Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Π.Ο.Ε. για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ypes press002
ypes press002

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Π.Ο.Ε. για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Καλαφάτης: Ο αγώνας των αδελφών μας του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι αγώνας όλων Ελλήνων

«Ο αγώνας των αδελφών μας του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν χτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται κι οφείλουν -όπως οφείλουμε όλοι- να μην ξεχνάμε. Είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, η δικαίωση του οποίου μπορεί να εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα της ανθρωπότητας. Ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Οι σκέψεις μας, οι σκέψεις όλων των Ελλήνων είναι σήμερα στραμμένες στην αποφράδα ημέρα -την 19 Μαΐου του 1919- όταν οι εκφραστές του μίσους και της εθνοκάθαρσης έκαναν απόβαση στη Σαμψούντα. Τη μέρα που εξαπέλυσαν την τελική και αδίστακτη επιχείρηση για να πνίξουν στο αίμα και να ξεριζώσουν  τους Έλληνες, από τη γη που γεννήθηκαν, τη γη που ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους.

Οι σκέψεις μας είναι στους ασύλληπτης βαρβαρότητας διωγμούς, που είχαν προηγηθεί, στα εξοντωτικά τάγματα εργασίας, τα βασανιστήρια, τις πυρπολήσεις περιουσιών, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Οι σκέψεις μας είναι στραμμένες στους 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου  που σφαγιάστηκαν, αλλά και στους χιλιάδες αδελφούς μας που αναγκάστηκαν να καταλήξουν πρόσφυγες στη Ρωσία και την ελεύθερη Πατρίδα.

Τιμούμε τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι ήταν και έτσι είναι φτιαγμένοι. Κι αυτή τη δύναμη ψυχής μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.

Η Γενοκτονία των  αδελφών μας του Πόντου είναι κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά και μελανή σελίδα που αφενός βαρύνει τους γείτονές μας και αφετέρου σκιάζει με μαύρο σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο αγώνας των αδελφών μας του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν χτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται κι οφείλουν -όπως οφείλουμε όλοι- να μην ξεχνάμε. Είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, η δικαίωση του οποίου μπορεί να εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα της ανθρωπότητας. Ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός.

Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως -όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  να σέβονται  και οι γείτονές μας τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο  της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας και να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις σε βάρος των γειτόνων τους. Και βέβαια να καταλάβουν ότι οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι προκλήσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες δεν απειλούμε κανένα, αλλά και δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς κανενός. Έχουμε ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση και είμαστε  αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Επόμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη