«Η Θεσσαλονίκη είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας και έχει φωνή και δύναμη»

ypes press002
ypes press002

«Η Θεσσαλονίκη είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας και έχει φωνή και δύναμη»

«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του επιχειρηματικού δυναμικού της Βόρειας  Ελλάδας, και την ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου από το βήμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΕΕ .

«Το ΥΜΑΘ μετατρέπεται σε αναπτυξιακό μοχλό και εργαζόμαστε εντατικά για να υλοποιήσουμε το όραμα της βαλκανικής συν ανάπτυξης. Για να γίνει η Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» είπε η Υφυπουργός και έκανε εκτενή αναφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο που τρέχει το ΥΜΑΘ και τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί.

Προανήγγειλε ακόμη τη διοργάνωση ενός Βαλκανικού Φόρουμ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Μαρτίου 2019 και στο οποίο θα συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των διαβαλκανικών υποδομών με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στα Βαλκάνια.

Προς ενημέρωσή σας, σας αποστέλλουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της.

Από τον Οκτώβριο του 2017 ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της πετυχημένης διοργάνωσής σας «Thessaloniki Summit» εκφράζοντας την έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης  στην δραστηριότητα σας αναγνώρισε τον ΣΒΒΕ ως κοινωνικό εταίρο.

Το 2018 αναγνωρίστηκε θεσμικά  ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος, ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων. Εδώ βρίσκονται παραδοσιακά και οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση του συνόλου της βιομηχανικής και της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου.  Της πραγματικής δραστηριότητας

Σήμερα, καλείστε να συζητήσετε αλλαγές στο καταστατικό σας που προκύπτουν από την ανάληψη του ρόλου του κοινωνικού εταίρου. Η Θεσσαλονίκη είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας και έχει φωνή και δύναμη.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξαιρετική χρονική συγκυρία. Μετά από σκληρά μνημονιακά χρόνια, η χώρα διαθέτει τη δική της αυτόνομη Αναπτυξιακή Στρατηγική, στην οποία η βόρεια Ελλάδα κατέχει σημαίνουσα θέση.  Και αυτό το έχουμε αποδείξει. Το τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο το εκπονήσαμε άλλωστε από κοινού στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Γιατί σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας. Το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας είναι το στοίχημα της νέας εποχής με ατμομηχανή της τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή.

Και είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε. Σήμερα, στόχος μας είναι να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ένας εμπορικός, επιχειρηματικός και διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας.

Εργαζόμαστε εντατικά στην κατεύθυνση της βαλκανικής συν ανάπτυξης και αυτό πια δεν είναι θεωρία. Είναι πράξη. Είναι έργα.

Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής μας προωθήθηκαν  σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής μας και σύνδεσής της με τα Βαλκάνια, όπως η σιδηροδρομική Εγνατία και ο Βαλκανικός δακτύλιος. Δίκτυα μεταφορών, δίκτυα ενεργειακά, δίκτυα ψηφιακά.

Καταλύτης η  διεύρυνση και η σύσφιξη των σχέσεων με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα. Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα αφήσαμε τη μάχη με τα φαντάσματα και ποτίσαμε τα εδάφη των πατρίδων μας με ειρήνη και φιλία. Σήμερα χτίζουμε το μέλλον μας στα Βαλκάνια επάνω σε γερά θεμέλια.

Η Επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην επιτάχυνση και περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών, οι οποίες είναι ήδη στενές και επωφελείς, απελευθερώνοντας δυνάμεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν εκδηλωθεί πλήρως, λόγω του υφιστάμενου εύθραυστου πολιτικού  κλίματος. Με δεδομένο πως οι δομές των δυο οικονομιών είναι διαφορετικές προσφέρονται εξαιρετικές δυνατότητες συνεργειών  αποτρέποντας φαινόμενα κλαδικού ανταγωνισμού και ελαχιστοποιώντας τους πιθανούς κινδύνους σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση της επικύρωσης αλλά και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα προσφέρει πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη των εξαγωγών τους και την προώθηση πάσης φύσεων συνεργασιών όχι μόνο στη Βόρεια γειτονική χώρα , αλλά μέσω αυτής, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα, το 2017, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, ενώ το διμερές εμπόριο παρουσίασε αύξηση 22%.

Από τα 726 εκατομμύρια Ευρώ τα 546 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και τα 180 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν εισαγωγές από την γειτονική χώρα. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι σημαντικά πλεονασματικό για τη χώρα μας. Άλλωστε Μετά την επικύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, εκδηλώθηκε μια έντονη ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην οικονομία της γειτονικής χώρας. Οι ελληνικές επενδύσεις την τελευταία πενταετία παραμένουν σταθερά στην τρίτη θέση, εστιασμένες κυρίως σε τομείς όπως, η ενέργεια, η μεταποίηση, τα λατομεία, το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα συνιστά ήδη τον νούμερο «1» τουριστικό προορισμό τους γείτονές μας που προτιμούν ακτές της Μακεδονίας, τη  Χαλκιδική και την Πιερία. Αυξημένη η διέλευση κατά 20% σε σχέση με το 2016.

Δίνεται πλέον η δυνατότητα έγκρισης χρηματοδότησης  από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων.

Σε σχέση με την εκπεφρασμένη αγωνία για τα προϊόντα, και αυτή είναι μία εύλογη συζήτηση, σας επισημαίνω πως υπάρχει πρόνοια της συμφωνίας για συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να επιλύσει, με αμοιβαίο και δίκαιο τρόπο, και στην βάση των κανόνων του διεθνούς εμπορικού δικαίου, το θέμα της χρήσης του όρου «μακεδονικός» στις εμπορικές επωνυμίες διαφόρων εμπορικών προϊόντων.  Αυτό αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ότι δεν θα κινδυνεύουν να χαθούν, ή να απαξιωθούν, ή να κλαπούν,  ή να αντιγραφούν τα brand names που ήδη κατέχουν. Όσα ελληνικά προϊόντα κατοχυρώνουν την επωνυμία  τους δεν κινδυνεύουν.

Καλό βέβαια θα ήταν να ξεχωρίσουμε το θόρυβο από τη πραγματικότητα. Η εικόνα που έχουμε δεν είναι καθόλου ανησυχητική, δεν υπάρχει σοβαρή κινητικότητα για καταχωρίσεις. Να υπενθυμίσω επίσης πως η ΕΕ έχει ενιαία αρχή ελέγχου για τα κράτη μέλη της.

Είναι λοιπόν μία ιστορική ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο ιδίως της Βορείου Ελλάδας που δεν πρέπει να χαθεί.

Θα ήθελα να συγχαρώ το ΣΒΕΕ που αντιμετώπισε το εθνικό μας ζήτημα με στάση ευθύνης, προσήλθε στο διάλογο με σοβαρότητα και επιχειρήματα. Με λογική.

Όσον αφορά το ΥΜΑΘ, από υπουργείο Μουσείο μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε αναπτυξιακό μοχλό. Εργαζόμαστε εντατικά για να υλοποιήσουμε το όραμα της βαλκανικής συν ανάπτυξης. Για να γίνει η Θεσσαλονίκη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και γίνονται βήματα μέρα με τη μέρα. Η δύναμη μας είναι στην πράξη.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου τον οποίο τρέχουμε, από τον Σεπτέμβρη υλοποιήθηκαν πληρωμές επενδυτικών σχεδίων ύψους 18.000.000 ευρώ.

 Αυτό το διάστημα προετοιμάζουμε τη διοργάνωση ενός Βαλκανικού Φόρουμ και εντείνουμε τις διαβουλεύσεις για την σύσταση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο φορέας αυτός, αποτέλεσμα της 5ης Συνάντησης της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής των Πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας,  θα συντονίζει σχετικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες διαβαλκανικού χαρακτήρα. Θα θυμάστε ίσως ότι το είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο SUMMIT  πριν λίγο καιρό. Επίσης σας καλώ επίσημα πλέον στο Βαλκανικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί 15 και 16 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, θα συζητήσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό των διαβαλκανικών υποδομών με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στα Βαλκάνια. Σας ανακοινώνω σήμερα  την ημερομηνία διεξαγωγής του φόρουμ και σας καλώ να συμμετάσχετε ενεργά στις εργασίες του.

Προχωρούν ταχύτατα οι επεξεργασίες για την εκμετάλλευση του πεδίου γεωθερμίας, τόσο σε επίπεδο νομοθετικό όσο και μελετητικό.

Η δύναμη της Βόρειας Ελλάδας είναι στους ανθρώπους της. Και εμείς οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. όπου συνεργαστήκαμε τα καταφέρνουμε και προχωράμε.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  είναι πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων στη χώρα μας και από τις πρώτες στην Ευρώπη με απτό αποτέλεσμα στη ζωή των ανθρώπων. Μάλιστα αξιοποιεί το προνομιακό θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει και cash rebate και φοροαπαλλαγές για τις παραγωγές,  και συστήνει film office. Ευελπιστούμε, πως θα αναπτυχθεί έτσι η οπτικοακουστική βιομηχανία στη Μακεδονία, στόχος της επόμενης περιόδου.

Σε τοπικό επίπεδο οι δήμοι οφείλουν να επεξεργαστούν άμεσα σχέδια αξιοποίησης του κτιριακού τους αποθέματος. Τα βιομηχανικά κουφάρια πρέπει να αποκτήσουν ξανά παραγωγή.

Στην νέα σελίδα που έχει γυρίσει η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την στήριξη του επιχειρηματικού δυναμικού της Βόρειας  Ελλάδας, και την ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Από την πλευρά μας λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας και θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες σας.

Κάναμε το τόλμημα και είναι η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον, υπερβαίνοντας αγκυλώσεις και εμπόδια του παρελθόντος.  

Εύχομαι καλή επιτυχία στις σημερινές εργασίες της γενικής σας συνέλευσης.

 

 

Προηγούμενο άρθροΔΤ- Τοποθέτηση της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Επόμενο άρθροΔΤ- Εκδήλωση κόκκινα παπούτσια στο Ολύμπιον