Άρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “POLITICALBANK.GR” (14-11-2020)

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “POLITICALBANK.GR

(14-11-2020)

 

«ΩΡΑ ΜΑΧΗΣ, ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ, ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

 

“Πότε θα αγκαλιάσω ξανά τα παιδιά μου δίχως φόβο;” Το ερώτημα που μου έθεσε τηλεφωνικά χθες το βράδυ ένας καλός φίλος, με τον οποίο συζητούσαμε για την πανδημία και πως αυτή μας στερεί μικρές και μεγάλες οικογενειακές στιγμές, έχει μονάχα μια απάντηση. “Από εμάς εξαρτάται“.

Κυριολεκτώ σε αυτό, διότι για να φτάσουμε σταδιακά στο τέλος της υγειονομικής κρίσης πρέπει πρωτίστως να επιδείξουμε ως κοινωνία τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα. Να απομονώσουμε τους αρνητές της μάσκας, να κλείσουμε τα αυτιά μας στους συνωμοσιολόγους και να εμπιστευθούμε τους ειδικούς επιστήμονες τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προφύλαξης που μας συστήνουν. Να ακούσουμε, δηλαδή, εκείνους που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Με λίγα λόγια είναι ώρα “μάχης”, προσήλωσης στο στόχο, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, μα και εργατικότητας από όλους μας.

Το γενικό lockdown στο οποίο βρισκόμαστε, δεν το ήθελε κανείς. Το επέβαλλαν τα επιδημιολογικά δεδομένα αφού τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση 30% έως 40% σε κρούσματα-θανάτους-διασωληνώσεις. Ωστόσο, η ποιοτική διαφορά συγκριτικά με το πρώτο απαγορευτικό, έγκειται στο γεγονός ότι αυτήν τη φορά έχουμε και έναν μεγάλο σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από την ελπίδα που “γεννά” η ανακοίνωση του Θεσσαλονικιού CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που ετοιμάζει ο φαρμακευτικός κολοσσός που ηγείται, έχει 90% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές. Πρόκειται για μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη, την ώρα που η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Με την επιστήμη να δείχνει το δρόμο για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, βελτιώνεται αισθητά και η ψυχολογία σε επίπεδο οικονομίας. Η εκρηκτική άνοδος των διεθνών αγορών μετά την ανακοίνωση της Pfizer είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι θετικές εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα συμπαρασύρουν και το οικονομικό.

Για την πατρίδα μας το μεγάλο στοίχημα είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ως “ελατήριο”. Η προ ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, με σταθερές προοπτικές, είναι ενδεικτική των σημαντικών θετικών αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η χώρα μας, παρά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας.

Ήδη οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν τελειώσει η πανδημία, ενώ ενισχυμένο είναι το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σε επίπεδο Μακεδονίας και Θράκης, τους τελευταίους μήνες έχω διαδοχικές συναντήσεις με επιχειρήσεις “κολοσσούς” που εκφράζουν “ζωηρό” ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec”.

Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και την Ε.Ε., εύλογα προκύπτει το αισιόδοξο συμπέρασμα πως η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα βρίσκονται στην πλευρά των νικητών όταν τελειώσει ο “πόλεμος” με την πανδημία.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε τη μάχη να προστατεύσουμε την υγεία των συμπατριωτών μας, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το επιχειρείν και τους εργαζόμενους, με γνώμονα την ορθολογική κατανομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.  Το είπαμε και το εννοούμε. Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος στην κρίση.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία κ. Θ. Καράογλου στο συνέδριο του Ελ. Ιν. Ε.Α. με θέμα: “Καινοτομία και ενημέρωση για την πράσινη επιχειρηματικότητα”
Επόμενο άρθροΆρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “METROSPORT” (15-11-2020)