Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ Δ´ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

Η προσπάθεια συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: “Παραγωγικότητα – Ποιότητα – Ανταγωνιστικότητα”

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2005, απηύθυνε χαιρετισμό στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, που διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), με θέμα την «Ανάπτυξη των Εξαγωγών».

Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Δίνουμε σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός. Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην Περιφέρεια. Μετατρέπουμε τη Βόρεια Ελλάδα σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο,  που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο  υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, τόνισε, επίσης, την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού “εξαγωγικού οράματος”. «Η μεταποίηση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα χρειάζεται την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού συστήματος προώθησης εξαγωγών. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει, λόγω της θέσης της, να αναπτύξει μία ιδιαίτερη δράση προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η ποιότητα των προϊόντων μας μπορεί να σταθεί σε αυτή την περιοχή σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαρτσιώνης και συνέχισε: «Επιβάλλεται η άμεση διοικητική συγκέντρωση όλων των φορέων που ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών, σε ένα υπουργείο, με έναν πολιτικό υπεύθυνο που θα δράσει “επιθετικά”».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε τις προοπτικές που διανοίγονται για επενδυτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιούνται με βάση το τρίπτυχο “παραγωγικότητα- ποιότητα – ανταγωνιστικότητα”. «Ζούμε σε μία ενιαία και ελεύθερη αγορά, όπως αυτή της διευρυμένης Ευρώπης στην οποία οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και οι συνεργασίες είναι τεράστιες, ειδικά με τα νέα κράτη – μέλη. Αυτό που απαιτείται πρωτίστως είναι να προσανατολιστούμε σωστά και να επικεντρωθούμε στα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας.  Για να αποκομίσουμε τα  μέγιστα οφέλη επιβάλλεται να γίνουμε και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Χρειάζεται να αναπτύξουμε καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες.  Η κυβέρνηση κήρυξε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας.  Η απόφαση αυτή  σηματοδοτεί την κινητοποίηση και τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Νέα Εποχή, η Νέα Οικονομία, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.  Η προσπάθεια συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΣΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ  Σ.Ε.Β.Ε.

Θεσσαλονίκη, 13 Ιουνίου 2005
Ώρα: 17:30

«Κυρίες και Κύριοι

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ με θέμα την Ανάπτυξη των Εξαγωγών.

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία πολύ σημαντική χρονική περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις που διαμορφώνονται επιβάλλουν επαναπροσδιορισμούς και νέες στοχεύσεις. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, η Κυβέρνηση με «αιχμή του δόρατος» την περιφερειακή ανάπτυξη και την πραγματική σύγκλιση, προχωρά σε ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις, με στόχο την εξυγίανση και ισχυροποίηση της εθνικής οικονομίας.

Ζούμε σε μία ενιαία και ελεύθερη αγορά, όπως αυτή της διευρυμένης Ευρώπης στην οποία οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και οι συνεργασίες είναι τεράστιες, ειδικά με τα νέα κράτη – μέλη. Αυτό που απαιτείται πρωτίστως είναι να προσανατολιστούμε σωστά και να επικεντρωθούμε στα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας.

Για να αποκομίσουμε τα  μέγιστα οφέλη επιβάλλεται να γίνουμε και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Χρειάζεται να αναπτύξουμε καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η κυβέρνηση κήρυξε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας.  Η απόφαση αυτή  σηματοδοτεί την κινητοποίηση και τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Νέα Εποχή, η Νέα Οικονομία, η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η προσπάθεια συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο “παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα”.  Δίνονται κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην τυποποίηση και την πιστοποίηση. Να δημιουργήσουν επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Να επενδύουν στην παραγωγικότητα και την ποιότητα. Αυτή είναι η κοινή πρόκληση εάν θέλουμε η Ελλάδα να ξεχωρίσει.

Εργαζόμαστε για να αντιστρέψουμε την τάση επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας. Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές μας έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, σαφές και διάφανο. Ένα πλαίσιο κοινό για όλους τους επενδυτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δίνουμε σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός.

Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς στην Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, ήδη έχουν ψηφιστεί και αποδίδουν αποτελέσματα:

– ο νέος φορολογικός νόμος
– ο νέος αναπτυξιακός νόμος
– το νέο σύστημα αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων
– το νέο πλαίσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας
– το νέο διαφανές σύστημα των μειοδοτικών διαγωνισμών στα δημόσια έργα 
– το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες δημοσίων έργων,
– οι διευρυμένες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ‘’Ανταγωνιστικότητα’’.

Παράλληλα,  στο αμέσως επόμενο διάστημα, προωθούμε:

– ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα
– την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου
– το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις χρήσεις γης.

Μετατρέπουμε τη Βόρειο Ελλάδα σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο,  που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.

– Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία. 
– Πρωταγωνιστούμε στην επέκταση του αγωγού προς την Αυστρία, μέσω βαλκανικής οδού. 
– Προωθούμε την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. 
– Αναβαθμίζουμε τη θέση της Χώρας στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ν.Α. Ευρώπης και τις διασυνδέσεις τους».

Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη:

Μετά από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων, υπεγράφη τον Απρίλιο η τριμερής πολιτική συμφωνία (Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία) που δίνει το πράσινο φως για τη συγκρότηση εταιρίας που θα υλοποιήσει το έργο.

Αγωγός φυσικού αερίου:

Τον Μάιο παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του έργου, σε συνέχεια της απόφασης για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Tο μήκος του αγωγού από την Kομοτηνή μέχρι τον Σταυρολιμένα ή τον Aσπροπόταμο της Hπείρου στις ακτές του Iονίου είναι 600 χλμ., ενώ το μήκος του υποθαλάσσιου αγωγού είναι περίπου 220 χλμ. Tο κόστος του χερσαίου τμήματος του αγωγού είναι 600 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του υποθαλάσσιου τμήματος είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιδοτηθεί από την E.E. και το Δ´ KΠΣ.

Από την πλευρά μας, το ΥΜΑΘ, ως συντονιστής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο των τριών περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, αναλάβαμε την πρωτοβουλία κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του βορειοελλαδικού χώρου.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου, το οποίο θα συμβάλλει ώστε τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας περιφέρειας να αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης. Με τον τρόπο αυτό, οι τρεις περιφέρειες αποκτούν το αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικό μέγεθος που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης θα λειτουργήσει καθοριστικά προκειμένου να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τις αναπτυξιακές δυνατότητες του χώρου, που θα καταστήσουν την περιφερειακή οικονομία ικανή να ανταγωνιστεί τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Θα συμβάλει επίσης καθοριστικά στην προετοιμασία των προγραμμάτων, που θα ενταχθούν στο Δ’ Κ.Π.Σ. (το Κ.Π.Σ. της περιφέρειας), όπου πλέον θα απαιτείται ο έλεγχος της ακολουθητέας στρατηγικής και ως εκ τούτου, η ακριβής στόχευση των προγραμμάτων.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, έχει ορισθεί ως τελικός δικαιούχος από το ΕΠΑΝ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη για την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες μέσα από ένα στοχευμένο και συντονισμένο πρόγραμμα δράσεων και ενεργειών θα διαμορφώσει το μελλοντικό   brand name, τη μελλοντική ταυτότητα της πόλης, όσον αφορά την ταυτοποίησή της στον ελληνικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Η προτεινόμενη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό σχέδιο με τη δημιουργία ενός χωρικά ορισμένου προβάλλοντος συνεχούς ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων, έρευνας, τεχνολογίας και πολιτισμού στο Βορειοελλαδικό χώρο.

Με την υλοποίηση του σχεδίου η πόλη,  η Μακεδονία και η Θράκη,  αποκτούν την ικανότητα συνεχούς προσαρμογής στις νέες τεχνολογικές δυνατότητες  μέσω της εισαγωγής καινοτομιών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί το καθοριστικότερο στοιχείο για την  ανάπτυξη των εξαγωγών μας.

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής στηρίζεται στη συνέργια των σημαντικότερων καινοτόμων μηχανισμών της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν φυσική παρουσία στην προτεινόμενη ζώνη. Έτσι εξασφαλίζονται οι όροι ούτως ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που ευνοεί και υποστηρίζει ενεργά τη συνεργασία, τα επιχειρηματικά δίκτυα και τις πρωτοβουλίες καινοτομίας.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, διαθέτουν μία αξιόλογη δυναμική.

– Σήμερα, συνεισφέρουν πάνω από το ¼  του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και απασχολούν πάνω από το 23% του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

– Παράγεται το 35% του αγροτικού προϊόντος της χώρας, που αφορά σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα ,λαχανικά και το 30% του βιομηχανικού προϊόντος της Ελλάδας, που αφορά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά, μηχανήματα, μεταλλικά  και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

– Αν τώρα συσχετίσουμε την αναλογία κατοίκων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται, με τη συμβολή της περιοχής στο εθνικό εισόδημα, τότε προκύπτει ότι και σήμερα η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν την υψηλότερη απόδοση παραγωγής.

Η παραπάνω οικονομική προσέγγιση, έρχεται να αθροιστεί με τη γεωγραφική θέση της περιοχής, η οποία αποτελεί την «πύλη» της χώρας προς Βορρά και Ανατολή, η Βόρειος Ελλάδα είναι το γεωστρατηγικό κέντρο της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κυρίες και Κύριοι,

Με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα στα παλαιά κράτη – μέλη διέπεται από μία παγιωμένη αναπτυξιακή στόχευση (σε ένα εγγυημένη θεσμικό περιβάλλον), το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, για επενδύσεις στα νέα κράτη-μέλη αλλά και στις συνοριακές χώρες της Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι επικρατούσες συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές.  

Αφενός μεν, το οικονομικό κόστος για επενδύσεις παραμένει χαμηλό, αφετέρου δε, οι χώρες αυτές επιδιώκουν την επιχειρηματική συνεργασία προσαρμόζοντας τις πολιτικές τους με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Το χαμηλό εργατικό κόστος, οι ραγδαία εξελισσόμενες αγορές, το ελαφρύ δασμολογικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει, η εγγύτητά των χωρών αυτών με απόμακρες αγορές (όπως αυτές της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου), αποτελούν  συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και κίνητρα για ποικίλα επιχειρηματικά ανοίγματα.

Η χρονική συγκυρία, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας αναδεικνύοντάς την Ελλάδα σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή της   ΝΑ Ευρώπης. Η χώρα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και προσαρμογής με το «ευρωπαϊκό  κεκτημένο». 

Παράλληλα, η επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Ευρώπη παρουσιάζει μία αξιόλογη δυναμική. Οι προοπτικές αυτές δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον οικονομικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, όσο και με τις νεοεισελθείσες στην Ε.Ε.
Κυρίες και Κύριοι,
Χρειάζονται συντονισμένα βήματα, ρεαλιστικές πολιτικές και σύγχρονη στόχευση, ώστε ο κλάδος να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Η παγκοσμιοποίηση της  οικονομίας και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν νέα δεδομένα στον κλάδο των  ελληνικών εξαγωγών.
Αυτά τα νέα δεδομένα εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αποφέρουν τεράστια οφέλη στον εξαγωγικό κλάδο και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία. 
– Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, που επιδιώκουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική, είναι ακόμη περισσότερο ανοιχτές σε επιχειρηματικές συνεργασίες. 
– Το 2008, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη. Τα βόρεια σύνορα της χώρας μας θα ανοίξουν και θα διευρυνθούν. Η περιοχή θα γίνει ακόμη περισσότερο «προσπελάσιμη», προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες ενός «ενιαιοποιημένου» χώρου με προοπτικές περαιτέρω οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας,  στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Είναι αυτονόητο πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ και η βελτίωση της απασχόλησης εξαρτώνται άμεσα από τη βελτίωση των εξαγωγών. Ειδικά όταν είναι γνωστό πως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας απασχολούνται περίπου 100.000 εργαζόμενοι και ο ΣΕΒΕ, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε στην τριαντάχρονη πορεία του, καταφέρατε να εδραιώσει το μεγαλύτερο σύνδεσμο εξαγωγικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη Μακεδονία και Θράκη σε ισχυρό οικονομικό βραχίονα της ελληνικής επικράτειας.
– Η μεταποίηση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα χρειάζεται την υποστήριξη ενός αποτελεσματικού συστήματος προώθησης εξαγωγών. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει, λόγω της θέσης της, να αναπτύξει μία ιδιαίτερη δράση προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η ποιότητα των προϊόντων μας μπορεί να σταθεί σε αυτή την περιοχή σήμερα.

– Επιβάλλεται η άμεση διοικητική συγκέντρωση όλων των φορέων που ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών, σε ένα υπουργείο, με έναν πολιτικό υπεύθυνο που θα δράσει «επιθετικά».
Χρειάζεται ένα εθνικό εξαγωγικό όραμα. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, η χώρα μας έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πετύχει πολλά σε αυτό τον τομέα. 
Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 15/06/05