Τα αποτελέσματα της έρευνας του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) για την ανεύρεση του ιστορικού αρχείου του ΥΜΑ-Θ

ypes press002
ypes press002

Τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, είχε ως στόχο η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) να αναζητηθούν τα ιστορικά αρχεία του Διοικητηρίου. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, αρχειακό υλικό διαθέτουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Κεντρική Υπηρεσία και Ιστορικό Αρχείο της Μακεδονίας) και κανείς από τους υπόλοιπους φορείς στους οποίους στάλθηκε σχετικό αίτημα αναζήτησης αρχείων, στο οποίο μάλιστα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν απάντησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχεία που βρέθηκαν έχουν ιστορική και ερευνητική αξία, και αναμφισβήτητα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην οποία το ΥΜΑ-Θ δηλώνει «ανοιχτό», ώστε να ξεκινήσει μια γόνιμη μελέτη του υπάρχοντος αρχειακού υλικού, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, προς όφελος της ιστορικής και πολιτικής γνώσης του παρελθόντος της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης να τονιστεί ότι το υλικό που έχει βρεθεί δεν καλύπτει όλη την ιστορική διαδρομή του Υπουργείου από το 1912 στη δημόσια διοίκηση της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, επί Υπουργίας Κ. Νοτοπούλου, συνεχίστηκε συστηματικά κατά τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Υφυπουργού, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, και ολοκληρώθηκε τον μήνα που διανύουμε, καθώς καλύφθηκαν όλες οι πτυχές της καλύτερης δυνατής αναζήτησης και με την πεποίθηση ότι έγινε ενδελεχής έρευνα από τους φορείς στους οποίους απεστάλη αίτημα αναζήτησης αρχειακού υλικού.

Όσον αφορά τους χώρους του Διοικητηρίου, αλλά και σε χώρους που αυτό εποπτεύει, η αναζήτηση αρχείων διεξήχθη με επιτόπια έρευνα. Παράλληλα, απεστάλη αίτημα ενημέρωσης για τυχόν ύπαρξη αρχειακού υλικού προς όλες τις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Κεντρική Υπηρεσία και το Ιστορικό Αρχείο της Μακεδονίας.

Η ανάγκη ανασυγκρότησης και διαφύλαξης του κατακερματισμένου ιστορικού αρχείου του ΥΜΑΘ παραμένει προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης). Η ιστορική αλήθεια είναι θεμέλιο της εθνικής αυτογνωσίας και έχει την δύναμη να καταρρίψει τους εθνικιστικούς μύθους και την καλλιέργεια του φόβου και του μίσους.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, «Στο Κόκκινο» 91,4 fm και στη δημοσιογράφο Ευγενία Χατζηγεωργίου «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να απαντήσει αν θα διατηρήσει τα μέτρα»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, στο «myportal.gr» και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα