ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΕΠΙΧΕΙΡΩ’ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΗΝ EXPO 2008

ypes press002
ypes press002

Το όραμα μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης εκφράστηκαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΜΑ-Θ.
Μετά από 15 χρόνια, η έλευση πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μπει επί τέλους η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Στοχεύουμε άμεσα:

· Στην υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθούν τα μεγάλα έργα και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. 

· Στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας και στην ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις για επενδυτικά ανοίγματα, αλλά και στις παλαιές  για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

· Στην απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος, που θα απεμπλέκει τον επιχειρηματία από τα γνώριμα πολυσύνθετα γραφειοκρατικά γρανάζια και δεν θα αποτρέπει την όποια επενδυτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας..
Η πολιτική μας δίνει έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, με συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου, της Τουριστικής Βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τη συνοριακή χερσαία επαφή της χώρας με 4 κράτη (Αλβανία- FYROM- Βουλγαρία- Τουρκία), προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες.

Η περιοχή, πρέπει και δικαιούται, να μετατραπεί σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής  Μεσογείου. 

Προωθούμε:

1. Την αύξηση της επιχειρηματικότητας, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιχειρηματικής και εξαγωγικής δράσης στα Βαλκάνια.

2. Την ενίσχυση του προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, ως κύριας διόδου πρόσβασης για τους ξένους επενδυτές στη Ν.Α. Ευρώπη.

3. Την αλλαγή του τουριστικού προφίλ της Μακεδονίας και Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση.

4. Τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με νέες τεχνικές  καλλιέργειας, στοχευμένες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως βιολογικά προϊόντα), αναδεικνύοντας διεθνώς τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.

5. Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και δημιουργίας διμερών και πολυμερών σχέσεων  με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

6. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του  Γ´ Κ.Π.Σ. και την  προετοιμασία για το Δ´ Κ.Π.Σ.

7. Τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης.

Παράλληλα, οι τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας, θα αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης, δια του οποίου, όλες μαζί ,θα αποκτήσουν το αναγκαίο-στον σύγχρονο διεθνή οξυμένο ανταγωνισμό-οικονομικό μέγεθος.

Αλλάζουμε τη δομή του υπουργείου με τη δημιουργία 18 διευθύνσεων σε πλήρη σύνδεση και αντιστοιχία με τα υπουργεία, προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν οι συναρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, αλλά και να υπάρξει πραγματική κυβερνητική και διοικητική αποκέντρωση.

Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διαδικτύωση της Β. Ελλάδας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Αναβαθμίζεται έτσι ο συντονιστικός ρόλος του ΥΜΑΘ δια μέσου μίας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Το σύνθημα: «η γη γυρίζει… στην 69η ΔΕΘ» σηματοδοτεί τους στόχους της φετινής διοργάνωσης μέσα από την αναγέννησή, τόσο του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα, της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας γενικότερα.

Η χρονική συγκυρία, με τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση μας, αναδεικνύοντάς την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών

Η ΔΕΘ, με το «βαρύ» όνομά της και την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να πρωτοστατήσει στο τοπικό και διεθνές εκθεσιακό γίγνεσθαι και να εγγυηθεί  για την επιτυχή οργάνωση ή συνδιοργάνωση σημαντικών εκθεσιακών ή άλλων εκδηλώσεων.

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΓΝΑΤΙΑ” ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 69Η ΔΕΘ
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ‘ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ’ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ