Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

ypes press002
ypes press002

Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2021

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα.

Στ. Καλαφάτης: Κατώτερο του θεσμικού του ρόλου να ζητά ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την υποταγή του κράτους στον εκβιασμό ενός κατάδικου για έντεκα δολοφονίες.

 

 «Είναι πρόκληση στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου αλλά και στα θύματα της τρομοκρατίας να εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις για δήθεν εκδικητικότητα της Κυβέρνησης και εξωραϊσμού της δολοφονικής και τρομοκρατικής δράσης της “17 Νοέμβρη”. Είναι αδιανόητο κάποιοι άλλοι από τον ίδιο χώρο να διαδηλώνουν παρέα με τραμπούκους που περιμένουν να βαφτίσουν την Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα. Και βέβαια είναι κατώτερο του θεσμικού του ρόλου να ζητά ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την υποταγή του κράτους στον εκβιασμό ενός κατάδικου για έντεκα δολοφονίες», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα. Και προσθέτει: «Είναι επιτέλους η ώρα για αυτούς που βρίσκονται δίπλα του να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία… Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όσοι -για κομματικές σκοπιμότητες- ποντάρουν  σε αρνητικές εξελίξεις. Αντί να εκβιάζουν το κράτος έχουν υποχρέωση να στραφούν σε εκείνον που επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Καλαφάτης αφού διαπιστώνει ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και μετά τις μεταλλάξεις είναι πιο επιθετικός», επισημαίνει ότι «Έχουμε λίγες ακόμη δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας, ώσπου να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοησίας, που θα καλύψει τους πιο ευάλωτους. Οφείλουμε, κατ΄επέκταση,  όλοι να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών». Υπενθυμίζει ότι «στον ένα χρόνο της πανδημίας, οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.360. Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος καθώς προσλήφθηκαν κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα μονιμοποιηθούν. Οργανώθηκε και προχωρά με υποδειγματικό τρόπο η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στη χώρα».

 

Αναφορικά  με τα έργα και τις υποδομές της Θεσσαλονίκης ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης τονίζει «Έχουμε πολλά να κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη και το πόστο που υπηρετώ λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής και καταλύτης» ενώ υπενθυμίζει ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μια σειρά από μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και τρέχει πια χωρίς να σταματά».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

 

H απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως κινδυνεύει η ζωή του. Μπροστά σε κάποιον που κάνει απεργία πείνας δεν θα μπορούσε να δείξει η Κυβέρνηση ένα πιο ανθρωπιστικό πρόσωπο;

 

Είναι επιτέλους η ώρα για αυτούς που βρίσκονται δίπλα του να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία και να εμπιστευτούν τη Δικαιοσύνη την οποία μόλις τώρα θυμήθηκαν. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν όσοι -για κομματικές σκοπιμότητες- ποντάρουν  σε αρνητικές εξελίξεις. Αντί να εκβιάζουν το κράτος έχουν υποχρέωση να στραφούν σε εκείνον που επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, επιδιώκοντας ρωγμή στο κράτος δικαίου. Διότι, τι θα γίνει εάν ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι; Ποιό μήνυμα θα έχει στείλει η Πολιτεία εάν υποκύψει στον εκβιασμό;

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί  την κυβέρνηση για  εκδικητικού τύπου, πράξη στο πρόσωπο ενός κρατουμένου. Πώς σχολιάζετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ  στην υπόθεση Κουφοντίνα;

 

Είναι πρόκληση στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου αλλά και στα θύματα της τρομοκρατίας να εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις για δήθεν εκδικητικότητα της Κυβέρνησης και εξωραϊσμού της δολοφονικής και τρομοκρατικής δράσης της “17 Νοέμβρη”. Είναι αδιανόητο κάποιοι άλλοι από τον ίδιο χώρο να διαδηλώνουν παρέα με τραμπούκους που περιμένουν να βαφτίσουν την Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα. Και βέβαια είναι κατώτερο του θεσμικού του ρόλου να ζητά ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την υποταγή του κράτους στον εκβιασμό ενός κατάδικου για έντεκα δολοφονίες.

 

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακά λάθη στην υπόθεση Λιγνάδη;

 

Ένα ακούσιο επικοινωνιακό λάθος -όσο κουρνιαχτό και αν σηκώνει- δεν μπορεί να σκεπάσει την ουσία. Ούτε να συγκαλύψει την σκόπιμη επικοινωνιακή αθλιότητα εκείνων που υπαινίσσονται «ένοχα μυστικά». Είναι η Κυβέρνηση που ενθαρρύνει και στηρίζει την αποκάλυψη και τη δίωξη  αποτρόπαιων γεγονότων σεξουαλικής κακοποίησης και είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε την συγκάλυψη των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας για να μην εκτεθεί η Αριστερά. Ας καταλάβουν, επιτέλους ότι δεν είναι καταγγέλλοντες, αλλά καταγγελλόμενοι.

 

Τα κρούσματα πληθαίνουν παρά τα αυστηρά μέτρα. Φοβάστε για μια ασφυξία στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος;

 

Αλίμονο, λοιπόν, εάν δεν είχαν ληφθεί τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και μετά τις μεταλλάξεις είναι πιο επιθετικός. Η επιδημιολογική κατάσταση είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και ανησυχητική. Η μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας ασκείται τώρα στην Αττική και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Έχουμε επομένως λίγες ακόμη δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας, ώσπου να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να χτιστεί το πρώτο τείχος ανοησίας, που θα καλύψει τους πιο ευάλωτους. Οφείλουμε, κατ΄επέκταση, όλοι να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών. Δεν μπορεί να θυσιάζεται μια ζωή για μια βόλτα στο πάρκο ούτε για μια κρυφή σύναξη με την πεποίθηση ότι ξεγελάμε το κράτος.

 

Επεξεργάζεστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και plan b για την περίπτωση που γεμίσουν οι ΜΕΘ;

 

Η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ήταν από την αρχή στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, δοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη και ήδη επιστρατεύεται στο μέτρο που είναι αναγκαία και στην Αττική. Μη ξεχνάμε ότι στον ένα χρόνο της πανδημίας, οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.360. Ενισχύθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος καθώς προσλήφθηκαν κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα μονιμοποιηθούν. Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν Κινητές Ομάδες Υγείας. Οργανώθηκε και προχωρά με υποδειγματικό τρόπο η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού στη χώρα.

 

Ποια είναι τα έργα στη Θεσσαλονίκη που θεωρείτε ότι είναι σε προτεραιότητα να γίνουν και έχετε βάλει ως στόχο να ολοκληρώσετε;

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μια σειρά από μεγάλα έργα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης. Το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και τρέχει πια χωρίς να σταματά. Παράλληλα εντοπίζονται προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία κρίσιμων λειτουργιών της πόλης και αναζητούνται πρακτικές λύσεις. Μια σειρά μικρότερες παρεμβάσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μου δρομολογούνται κι αυτές. Έχουμε πολλά να κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη και το πόστο που υπηρετώ λειτουργεί ήδη ως επιταχυντής και καταλύτης.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για έργα και μεταρρυθμίσεις. Πώς θα αξιοποιηθεί στην περίπτωση της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδας;

 

Είναι γνωστό ότι η αξιοποίηση των πόρων αυτών δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις που θέτει η Ε.Ε. Εστιάζουμε, κατ΄επέκταση, στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που προκρίθηκαν για τη μερίδα του λέοντος. Και το μεγαλύτερο έργο για την Μακεδονία αφορά στην απολιγνιτοποίηση και την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής, με την προστασία του περιβάλλοντος, και τη δημιουργία νέων και περισσότερων θέσεων εργασίας. Έτσι ώστε κανένας να μην αδικηθεί, αλλά όλοι να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα»
Επόμενο άρθροΣυγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) για την αξιολόγηση προτάσεων στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Στήριξης ΑμεΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων και Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Μακεδονίας και Θράκης» εφεξής έργο, με ενάριθμο 2018ΣΕ03900005 του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με διακριτικό τίτλο «ΣΤΗΡΙΖΩ» (3η πρόσκληση).