Άρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “METROSPORT” (15-11-2020)

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “METROSPORT

(15-11-2020)

 

«Η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ»

Το 32% θετικότητας του ιού στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψαν οι επιστήμονες κατά τους εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποιούν για την πανδημία, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, δικαιολογεί απόλυτα τις έντονες ανησυχίες των ειδικών για τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη και μας θέτει ως κοινωνία ενώπιον της τεράστιας ευθύνης που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Καθημερινά η μάχη δίνεται με μεγάλη ένταση σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ως Θεσσαλονικείς έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας έως ότου κατορθώσουμε να επιπεδοποιήσουμε την επιδημιολογική καμπύλη. Απαιτείται υπομονή, επιμονή, υπευθυνότητα, σύνεση και προσοχή από όλους μας, όπως επιβεβαιώνουν τόσο το ποσοστό θετικότητας που καταγράφηκε στην πόλη – το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου εθνικού (14%)-,  όσο και οι μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΑΠΘ στα λύματα.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Οφείλουμε, όμως, να αντιληφθούμε ότι η διαφύλαξη της υγείας δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά δικαίωμα κάθε πολίτη και συλλογική υπόθεση. Μας αφορά όλους! Η ατομική ευθύνη επεκτείνεται πέρα από τα όρια του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και γίνεται υποσύνολο της ευρύτερης κοινωνίας ως αποτέλεσμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.

Αυτές τις ώρες η επιλογή είναι μία. Να ενώσουμε δυνάμεις και με τη συμπεριφορά μας να εντείνουμε τις προσπάθειες περιορισμού του επικίνδυνου ιού, στηρίζοντας όχι μόνο τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής μάχης.

Δεν είναι “μαγκιά” ούτε πράξη “αντίστασης” στο… κατεστημένο να παίρνει κανείς αψήφιστα τα μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες για να μας προστατεύσουν. Σας διαβεβαιώνω πως κανένας δεν ήθελε να ζήσει ένα δεύτερο lockdown. Τα μέτρα όμως πάρθηκαν έγκαιρα προκειμένου να μας προφυλάξουν. Γι’ αυτό σας ζητώ να μην υποτιμήσουμε την κατάσταση. Να πούμε όχι στη διασπορά του ιού λέγοντας ταυτόχρονα όχι στη διασπορά της… ανοησίας και της… συνωμοσιολογίας.

Δεν νοείται να γίνεται πολιτική “σπέκουλα” με την σοβαρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση του αιώνα. Πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, όμως είναι αδιανόητο ορισμένοι να διαδίδουν fake news ότι π.χ. στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ επιλέγουν… ασθενείς. Πρόκειται για κακοήθεια η οποία προσβάλλει πρώτα από όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό τους ενισχύοντας το ΕΣΥ με πρόσθετο προσωπικό, καινούργιες υποδομές και αυξάνοντας τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, τον Αύγουστο, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, αναπτύχθηκαν επιπλέον 43 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, τον Οκτώβριο προστέθηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ και στην τρίτη φάση που ήδη περνούμε μετατράπηκαν 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες πολυδύναμης ΜΕΘ, με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες.

Κλείνοντας, θα κάνω μια αναφορά και στην οικονομία. Το εμβόλιο-ελπίδα της Pfizer και των άλλων εταιρειών που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών δεν είναι μόνο φάρμακο για την πανδημία, αλλά και για την οικονομία. Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό λαμβάνονται διαρκώς έκτακτα μέτρα ενίσχυσης. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγούμε από τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες ώστε το 2021 να αρχίσουμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Ήδη, οι πρώτες εκτιμήσεις εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο η εθνική μας οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη της τάξεως του 5%.

Υπομονή, λοιπόν! Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και δεν είναι μακριά η στιγμή που θα διώξουμε το φόβο από τη ζωή μας. Ο αγώνας που δίνουμε είναι διμέτωπος. Το φως στην άκρη του τούνελ αρχίζει να αχνοφαίνεται. Σήμερα μπορεί να φαντάζει μακρινό, η ημέρα όμως εκείνη δεν θα αργήσει να έρθει.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα “POLITICALBANK.GR” (14-11-2020)
Επόμενο άρθρο16-11-2020 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου, στo Radio North 98 και την εκπομπή “Βόρειος αντίκτυπος”