Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, στο «myportal.gr» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα

ypes press002
ypes press002

Ελευθερία Χατζηγεωργίου: Πρέπει να παρουσιάσουμε το έργο μας και να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες

 

 

Εν όψει των εθνικών εκλογών, ποιος είναι ο απολογισμός σας στο ΥΜΑΘ;

 Μέσα στους λίγους μήνες της μέχρι τώρα θητείας μου, έχουμε θέσει αρκετούς στόχους και προσπαθήσαμε το ΥΜΑΘ να διευρύνει τον ρόλο του . Φροντίσαμε να ενισχύσουμε κοινωνικές ομάδες, συλλόγους και φορείς μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελών σκοπών, όπως το πρόγραμμα «Παράγω», που αφορά την προώθηση στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων και το οποίο είναι σε εξέλιξη, αλλά και το πρόγραμμα «Δημιουργώ» που είναι στη φάση της ολοκλήρωσης.

Επίσης, ενδυναμώσαμε το ρόλο του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και των εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Τέλος, επιχειρήσαμε και επιτύχαμε σε μεγάλο βαθμό να έχει το Υφυπουργείο έναν συντονιστικό ρόλο του κυβερνητικού έργου.

Βρεθήκαμε κοντά στους πολίτες, σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, κάναμε συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, τους τοπικούς φορείς αλλά και πολίτες, ώστε να ενημερωθούμε για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή και τη ζωή των κατοίκων της και να μεσολαβήσουμε ώστε να δοθούν λύσεις.

Ποιο μήνυμα εισπράξατε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πού αποδίδετε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

 Το κύριο μήνυμα που λάβαμε είναι ότι μέσω των Ευρωεκλογών εκφράστηκε η απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να την εκφράσουν μέσω της ψήφου τους. Η επιλογή των πολιτών είναι σεβαστή και κατανοητή, διότι κουβαλούν στις πλάτες τους οχτώ χρόνια μνημονίων και σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δεν έχει συντελεστεί ουσιαστική βελτίωση στη ζωή τους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια μνημονιακή συνθήκη μέσα στην οποία δεν ήταν εύκολο να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική και το πρόγραμμά της.

Ωστόσο προσπάθησε και πέτυχε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας και τη στήριξη του τμήματος του ελληνικού λαού που εκείνη την περίοδο, και εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είχε πρόσβαση στην Υγεία, στην ασφάλιση και βρισκόταν στο όριο της φτώχειας.

Δεν καταφέραμε όμως ή δεν προλάβαμε, θα μπορούσα να πω, να προχωρήσουμε τα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και γενικότερα να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα από την ανάκαμψη των δεικτών της οικονομίας.

Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι το μήνυμα που λάβαμε ήταν πολύ ηχηρό, γιατί ήρθε από ένα τμήμα της κοινωνίας που μας αφορά και είναι στις προτεραιότητές μας. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και συνεχίζουμε.

Εκτιμάτε ότι τελικά η «Συμφωνία των Πρεσπών» έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επηρέασε στο βαθμό που αρκετοί περίμεναν ή ήλπιζαν. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στη Βόρεια Ελλάδα την πτώση που παρουσίασαν στο σύνολο της χώρας κατά μέσο όρο, γεγονός που μας δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Ωστόσο, σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο συνολικά απέναντι στην εικόνα της κυβέρνησης, καθώς πρόσθεσε πόντους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που με πολύ… αγώνα έφτιαξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Φρόντισαν γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι αρκετών συστημικών μέσων ενημέρωσης αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση που εκμεταλλεύτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία του θέματος, παρά μόνο σε κινήσεις και εκφράσεις εντυπωσιασμού με μόνο στόχο να βλάψει την κυβέρνηση.

Μπορεί και πώς να αναστραφεί το κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών;

Μετά την αυτοκριτική και αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, είναι η ώρα να δουλέψουμε σωστά και να θέσουμε στους πολίτες τα διλήμματα των εθνικών εκλογών. Γιατί στις εκλογές της 26ης Μαΐου δεν εκλέξαμε κυβέρνηση, εκλέξαμε αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και το λέω αυτό σεβόμενη πλήρως την επιλογή των Ελλήνων πολιτών. Το σημαντικό που έχουμε να κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να παρουσιάσουμε το έργο της κυβέρνησης, το οποίο επετεύχθη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς όμως να επικοινωνηθεί σωστά. Επίσης, να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, τα παράπονά τους, τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους. Αλλά και να υπενθυμίσουμε το διακύβευμα των εθνικών εκλογών στις οποίες υπάρχουν δύο μέτωπα: ο σκληρός νεοφιλελευθερισμός από τη μια και η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότητα, η κοινωνική προστασία από την άλλη. Το πολιτικό αυτό δίλημμα αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον Προοδευτικό και Δημοκρατικό χώρο.

Γιαννούλης και Νοτοπούλου δεν μπήκαν στον 2ο γύρο στις εκλογές στην Περιφέρεια και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν μάλιστα ήταν χαμηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ.Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα, τι έφταιξε;

Οι δύο υποψήφιοι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κατερίνα Νοτοπούλου, έδωσαν μια αξιοπρεπή μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολλές δυσκολίες και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Θα έχουμε την δυνατότητα το επόμενο διάστημα να κάνουν απολογισμό αυτής της προσπάθειας και να σχεδιάσουν συλλογικά τα επόμενα βήματα των παρατάξεών τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαι βέβαιη ότι η επόμενη μέρα στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες. Γιατί στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αυτοδιοικητικά σχήματα που θα μείνουν και θα χαράξουν πολιτική και μαχητικά και συλλογικά θα παλέψουν για το καλό του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Μακεδονίας αντίστοιχα

Στις εθνικές εκλογές που επίκεινται θα είστε εκ νέου υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχω μάθει να λειτουργώ πάντα συλλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με συλλογικές διαδικασίες. Αυτές είναι συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων και είμαι διατεθειμένη να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών από όποια θέση και αν κληθώ.

Προηγούμενο άρθροΤα αποτελέσματα της έρευνας του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) για την ανεύρεση του ιστορικού αρχείου του ΥΜΑ-Θ
Επόμενο άρθροΆρθρο της υφυπουργού Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης στη Voria.gr για την προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας.