Η 69η ΔΕΘ ανοίγει φέτος τις πύλες της σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, η οποία σηματοδοτεί το δυναμικό παρόν, αλλά και το ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας στο οικονομικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και διπλωματικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς.
Η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας απέδειξε πανηγυρικά τις ικανότητες των Ελλήνων και τις δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας να δημιουργεί, να πρωτοπορεί και να συμβάλλει καινοτόμα, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στην παγκόσμια κοινότητα, ως μία υπολογίσιμη χώρα που διαθέτει κύρος, αξιοπιστία, όραμα και προοπτική.
Λίγους μήνες πριν, στην Ε.Ε., συντελέσθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση από ιδρύσεώς της. Τα σύνορα της ευρωπαϊκή οικογένειας απλώθηκαν προς Ανατολάς «ακουμπώντας» την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευοίωνες όσο ποτέ.
Δίνεται πλέον στην Ελλάδα η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αναπτύσσοντας νέους δίαυλους διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τους γείτονές της και σύντομα εταίρους της. Γινόμαστε η «γέφυρα» επικοινωνίας της Ε.Ε. με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πόλος έλξης που καλύπτει όλο το φάσμα των σύγχρονων δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, με την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Στο «συμβόλαιο τιμής» που υπέγραψε η ΝΔ με τους πολίτες, δεσμευόμαστε όλοι να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα επικεντρωμένοι σε ένα στόχο: να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ταχύτερους ρυθμούς, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.
Υπό αυτές τις ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει το δικό της πολυσήμαντο ρόλο. Το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει, πιστή στην ιστορική ταυτότητά της, την ιδιαίτερη προσφορά της στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά και στη δυναμική που «κρύβει» μέσα της τόσα χρόνια.
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το όραμα μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης εκφράστηκαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΜΑ-Θ.
Μετά από 15 χρόνια, η έλευση πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μπει επί τέλους η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Δεν διστάζουμε να λέμε ότι η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον «προμαχώνα της ανάπτυξης», να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αποτελέσει έναν ευρύτερο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα χώρο με ασφάλεια, σύγχρονες υποδομές, νέες δυναμικές, επενδύσεις και περισσότερη εργασία για όλους. Μόνον έτσι θα ανατραπεί η συνεχιζόμενη δημογραφική μείωση και αλλοίωση.
Στοχεύουμε άμεσα:
· Στην υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθούν τα μεγάλα έργα και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
· Στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας και στην ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις για επενδυτικά ανοίγματα, αλλά και στις παλαιές για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.
· Στην απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος, που θα απεμπλέκει τον επιχειρηματία από τα γνώριμα πολυσύνθετα γραφειοκρατικά γρανάζια και δεν θα αποτρέπει την όποια επενδυτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας..
Η πολιτική μας δίνει έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, με συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου, της Τουριστικής Βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τη συνοριακή χερσαία επαφή της χώρας με 4 κράτη (Αλβανία- FYROM- Βουλγαρία- Τουρκία), προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες.
H περιοχή, πρέπει και δικαιούται, να μετατραπεί σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Προωθούμε:
1. Την αύξηση της επιχειρηματικότητας, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιχειρηματικής και εξαγωγικής δράσης στα Βαλκάνια.
2. Την ενίσχυση του προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, ως κύριας διόδου πρόσβασης για τους ξένους επενδυτές στη Ν.Α. Ευρώπη.
3. Την αλλαγή του τουριστικού προφίλ της Μακεδονίας και Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση.
4. Τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με νέες τεχνικές καλλιέργειας, στοχευμένες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως βιολογικά προϊόντα), αναδεικνύοντας διεθνώς τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.
5. Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και δημιουργίας διμερών και πολυμερών σχέσεων με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.
6. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ´ Κ.Π.Σ. και την προετοιμασία για το Δ´ Κ.Π.Σ.
7. Τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το σύνθημα: «η γη γυρίζει… στην 69η ΔΕΘ» σηματοδοτεί τους στόχους της φετινής διοργάνωσης μέσα από την αναγέννησή, τόσο του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.
Η χρονική συγκυρία, με τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση μας, αναδεικνύοντάς την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών
Η ΔΕΘ, με το «βαρύ» όνομά της και την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να πρωτοστατήσει στο τοπικό και διεθνές εκθεσιακό γίγνεσθαι και να εγγυηθεί για την επιτυχή οργάνωση ή συνδιοργάνωση σημαντικών εκθεσιακών ή άλλων εκδηλώσεων.
Η ΔΕΘ ξαναγεννιέται και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Περισσότερες και πιο ενισχυμένες διεθνείς συμμετοχές και εμπορικοί επισκέπτες, με διοργάνωση αποστολών στο εξωτερικό και ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της δομής και λειτουργίας, τόσο της HELEXPO, όσο και της ΔΕΘ. Θέλουμε και τους δύο οργανισμούς να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στηρίζει τις πολιτικές για την ισχυροποίηση του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, εντός και εκτός συνόρων.
Επιδιώκουμε άμεσα:
· την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία με τις Περιφερειακές Εκθέσεις της Βόρειας Ελλάδας.
· την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ίδρυση και λειτουργία ανάλογων Περιφερειακών Εκθέσεων, δημιουργώντας ένα πολυσήμαντο «εκθεσιακό τόξο» Βορρά-Νότου, Ανατολής-Δύσης.
· τη διοργάνωση (αυτοτελώς ή με συμμετοχή) εκθέσεων προβολής ελληνικών επιχειρήσεων σε πόλεις του εξωτερικού, ρίχνοντας το βάρος στο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διεκδίκηση της EXPO 2008 από τη Θεσσαλονίκη προδιαγράφει μία νέα ενεργό και δυναμική συμμετοχή της ΔΕΘ, σε ένα πολυεπίπεδο παγκόσμιο γεγονός με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, τη Βόρεια Ελλάδα, την επικράτεια, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Επιδίωξή μας είναι να προσδώσουμε νέα ταυτότητα στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου.
Eπικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να διοργανωθεί μια στοχευμένη διεθνής έκθεση εμπορικών κατευθύνσεων. Να προσελκύσουμε τους επισκέπτες της με διαφορετικό τρόπο: από την γενική παραδοσιακή μορφή που φθίνει ενδιαφέροντος, να αναδείξουμε ως λόγο επίσκεψης τα ίδια τα εκθέματα και βέβαια τις εκδηλώσεις που παράλληλα θα διοργανώνονται.