Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ypes press002
ypes press002

Ανακοίνωσε τη στήριξη του προγράμματος «Συνεργασία της πολύτεκνης μητέρας στο σπίτι με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα»

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου 2004, παραβρέθηκε στο δείπνο που οργάνωσε το Κέντρο Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας και απηύθυνε χαιρετισμό.

«Η πολιτεία, αλλά και καθένας από εμάς χωριστά, οφείλει να αποδώσει τα οφειλόμενα στις πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας. Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα είναι στο πλάι τους, αρωγός και συμπαραστάτης των γενναίων προσπαθειών τους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Τσιαρτσιώνης,  «το ΥΜΑ-Θ μαζί με το Α.Π.Θ. στηρίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Συνεργασία της Πολύτεκνης Μητέρας στο Σπίτι με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα” του Κέντρου Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά, με επιτυχία, χάρη στη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο ΥΜΑ-Θ, «φοιτητές θα επισκέπτονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα πολύτεκνες οικογένειες και αναλόγως με την ειδικότητά τους θα βοηθούν τα παιδιά της οικογένειας παραδίδοντάς τους φροντιστηριακά μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνεται η μητέρα να ανταποκριθεί σε άλλα καθήκοντα εξυπηρέτησης της οικογένειας, ενώ παράλληλα οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να έχουν επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους».

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολύτεκνων οικογενειών και τόνισε πως «με την ολοκλήρωση της τετραετίας, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, θα θεωρούνται πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά και θα λαμβάνουν και το αντίστοιχο επίδομα για το τρίτο τέκνο».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

“Αγαπητές μητέρες,
Αγαπητά παιδιά,
Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ στην όμορφη αυτή εκδήλωσή σας.

Είναι γνωστό πως η οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος λειτουργεί επιβραδυντικά ως προς την αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας. Βασικός στόχος της κυβερνητικής μας πολιτικής είναι η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης, καθώς επίσης η στήριξη των παιδιών αυτών και των γονέων τους.
Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, αλλά και παροχή κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των πολυτέκνων οικογενειών στην Ελλάδα.

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ήδη προσλάβει ανησυχητικές κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις. Με την ολοκλήρωση της τετραετίας, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός, θα θεωρούνται πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά και θα λαμβάνουν και το αντίστοιχο επίδομα για το τρίτο τέκνο.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ήδη προωθεί μια σειρά από μέτρα που θα ανακουφίσουν τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως την απαλλαγή στράτευσης πατέρα τριών τέκνων, τη θητεία εννέα μηνών για ένα από τα τρία παιδιά της οικογένειας, την προτίμηση των πολυτέκνων γονέων στα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης, τη μοριοδότηση παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στις διαδικασίες για διορισμό στο δημόσιο και την προτίμηση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ακόμη την αυξημένη φορολογική έκπτωση των τόκων από δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αύξηση της επιδότησης που δίνει ο Ο.Ε.Κ. (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) στο επιτόκιο, την αύξηση της επιδότησης του ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, την επέκταση σε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών του ευεργετήματος της στέγασης, την κατασκευή οικημάτων στις στρατιωτικές μονάδες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αναπτυξιακά προγράμματα για τους ομογενείς, παλιννοστούντες, τους Έλληνες τσιγγάνους και τους οικονομικούς μετανάστες.

Μαζί με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες η πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να στηρίζεται απ’ όλους τους φορείς της πολιτείας και ιδίως η πολύτεκνη μητέρα, που έχει να αντεπεξέλθει σε πολλούς ταυτόχρονους ρόλους: Είναι μητέρα και σύζυγος και νοικοκυρά και εργαζόμενη.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΜΑ-Θ μαζί με το Α.Π.Θ. στηρίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Συνεργασία της Πολύτεκνης Μητέρας στο Σπίτι με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα» του Κέντρου Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα φοιτητές θα επισκέπτονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα πολύτεκνες οικογένειες και αναλόγως με την ειδικότητά τους θα βοηθούν τα παιδιά της οικογένειας παραδίδοντάς τους φροντιστηριακά μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνεται η μητέρα να ανταποκριθεί σε άλλα καθήκοντα εξυπηρέτησης της οικογένειας, ενώ παράλληλα οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να έχουν επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά, με μεγάλη επιτυχία, χάρη στην πολύτιμη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η οποία πίστεψε πρώτη στη χρησιμότητα του προγράμματος, το στήριξε και της αξίζουν αντίστοιχοι έπαινοι γι’ αυτό.

Η πολιτεία, αλλά και καθένας από εμάς χωριστά, οφείλει να αποδώσει τα οφειλόμενα στις πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας. Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης θα είναι στο πλάι τους, αρωγός και συμπαραστάτης των γενναίων προσπαθειών τους.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες τις πολύτεκνες μητέρες για τους καθημερινούς αγώνες που καταβάλλουν και στο Κέντρο Μελετών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πολύτεκνης Μητέρας για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν.
 
Σας εύχομαι καλές γιορτές και οικογενειακή ευτυχία.

Σας ευχαριστώ”.

Προηγούμενο άρθροΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ
Επόμενο άρθροΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ