Η τουριστική ανάπτυξη της Ροδόπης στο επίκεντρο της περιοδείας της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στην περιοχή

ypes press002
ypes press002
Συναντήσεις και εποικοδομητικός διάλογος με τους μαθητές Γυμνασίου, συζήτηση με κατοίκους της περιοχής Φανάρι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους, αλλά και σύσκεψη με τουριστικούς φορείς του νόμου Ροδόπης είχε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κατά την περιοδεία της στο Νομό Ροδόπης σήμερα, 15 Μαΐου 2019.
Αρχικά, η Υφυπουργός μετέβη στο 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, μετά από αίτημα των ιδίων των μαθητών, όπου συζήτησε μαζί τους και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά τους για θέματα δημοκρατίας, ισότητας, αλλά και αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ ως φορέα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 17 Μαΐου οι μαθητές του σχολείου θα επισκεφτούν το Διοικητήριο και την έκθεση διατηρητέων κτιρίων στο πλαίσιο εκδρομής τους στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια η κ. Χατζηγεωργίου επισκέφτηκε την παραθαλάσσια περιοχή Φανάρι, έχοντας στο πλευρό της την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ουφούκ Μουσταφά. Εκεί συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για θέματα ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι ανέλυσαν όλα τα ζητήματα που επιβραδύνουν ή και εμποδίζουν την τουριστική αναβάθμιση, θέτοντας ζητήματα ελλιμενισμού σκαφών και αξιοποίησης της παραλίας και ζητώντας τη συνδρομή της. Η Υφυπουργός άκουσε λεπτομερώς τους κατοίκους και υποσχέθηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα και να  επισκεφτεί και πάλι το Φανάρι.
Ο τουρισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της περιοδείας της κ. Χατζηγεωργίου στο Νομό Ροδόπης καθώς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φορείς τουρισμού του Νομού. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με μέλη των ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ροδόπης και του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων κ. Δημήτρης Δολιανίτης, έθεσε λεπτομερώς τα ζητήματα που επηρεάζουν την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Ο κ. Δολιανίτης παρουσίασε ως σημαντικές τομές στην τουριστική αναζωογόνηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την ανάπτυξη των υποδομών για την προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας, την ανάγκη προβολής των αρχαιοτήτων, των σπηλαίων της Μαρώνειας αλλά και των οθωμανικών μνημείων της Κομοτηνής. Ωστόσο, τόνισε ότι προσκόμματα στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής όπως οι μονοπωλιακές πρακτικές των αεροπορικών εταιριών, το υψηλό κόστος μεταφοράς με λεωφορείο αλλά και η κατάργηση του intercity καθιστούν απαγορευτικό προορισμό την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι προτάσεις που κατέθεσε είναι να λυθεί το θέμα της 48ωρης βίζας που έχει λυθεί για τα ελληνικά νησιά και θα βοηθήσει τους Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή. Επίσης, να αξιοποιηθεί το Φανάρι, που είναι πλήρως αναξιοποίητο, όπου, όπως σημείωσε, πρέπει να δημιουργηθεί μια μαρίνα για τα σκάφη.
‘Υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως στη Μαρώνεια, αλλά δεν υπάρχει οδικό δίκτυο σωστό και χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν μπορούν να προσεγγίσουν λεωφορεία το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας’, ανέφερε ο κ. Δολιανίτης.
Από την πλευρά του ο Χρυσοχοΐδης Γιώργος εκπρόσωπος των Ξενοδόχων ανέφερε ότι αν γίνουν υποδομές, θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του τουρισμού. “Είμαστε χαμηλά σε θέματα καινοτομίας και δεν έχει αναδειχτεί η πολυπολιτισμικότητα της Κομοτηνής”, είπε προς την Υφυπουργό ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Η Υφυπουργός ευχαρίστησε για την ευκαιρία που της δόθηκε να ενημερωθεί για τα θέματα, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει όλα τα ζητήματα.
Ωστόσο, άμεσα, όπως είπε, θα μεριμνήσει για την στελέχωση του τελωνείου της Νυμφαίας τους καλοκαιρινούς μήνες για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των τουριστών. 
Το απόγευμα η κ. Χατζηγεωργίου είχε ευρεία σύσκεψη με φορείς και σωματεία της Ροδόπης, όπου τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα του ΥΜΑΘ “Δημιουργώ”, για την επιχορήγηση και προβολή δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η περιοδεία της Υφυπουργού στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται με επίσκεψη στους οικισμούς Αλάν Κουγιού και “Ήφαιστος”.

dav
Προηγούμενο άρθροΟμιλία στην Επιστημονική Ημερίδα “Borderless Culture” και περιοδεία στο νομό Σερρών πραγματοποιεί αύριο η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου
Επόμενο άρθροΤην έναρξη των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας «Borderless Culture» στις Σέρρες κήρυξε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου