“Κάνω πολιτική με την αλήθεια μου” Συνέντευξη στην εκπομπή Δια Ταύτα της ΕΡΤ 3

ypes press002
ypes press002

https://webtv.ert.gr/ert3/11ian2019-dia-tayta/?fbclid=IwAR2kUp75EHLRD9iWxbKCfhPFimTpqluwkisjAsnDSMl9QojZgZ450izSxeA

«Όταν είσαι νέος και φρέσκος στην πολιτική, μπαίνεις με τις ιδέες σου, μπαίνω με την αλήθεια μου, με το πάθος, με την οργή αν θέλετε που μας έμεινε από τις πλατείες , μπαίνουμε για να δώσουμε λύσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας» ανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ3.
«Νέοι άνθρωποι, άνθρωποι της γενιάς μου θα δώσουμε και δίνουμε ήδη τη μάχη για να αλλάξουμε τη ζωή μας, την πόλη μας, τη χώρα μας. Και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε». «Έχουν ασκηθεί λάθος πολιτικές που κόστισαν ζωές και αυτό δεν έγινε από τριαντάρηδες ή σαραντάρηδες αλλά έγινε από ανθρώπους εξαιρετικά πεπειραμένους στα πολιτικά δρώμενα» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου.
Αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, η κα. Νοτοπούλου είπε: «Επιμείναμε ιδιαίτερα να ηγηθεί ενός προοδευτικού μετώπου ο Γιάννης Μπουτάρης , για προσωπικούς του λόγους αρνήθηκε. Επομένως οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί για οποιονδήποτε θέλει να προσφέρει και πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει.Αυτήν την θεώρηση έχω και εγώ για τον εαυτό μου. Να κάνουμε δουλειά. Επομένως, θέτω τον εαυτό μου μπροστά σε μια μάχη μαζί με πολύ άξιους συνοδοιπόρους και συνεργάτες, γιατί αυτή η πόλη έχει ήδη αποκτήσει τις δομές. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ σκληρή δουλειά , αποφασιστικότητα και το όραμα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η Υφυπουργός ανέφερε: «Δήμαρχοι, πολίτες, Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας, είδαν λύση στα καθημερινά τους προβλήματα μέσα από τη λειτουργία του γραφείου του Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης. Είδαν όμως να λαμβάνονται και πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της Β.Ελλάδας».
«Είμαι υπερήφανη» συμπλήρωσε η Υφυπουργός «για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων, των ελεύθερων χώρων, μιας ιστορίας που για δεκαετίες είχε βαλτώσει. Χρειαζόταν ισχυρότατη πολιτική βούληση και δουλειά. Ως ελεύθεροι αδόμητοι χώροι, τα πρώην στρατόπεδα θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης».
Αναφέρθηκε ακόμη στα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας που έγιναν τους προηγούμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη.
«Η Θεσσαλονίκη έγινε διπλωματικός κόμβος , δεν ήταν αυτονόητο ούτε δεδομένο. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας και έτσι η Θεσσαλονίκη με όλα τα προσόντα της, τη γεωστρατηγική της θέση, τους ανθρώπους της, τις δομές αλλά και την πολιτική αποκτά πια έναν αέρα εξωστρέφειας και παίζει σημαντικό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι».
Αναφορικά με το ΥΜΑΘ απάντησε : «Το ΥΜΑΘ ήταν μεγάλη πρόκληση. Εξαιτίας της αμφισβήτησης, και για το αν έχει ρόλο ύπαρξης.
Η Μακεδονία και η Θράκη αυτή τη στιγμή ηγούνται της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας. Έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, εκ των αρμοδιοτήτων του, έχει τον αναπτυξιακό νόμο, έχει τον έλεγχο της αγοράς, αλλά και πολιτικά, το ΥΜΑΘ έχει μπει μπροστά στην προσπάθεια αυτή. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια της περιοχής. Εμείς, τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη την οραματιζόμαστε, ως πρωτεύουσα , ως κέντρο, ως κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπήρχαν όμως οι Υποδομές τόσα χρόνια; Όταν τόσα χρόνια λειτουργούσε ως περίκλειστη περιοχή, χωρις όραμα. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη να αποκτήσουν το ρόλο που τους αξίζει με βάση και τη φυσική της θέση. Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει τρομερά άλματα».
Σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία της με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η κα. Νοτοπούλου δήλωσε:
«Συνεργάστηκα στενά και άριστα με το Γιάννη Μπουτάρη από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Εκτιμώ ότι δώσαμε λύση σε μια σειρά από ζητήματα , στην χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος , στο φιλί ζωής που δώσαμε στη μητροπολιτική αναπτυξιακή, μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας. Θα πρέπει η πόλη να αποκτήσει – και εδώ υπήρχε ένα έλλειμα από την προηγούμενη διοίκηση- λύση στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Το 2019 έχουμε πολύ καλύτερους όρους από το 2014 για την πόλη. Έχουμε τις υποδομές, έχουμε τις μεταφορές , έχουμε το όραμα, έχουμε την πολιτική βούληση και προχωράμε. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι η καθαριότητα της πόλης. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Είναι ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες; Γίνεται ανακύκλωση»;
Αναφέρθηκε ακόμη στον ΟΑΣΘ λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ δεν ήταν λάθος απόφαση. Ήταν μια πολύ μεγάλη μάχη που τη δώσαμε με επιμονή και πείσμα και που τη δίνει στην καθημερινότητά της η διοίκηση. Υπάρχει μια έντονη στοχοποίηση το τελευταίο διάστημα του ΟΑΣΘ από μερίδα του τοπικού Τύπου, που κάτι άλλο κρύβει από πίσω. Οι αστικές συγκοινωνίες δεν ήταν καλύτερες παλιότερα. Οι άνεργοι δεν έμπαιναν δωρεάν. Είναι μια προβληματική κατάσταση, η διοίκηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προσλήψεις στον ΟΑΣΘ , αγορά λεωφορείων, όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επόμενη μέρα».

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι Δήμοι αποκτούν μεγαλύτερες αρμοδιότητες αλλα κυρίως αποκτούν τους πόρους που τους έλειπαν το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ασκήσουν πολιτική και κοινωνική πολιτική. Στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια μάθαμε να συζητάμε. Αυτή η πόλη δεν είχε κουλτούρα συνεργασίας. Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί συνεργαστήκαμε άριστα, με την Περιφέρεια, με Δήμους. Και όπου νέοι άνθρωποι μπαίνουμε μπροστά μαθαίνουμε να συζητάμε και να πράττουμε αλλιώς. Αυτό κάνει και το ΥΜΑΘ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί κουλτούρα συνεργασίας. Οι συγκλίσεις, οι συνέργειες και οι συμμαχίες γίνονται στο πλαίσιο μιας προγραμματικής βάσης, επομένως θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε συμφωνούμε στα βασικά. Στο πρόγραμμα, στο όραμα, στις μεθόδους, στις πρακτικές. Μη μου ζητήσετε να συμφωνήσω με ένα παλιό διεφθαρμένο σύστημα που λέγεται Ψωμιάδης. Ή με τους συνεργάτες του Παπαγεωργόπουλου».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα παραιτηθεί από τη θέση της Υφυπουργού, εν όψει των εκλογών, η κα. Νοτοπούλου είπε: «Δεν θα διατηρήσω τη θέση μου ως ΥΜΑΘ. Μόλις αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας των αυτοδιοικητικών εκλογών προφανώς και θα παραιτηθώ. Για μένα η καθημερινότητά μου στον παρόντα χρόνο είναι αφοσιωμένη στις ευθύνες του ΥΜΑΘ. Δεν έχω μάθει να αφήνω στη μέση πράγματα. Θέλω να τελειώσω δυο σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου που έχουν να κάνουν με τη Βαλκανική συνανάπτυξη και πολύ σύντομα θα στρατευτώ σε έναν προεκλογικό αγώνα».
«Είμαι απολύτως βέβαιη, ότι οι πολίτες αυτής της πόλης, ανεξαρτήτως της κομματικής τους προέλευσης θα τοποθετηθούν σε ένα προοδευτικό μέτωπο. Αυτή η πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω, δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσουμε να γυρίσει πίσω. Μου αρέσει η μάχη. Είμαι βέβαιη ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί δεν είμαι μόνη μου. Είμαστε παρα πολλοί. Είμαστε πολλοί που βαρεθήκαμε το παλιό, είμαστε πολλοί που συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια για να πάει η πόλη μπροστά».

Προηγούμενο άρθροΕκατοντάδες πολίτες στο ΥΜΑΘ για την εκδήλωση μια βραδιά στο Διοικητήριο
Επόμενο άρθροΔιακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου διαχείρισης, δημοσιότητας και υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Κέντρο Επιχειρήσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – Integrated Operations Center for Providing Humanitarian Assistance» και ακρωνύμιο ‘HELP’, για το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “INTERREG CBC Ελλάδα-FYROM 2014- 2020”.