ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ

ypes press002
ypes press002

Ενημέρωση των φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008 από τον ΥΜΑ-Θ Χάρη Καστανίδη

“Σήμερα παρουσιάσαμε στους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού το έργο που συντελείται προκειμένου η Θεσσαλονίκη να κερδίσει την ΕΧΡΟ του 2008. Ο Δεκέμβριος του 2004 είναι μια κρίσιμη εποχή και θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται πυρετωδώς και σε λίγες μέρες υποβάλλει το φάκελο υποψηφιότητας. Είναι ενωμένη παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις ορισμένων ανθρώπων του καναπέ. Η Θεσσαλονίκη θα διεκδικήσει με απόλυτη επιτυχία την διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2008”. Με αυτήν την δήλωση ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Χάρης Καστανίδης ολοκλήρωσε, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή έγινε στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2003.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα (Σάββατο 10/1/2004), στις 11:00 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” και είχε σαν στόχο αφενός να ενημερώσει τους θεσμικούς εκπροσώπους της πόλης και του νομού για την μέχρι τώρα πορεία στην κούρσα διεκδίκησης και αφετέρου να τους κινητοποιήσει γύρω από το μεγάλο εγχείρημα και στρατήγημα της πόλης ώστε η προσπάθεια να αγκαλιαστεί από όλο και περισσότερους και ο αγώνας να είναι κοινός καθώς κοινά προβλέπονται και τα οφέλη.

Στην ομιλία του ο ΥΜΑ-Θ αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, που η πρώτη φάση της θα διαρκέσει μέχρι και την τελική επιλογή, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2004.

Αναφερόμενος στην σημασία των ΕΧΡΟ ο κ. Καστανίδης μίλησε για παγκόσμια γεγονότα με τεράστια οφέλη στην οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και γενικότερα στην ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης που αναλαμβάνει μια τέτοια διοργάνωση, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής.

“Η Θεσσαλονίκη δικαιούται το δικό της παγκόσμιο γεγονός”, σημείωσε με έμφαση ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. “Όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσθέτουν πλεονεκτήματα στη χώρα έτσι και η Παγκόσμια Έκθεση του 2008, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης με σωρευτικά θετικές δράσεις για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα”.

Στη συνέχεια ο κ. Καστανίδης έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή σημειώνοντας ότι μετά την αρχική σκέψη για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 2001 ανακοίνωσε ότι η ΕΧΡΟ του 2008 αποτελεί πλέον επίσημη εθνική διεκδίκηση για τη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που είχε σαν αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί ήδη κάθε μορφής υποστήριξη και βέβαια κεντρική χρηματοδότηση.

Μετά την πρώτη επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας τον Μάιο του 2003, ιδιαίτερα μετά τον Ιούλιο, σημείωσε με έμφαση ο κ. Καστανίδης, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτοί διαγωνισμοί ώστε να αναδειχθούν οι τεχνοκράτες και οι ομάδες υποστήριξης προκειμένου να δοθεί περισσότερος επαγγελματικός προσανατολισμός στην όλη προσπάθεια και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες.

TERRA MATER

Μιλώντας για το θέμα που επέλεξε η Θεσσαλονίκη, “Μητέρα Γη”, ο ΥΜΑ-Θ το χαρακτήρισε επίκαιρο και χρήσιμο, καθώς αναδεικνύει ζητήματα διαρκούς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως η διατροφή, η προστασία του περιβάλλοντος, οι βιολογικές καλλιέργειες, οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στην οικολογία κλπ. Η Τεργέστη έχει επιλέξει ως θέμα τη γνώση και την κινητικότητα και η Σαραγόσα την διαχείριση του νερού. Συνεχίζοντας την αναφορά του στην ιστορική διαδρομή ο ΥΜΑ-Θ μίλησε για το διήμερο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και η επιτυχία του οποίου υπήρξε καθοριστική για την παρουσίαση που ακολούθησε αμέσως μετά στο Παρίσι. Στην γαλλική πρωτεύουσα, τόνισε ο κ. Καστανίδης, η ελληνική πλευρά παρουσίασε με πολλή συγκεκριμένο τρόπο όλα όσα έχουν σχέση με το θέμα που έχει επιλέξει η Θεσσαλονίκη. Αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα της πόλης καθώς και οι επιπτώσεις και τα οφέλη για την ίδια τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Παράλληλα όμως σημείωσε ο ΥΜΑ-Θ εξηγήσαμε και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί η ΕΧΡΟ το 2008 στην πόλη μας.

ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι εν όψει της μεγάλης πρόκλησης. Έχουν γίνει όμως πάρα πολλά τόνισε ο Υπουργός ώστε αυτήν την στιγμή η Θεσσαλονίκη να έχει ένα σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων δύο υποψηφίων πόλεων. Αυτό το προβάδισμα μαζί με την απόλυτη ενότητα όλων οφείλουμε να τα διατηρήσουμε υπογράμμισε ο ΥΜΑ-Θ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καστανίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην δουλειά που έκαναν αρχιτέκτονες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ σε σχέση με τη δημιουργία του εκθεσιακού χωριού και των χρήσεων του. Κάλεσε δε όλους τους παρευρισκόμενους στις διεθνείς τους επαφές εφεξής να στηρίξουν την προσπάθεια που αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και να προβάλλουν την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε γιγαντοοθόνη εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική παρουσίαση, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ερωτηθείς σήμερα ο ΥΜΑ-Θ από εκπροσώπους του Τύπου για την έναρξη της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας του κ. Γ. Παπανδρέου από την Αχαΐα, δήλωσε τα εξής: “Ξεκινά από τις ρίζες του. Θα οργώσει όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το περίγραμμα των προγραμματικών και πολιτικών θέσεων της νέας περιόδου, κάτι που θα αποτυπωθεί με ενάργεια και στην λαϊκή ψήφο”.

Δημοσιογράφος: Τις τελευταίες ημέρες επαναδραστηριοποιούνται στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί. Πώς σχολιάζετε το γεγονός καθώς και τις επαφές του κόμματός σας με προσωπικότητες από άλλους χώρους ;

Υπουργός: Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες και έχει ανοιχτές τις αγκάλες του. Γι’ αυτό και άλλωστε συνεχώς κερδίζει.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι η άποψη αυτή ταυτόσημη με της Νέας Δημοκρατίας ;

Υπουργός: Ο κ. Παπανδρέου από παλαιά έχει μια άποψη για τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν σημαίνει ότι είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Ν.Δ μιλά για καθαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μη κρατικοί τριτοβάθμιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί μπορεί να οργανώνονται και να ελέγχονται για παράδειγμα, από την Εκκλησία όπως συμβαίνει στη Γαλλία. Μπορεί να οργανώνονται και να ελέγχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση ή τους παραγωγικούς φορείς όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Αυτά είναι τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι όταν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μπορεί να ελέγχουν το Γέηλ ή το Χάρβαρντ. Είναι σημαντική η διαφορά της μιας και της άλλης άποψης. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια και υπό το παλαιό καθεστώς του άρθρου 16 του Συντάγματος επιτρέπονται. Είναι μια ενδιαφέρουσα θέση που πρέπει να τη συζητήσουμε.

Προηγούμενο άρθροΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Επόμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ