της ανάπτυξη μόνο στο κλασικό πρότυπο «ήλιος και θάλασσα». Πρέπει να αξιοποιήσει τους πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, που διαθέτει, στο πλαίσιο των νέων μορφών τουρισμού. Ο πολιτιστικός πλούτος, η ιστορία, η βιοποικιλότητα, οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να στηρίζουν σε δωδεκάμηνη βάση την τουριστική δραστηριότητα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ενισχύει τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού, την επιδότηση των έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, τα έργα που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων κλινών σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Το σύστημα αξιολόγησης των αναπτυξιακών προτάσεων απλουστεύεται και αντικειμενοποιείται στοχεύοντας στην επιδότηση με υψηλό ποσοστό των έργων που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της απασχόλησης, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Παρακολουθούμε τις συνεχείς και εύστοχες πρωτοβουλίες σας κ. Υπουργέ, μέσω της ειδικής υπηρεσίας που έχουμε συστήσει στο ΥΜΑ-Θ για την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας δεδομένου ότι μια από τις τέσσερις προτεραιότητές μας είναι ο τουρισμός.
Θέλω να σας συγχαρώ για τη σημερινή σας πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα και να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα επιδιώκουμε πάντα την καλύτερη συνεργασία.
Καλορίζικα τα καινούργια, καλή δύναμη στο έργο το δικό σας και των συνεργατών σας.
Σας ευχαριστώ».