Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022

kalafatis_vouli1

kalafatis_vouli2

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Στ. Καλαφάτης: «Επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη και στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

«Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς»

«Φαίνεται, πλέον, εντελώς ξεκάθαρα, αυτό που ισχυριζόμαστε στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό: Ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση και πολλοί βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίζανε διπλό παιχνίδι. Ναι, στέλνετε θολά μηνύματα από την παράταξή σας. Άλλο λόγο εκφράζει ο κ. Τσίπρας για το θεαθήναι κι άλλος λόγος ουσιαστικά εννοείται από μεγαλοστελέχη σας όπως ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Πολάκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κατ’ αρχάς να πω ότι οι αήθεις επιθέσεις και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζουν αυτούς που εκφέρουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς και κατά δεύτερο δείχνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχουν επιλέξει κάποιοι εκ των συναδέλφων.

Επίσης, από τη σημερινή διαδικασία, πραγματικά υπήρξε μια αποκάλυψη: Φαίνεται, πλέον, εντελώς ξεκάθαρα, αυτό που ισχυριζόμαστε στη Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό: Ότι η Αντιπολίτευση και πολλοί βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παίζαν διπλό παιχνίδι. Ναι, στέλνετε θολά μηνύματα από την παράταξή σας. Άλλο λόγο εκφράζει ο κ. Τσίπρας για το θεαθήναι κι άλλος λόγος ουσιαστικά εννοείται από μεγαλοστελέχη σας όπως ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Πολάκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και αν χαρακτηρίζουμε ως έσχατο όπλο το εμβόλιο, επίσης κλείνουμε το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Γιατί το εμβόλιο θα έπρεπε να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Κι ας έρθουμε, τώρα, στον προϋπολογισμό…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή.

Η οικονομία μας απελευθερώθηκε, διέψευσε τις Κασσάνδρες και εκτινάσσεται σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Κι αυτό γιατί η χώρα μας ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και γίνεται ελκυστικός προορισμός νέων επενδύσεων. Γιατί προχώρησαν -και συνεχίζονται- οι μεταρρυθμίσεις που μειώνουν φόρους και βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον. Γιατί το κράτος έκανε άλμα στην ψηφιακή εποχή, περιορίζει τη γραφειοκρατία και βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Γιατί δρομολογήσαμε συγκροτημένες πολιτικές πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, που περνούν τη χώρα μας από το σήμερα στο αύριο. Γιατί η Κυβέρνηση -διαθέτοντας 43 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων- κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό. Γιατί έχουμε στη διάθεσή μας, για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους πάνω από 70 δις ευρώ.

Στο χρόνο που πέρασε, παρά τις αβεβαιότητες της πανδημίας, μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια και αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βελτιώθηκε -και εξακολουθεί να βελτιώνεται- το οικονομικό κλίμα. Αυξάνονται οι εξαγωγές και έρχονται νέες επενδύσεις. Αναπτύσσονται νέες επιχειρήσεις, που ήδη ξεπερνούν εκείνες που είχαμε πριν την υγειονομική κρίση. Δημιουργούνται νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Και όλα αυτά πιστοποιούνται στο ρυθμό ανάπτυξης που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του Α.Ε.Π. .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ξεμπλοκάρουμε έργα που καθηλώθηκαν στα χαρτιά και τα συρτάρια και προωθούμε δεκάδες άλλα που αναβαθμίζουν την εικόνα και την ελκυστικότητα ολόκληρης της περιοχής. Αναπτύσσουμε δράσεις που διασφαλίζουν μια νέα αισιόδοξη προοπτική. Επανατοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα:

 

    • Καταρτίστηκε για τη Δ. Μακεδονία Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από το λιγνίτη σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ. Καταρτίστηκε παράλληλα -και ήδη εφαρμόζεται- Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα, που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των λιγνιτικών περιοχών και πριμοδοτεί τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
    • Απεγκλωβίστηκε και προχωρά η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, που θα βγάλει τη Δ. Μακεδονία από την απομόνωση και θα ενισχύσει την πορεία της στο μέλλον.
    • Αναβαθμίζονται οι υποδομές ύδρευσης στη Δ. Μακεδονία και προχωρούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στη Χαλκιδική.
    • Προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών στους οδικούς άξονες και προωθείται σχέδιο για να αναβαθμιστούν οι χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα.
    • Ηλεκτροδοτείται η σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο. Εγκρίθηκαν οι μελέτες για να προχωρήσει η περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης που θα συνδέει το λιμάνι με τον κλάδο προς την Εγνατία Οδό.
    • Δημοπρατήθηκε η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ως τους Τοξότες Ξάνθης.
    • Προχωρά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, καθώς και αγωγού διασύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Διανομής.
    • Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων σε Κιλκίς και Σέρρες, μέσω ΣΔΙΤ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοιΗ Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν υποδομές και υποδέχονται δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Pfizer και η CISCO, βρίσκονται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα από το μέλλον. Παράλληλα, δρομολογήθηκαν και προχωρούν μείζονος σημασίας έργα.
    • Ολοκληρώθηκε ήδη το πρώτο τμήμα του δρόμου Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου.
    • Έχει ήδη κατασκευαστεί το 80% της γραμμής του Μετρό και -όπως δεσμευτήκαμε- τα βαγόνια θα τρέξουν στις ράγες του στο τέλος του 2023. Προετοιμάζονται, παράλληλα, σημαντικές επεκτάσεις, προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το Αεροδρόμιο.
    • Ενισχύθηκε και έφτασε από τα 250 στα 450 λεωφορεία ο στόλος του ΟΑΣΘ, ενώ προχωρά και ο διεθνής διαγωνισμός για την αγορά καινούργιων.
    • Μπαίνει, στην αρχή του χρόνου, προσωρινός ανάδοχος για το FlyOver.
    • Προχωρούν τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα και τη διασύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία.
    • Προκηρύχθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση για το λιμάνι και τον Προαστιακό της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
    • Έρχεται τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για την οδική σύνδεση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου.
    • Μπήκαν μπουλντόζες για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής.
    • Λύθηκε το πρόβλημα που βασάνιζε 400 οικογένειες στην περιοχή Μετεώρων της Θεσσαλονίκης.
    • Συγκροτείται με συντονισμό του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης Task Force για την προώθηση της ενοποίησης του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου.
    • Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση γηπέδου του ΠΑΟΚ και τη μετακόμιση του Άρη σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ λύθηκε και το πρόβλημα των εκτάσεων που ανήκαν στον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής.
    • Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, με σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και χώρο πρασίνου.
    • Και την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς τα δυτικά.
    • Και την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο.
    • Και τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος, με λύση που δόθηκε στο χρόνιο πολεοδομικό πρόβλημα.
    • Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
    • Οι Θεσσαλονικείς, οι Μακεδόνες και Θρακιώτες λέμε ναι στη συνέχιση των έργων που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.
    • Λέμε ναι στη συνέχιση της πολιτικής που φέρνει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες δουλειές. Ναι στις πολιτικές που οδηγούν σε ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο.
    • Ναι στις προοδευτικές πολιτικές που προωθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση.
    • Ναι στον Προϋπολογισμό του 2022.
    • Σας ευχαριστώ.
Προηγούμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Επόμενο άρθροΈγκριση του υπ’ αρ. 3/03.12.2021 πρακτικού της τριμελούς επιτροπής διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης: «Ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων στο κτίριο του Διοικητηρίου Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια – Building ENergy EFficiency ImprovemenT: Demonstration for public buildings”, BENEFIT (υπ’ αρ. 3724/31.08.2021 διακήρυξη με ΑΔΑΜ: 21PROC009132875 2021-08-31)(Α.Π.: 6101/17-12-2021).