Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου 2005, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Δ´ προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της χώρας μας υπογράμμισε ότι «για τις Περιφέρειες της χώρας μας, το πρόβλημα είναι κρισιμότερο, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο “αξιοποιήσαμε” τους κοινοτικούς πόρους από το 1986.  Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και δύο Κοικοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα κατευθύναμε κατά προτεραιότητα στην επέκταση των βασικών μας υποδομών και μόνο δευτερευόντως στην ενίσχυση της παραγωγικής μας δομής.  Ακόμη και όταν σχεδιάζαμε το Γ’ ΚΠΣ, επιμείναμε στις συνήθεις πρακτικές και δεν εντοπίσαμε τις θεμελιώδεις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και στις κοινοτικές πολιτικές, που ήταν ορατές ή που μας επισήμαιναν οι κοινοτικοί συνομιλητές μας: αρκεί να θυμίσω ότι βαφτίζαμε τα επενδυτικά κίνητρα “δράσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας” και τα δρομάκια και πλατείες μας “ολοκληρωμένα προγράμματα αστικής ανάπτυξης” ή εκλιπαρούσαμε για “γέφυρες” από το Β’ στο Γ’ ΚΠΣ για τα ημιτελή μεγάλα έργα μας.

Ο κ, Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε, στην αναβάθμιση του ΥΜΑ-Θ και τις στρατηγικές πολιτικές που προωθεί για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι: 
«Στα πλαίσια του νομοθετημένου συντονιστικού του ρόλου και της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση του, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης εκτίμησε ότι, υπό το πρίσμα των συνολικών δυνατοτήτων του βορειοελλαδικού χώρου και των επερχόμενων κοινών προκλήσεων, ήταν απαραίτητη η συγκρότηση μιας συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, βασισμένης σε 5 κύριες κατευθύνσεις:
1. Εγκαθίδρυση και επέκταση αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτυώσεων σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής
2. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως έναντι των γειτονικών χωρών και περιφερειών τους, με ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και με καινοτόμα αξιοποίηση των παραδοσιακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας
3. Ήπια αναδιάρθρωση των σημερινών οικονομικών δομών και διατήρηση της οικονομικής, κοινωνικής και χωρικής συνοχής μας
4. Εξασφάλιση της διατηρησιμότητας της ανάπτυξης, με κυρίαρχη παρέμβαση στην προστασία των περιβαλλοντικών πόρων μας
5. Διαμόρφωση της Β. Ελλάδας σε διοικητικό και προγραμματικό πρότυπο».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της Ε.Ε. για την είσοδό της στη νέα προγραμματική περίοδο με τα δεδομένα που διαμορφώνονται: «η ανάπτυξη καθυστερεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία παραμένει το οξύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης και οι στόχοι των Στρατηγικών της Λισσαβόνας και του Γκαίτεμποργκ δεν επιτυγχάνονται, όπως απέδειξε και η Έκθεση Vim Kock». Ζητούμενο πλέον αποτελεί το κοινωνικό προφίλ της Ε.Ε., όπου το κοινωνικό γίγνεσθαι και τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 10/6/2005
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ Δ´ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ