Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2005, παρέστη ως ομιλητής στη διημερίδα με θέμα «Ακρίβεια – Ποιότητα: Μύθος και Πραγματικότητα», που διoργάνωνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, με τη υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολιτεία οφείλει να εργάζεται, τόσο στο επίπεδο της διαμόρφωσης των θεσμών, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης των νέων και γενικότερα της ενημέρωσης των πολιτών για τη δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου, με σημεία αιχμής την πληροφόρηση, την ενίσχυση της υπευθυνότητας των επιλογών και την  ενθάρρυνση της κριτικής συμπεριφοράς των πολιτών», ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το αποτελεσματικότερο ανάχωμα στην ακρίβεια, αλλά και ο πιο δυνατός μοχλός για μια επανάσταση ποιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα».
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία εργάστηκε συστηματικά, με συνέπεια και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να μπει φραγμός στην ακρίβεια, την εξαπάτηση  και τα όποια φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά, τα οποία πλήττουν αποκλειστικά τον πολίτη – καταναλωτή, ενώ σημείωσε ότι «θέλουμε όλοι οι πολίτες – καταναλωτές να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογών, σε ένα περιβάλλον με αρχές και κανόνες που διασφαλίζουν και το πορτοφόλι του πολίτη αλλά πρωτίστως την υγεία του».
Ο κ. Τσιαρτσιώνης, κάνοντας λόγο για τις θεσμικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν σχετικά με την προστασία των καταναλωτών τόνισε ότι:

«Στο διάστημα που πέρασε προωθήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:

  • Η ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή
  • Η ενίσχυση και ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή
  • Η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Παράλληλα,

 

  •  Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και, συγχρόνως, ενσωματώνονται όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο ελληνικό Δίκαιο προκειμένου να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την υγιή λειτουργία της αγοράς και την εφαρμογή των κανόνων της.
  •  Δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός, ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
  •  Ενισχύθηκε, με όλα τα μέσα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που προασπίζει την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΚΕΠΚΑ)

ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ,  ΜΥΘΟΣ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Αξιότιμοι διοργανωτές και μέλη του ΚΕΠΚΑ,
Εκλεκτοί Παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Τα τελευταία, χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, μια ιστορική διαδικασία, κατά την οποία οι μεταβολές επεκτείνονται σε όλα τα κοινωνικά πεδία όπως: Οικονομία, Πολιτική, Νομοθεσία, Πολιτισμό, Τεχνολογία.

Στην ελεύθερη αγoρά που το εμπόριο, αγαθών και υπηρεσιών διεξάγεται με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, είναι απαραίτητο ένα θεσμικό πλαίσιο, που μπορεί να ρυθμίζει τη σωστή λειτουργία του. Η  μεν προσφορά καθορίζεται από τους Παραγωγούς και τους Προμηθευτές, οι οποίοι εμπλέκονται στην πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή παραγωγή. Η δε ζήτηση, καθορίζεται από τους Καταναλωτές.

Τα δικαιώματα των Καταναλωτών έχουν αναγνωριστεί σήμερα από τον ΟΗΕ ως δικαιώματα ισάξια με αυτά που περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές συνθέτουν τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομική ομάδα της υφηλίου,  εν τούτοις δεν βρίσκουν πάντοτε την ανάλογη ανταπόκριση και πολλές φορές δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Η καθιέρωσή της 15ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή αναδεικνύει ένα από τα πιο σοβαρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε ολόκληρο τον Κόσμο σήμερα. Και τα προβλήματα αυτά, αφορούν όλους μας. Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τα κριτήρια με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τη σύγχρονη πραγματικότητα, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός ορθολογιστικού καταναλωτικού προτύπου.
Η Πολιτεία οφείλει να εργάζεται, τόσο στο επίπεδο της διαμόρφωσης των θεσμών, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης των νέων και γενικότερα της ενημέρωσης των πολιτών για τη δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου, με σημεία αιχμής την πληροφόρηση, την ενίσχυση της υπευθυνότητας των επιλογών και την  ενθάρρυνση της κριτικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το αποτελεσματικότερο ανάχωμα στην ακρίβεια, αλλά και ο πιο δυνατός μοχλός για μια επανάσταση ποιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα.

Αξιότιμοι διοργανωτές και μέλη του ΚΕΠΚΑ,
Εκλεκτοί Παριστάμενοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Η Πολιτική Ηγεσία εργάζεται συστηματικά, με συνέπεια και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να μπει φραγμός στην ακρίβεια, την εξαπάτηση  και τα όποια φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά, τα οποία πλήττουν αποκλειστικά τον πολίτη – καταναλωτή. Εργαζόμαστε προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Θέλουμε όλοι οι πολίτες – καταναλωτές να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογών, σε ένα περιβάλλον με αρχές και κανόνες που διασφαλίζουν και το πορτοφόλι του πολίτη αλλά πρωτίστως την υγεία του.
Στο διάστημα που πέρασε προωθήθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:

 

  •  Η ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή
  • Η ενίσχυση και ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή 
  •  Η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Παράλληλα,

 

  •  Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και, συγχρόνως, ενσωματώνονται όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο ελληνικό Δίκαιο προκειμένου να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την υγιή λειτουργία της αγοράς και την εφαρμογή των κανόνων της.
  •  Δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός, ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
  •  Ενισχύθηκε, με όλα τα μέσα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που προασπίζει την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με το παραεμπόριο την αισχροκέρδεια, τη νοθεία και την απάτη, έχουν καταγραφεί σημαντικά αποτελέσματα. Εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας, δίπλα στον καταναλωτή, δίπλα στον πολίτη.

Η προστασία του καταναλωτή πρέπει να είναι μόνιμη έγνοια όλων. Η αγορά είναι πολύπλοκη. Πάντοτε θα παρουσιάζει αποκλίνουσες συμπεριφορές, τάσεις κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια, στην ισονομία και την ισοπολιτεία στο δικαίωμα της πληροφόρησης, της επιλογής, της εκπροσώπησης της αποζημίωσης της εκπαίδευσης, της υγιεινής και του ασφαλούς φυσικού περιβάλλοντος.

Δικαιούται να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει. Αξιώνει να απολαμβάνει ασφαλή προϊόντα, σε ικανοποιητικές ποιότητες και λογικές τιμές. Ένα σύγχρονο κράτος, έχει υποχρέωση να διαμορφώνει τις αναγκαίες πολιτικές γι’ αυτό το σκοπό, καθώς και τους μηχανισμούς υλοποίησης τους.

Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι οργανώσεις των καταναλωτών. Τις αναγνωρίζουμε και τις στηρίζουμε προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενημέρωση του πολίτη καταναλωτή. Όσο πιο ενωμένο είναι το κίνημα των καταναλωτών, τόσο πιο ισχυρό γίνεται, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί, ώστε να ρυθμίζει την αγορά, να παρεμβαίνει και να συμβάλλει για να λειτουργεί υγιώς ο ανταγωνισμός.

Επιμένουμε στον ενημερωμένο καταναλωτή, στον ενημερωμένο πολίτη. Γιατί η γνώση στις σύγχρονες κοινωνίες, στις σύγχρονες αγορές είναι δύναμη. Κι αυτή η δύναμη είναι στα χέρια τα δικά σας. Η καταναλωτική συμπεριφορά, η καταναλωτική αγωγή πρέπει να αποτελέσει μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας για να μπορούν να παίξουν και αυτά το ρόλο τους ως μελλοντικοί καταναλωτές.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, για την πρωτοβουλία αυτής της Διημερίδας, αλλά πάνω από όλα για την ενεργό δράση των μελών του εδώ και 23 συναπτά έτη. Δημιουργήσατε ένα πανελλαδικό δίκτυο γραφείων ενημέρωσης συμβάλλοντας στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Συγχαρητήρια στις προσπάθειες που καταβάλετε. Καλή επιτυχία στις εργασίες της  Διημερίδας σας, τα συμπεράσματα της οποίας θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο συμβουλευτικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας.

Προηγούμενο άρθροΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Επόμενο άρθροΑΜΕΣΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΥΜΑ-Θ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ “ΔΙΑΝΑ”