Ο ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ypes press002
ypes press002

«Συμπόρευση στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα»

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου 2004, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των μελών της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ABNA), στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», όπου το πρωί (09:15) της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου 2004, θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευσή τους.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης  καλωσόρισε τα μέλη της Ένωσης, που είναι γενικοί διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών και  τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να κάνουμε πράξη αυτά που εξαγγέλλουμε: Να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των βαλκάνιων λαών, την αλληλοκατανόηση,  τη συμφιλίωση και τη συμπόρευση στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που χτίζουμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Θέλουμε να μάθουμε τα προβλήματά σας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και να προχωρήσουμε σε πιο συντονισμένες κινήσεις».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα συναισθάνεται  τις υποχρεώσεις της ως το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στην προώθηση των όποιων χρήσιμων και δίκαιων αιτημάτων και οικουμενικά αποδεκτών προτάσεων διαμορφώνονται. Θέλει να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής».

Τους κάλεσε δε, να αγωνίζονται συνεχώς, να αντιστέκονται,  να «ανοίγουν δρόμους» και «γέφυρες επικοινωνίας», τις οποίες πρέπει να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν, εδραιώνοντάς τες πολιτικά και θεσμικά.
 
Σημειώνουμε πως, αμέσως μετά τη συνέλευσή τους, οι βαλκάνιοι επισκέπτες, ύστερα από πρόσκληση του ΥΜΑ-Θ, θα περιηγηθούν συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του γραφείου του ΥΜΑ– Θ κ. Δημήτρη Μαρμαρά και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Δημήτρη Ίτσκου, στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Θα καταλήξουν στην Κοζάνη, όπου θα γευματίσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2004, οπότε θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στις χώρες τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 
«Κυρίες και κύριοι,

γενικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών,

αξιότιμε οικοδεσπότη, διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Σπύρο Κουζινόπουλε,

βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να κάνουμε πράξη αυτά που εξαγγέλλουμε: Να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Βαλκάνιων λαών, την αλληλοκατανόηση,  τη συμφιλίωση και τη συμπόρευση στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που χτίζουμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το κλιμάκιο αυτό, το οποίο απαρτίζετε εσείς, οι «φωνές» των λαών της γειτονιάς μας.

Θέλουμε να μάθουμε τα προβλήματά σας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και να προχωρήσουμε σε πιο συντονισμένες κινήσεις.

Η Ελλάδα συναισθάνεται τις υποχρεώσεις της ως το μοναδικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή της  νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να βοηθήσει στην προώθηση των όποιων χρήσιμων και δίκαιων αιτημάτων και οικουμενικά αποδεκτών προτάσεων διαμορφώνονται. Θέλει να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής. Το οφείλουμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε σ´ αυτήν την προσπάθεια, στις χώρες μας και στους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας.

Πρέπει να χτίσουμε το καινούριο που έρχεται, πάνω στη διαφορετικότητα των πολιτισμών μας. Και ο δικός σας ρόλος στη ζύμωση αυτή είναι καθοριστικός.

H έγκαιρη, έγκυρη, εμπεριστατωμένη, αντικειμενική ενημέρωση, για την οποία πασχίζετε καθημερινά, βοηθά στη συνεργασία και την ανάπτυξη. Έτσι προάγετε τον πολιτισμό και δημιουργείτε γέφυρες επικοινωνίας με όλο τον κόσμο. Έτσι στέκεστε στο πλευρό του λαού και είστε οι καλύτεροι εκφραστές των ανησυχιών του και της δημιουργικότητάς του. Έτσι αφουγκράζεστε τις ανησυχίες και γίνεστε κοινωνοί των διεργασιών που έρχονται.

Ωστόσο, πρέπει συνεχώς να αγωνίζεστε, να αντιστέκεστε, να «ανοίγετε δρόμους». Πρέπει να σας πω, διακρίνοντας το έντονο ενδιαφέρον που διαφαίνεται στα πρόσωπά σας,  πως αυτές τις γέφυρες επικοινωνίας που δημιουργείτε, πρέπει εμείς να τις μεγαλώνουμε, να τις αναπτύσσουμε, εδραιώνοντάς τες πολιτικά και θεσμικά.

Ευχόμενος καλή διαμονή και καλή επιτυχία στη συνέλευσή σας, σας προτρέπω  πάντα να υπερασπίζετε τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας για την πολύπλευρη, αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση των συμπολιτών μας».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΘΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 14ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΩΝ 32ων ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 6 & 7/12/2004