Ομιλία σε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Καινοτόμες δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας”

ypes press002
ypes press002

Η Υφυπουργός στις 21 Ιανουαρίου 2017 συμμετείχε με ομιλία στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Καινοτόμες δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας” που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης ικανοποίησης, γιατί δείχνει τη δημιουργική διάθεση του νομού μας – και το θάρρος για καινοτομία που έχουν οι συμπολίτες μας. Η βουβαλοτροφία ήταν ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλά μέσα από το έργο αξιόλογων επιστημόνων, μερικοί από τους οποίους είναι εισηγητές στη σημερινή εκδήλωση (και τους ευχαριστώ για αυτό), όπως και με τη διάθεση και το θάρρος για καινοτομία που έχουν αποδεδειγμένα οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, η βουβαλοτροφία επιστρέφει, ως ένας ιδιαίτερα αποδοτικός σήμερα, τομέας της κτηνοτροφίας του νομού Σερρών.

Πέρσι, στην 9η Ζοοτεχνία, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα με χαρά ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Βούβαλο που εκτρέφεται στην περιοχή της Κερκίνης, όχι μόνο στις τοπικές αγορές αλλά και στο εξωτερικό. Αυτό το ενδιαφέρον αποτελεί ισχυρή ένδειξη της αξίας της βουβαλοτροφίας, ως έναν τομέα στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε και να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι έρευνες που γίνονται για τη γενετική βελτίωση του πληθυσμού των βουβαλιών, ειδικά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, μας δίνουν δύναμη και πίστη να πετύχουμε πολλά.

Οι πόρτες του γραφείου μου, είτε στο ΥΜΑΘ είτε εδώ στις Σέρρες, είναι πάντοτε ανοιχτές για να συζητήσουμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και για κάθε πρόταση για την ενίσχυσή του. Είναι άλλωστε στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύει κάθε τομέα που παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι και τα προϊόντα της Βουβαλοτροφίας, και επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι το μέλλον της Ελλάδας περνάει μέσα από πρωτοβουλίες πρωτογενούς αλλά και πρωτότυπης παραγωγής, που εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να προβούμε, οργανωμένα και με κοινό σχεδιασμό, σε μια σειρά από σημαντικά βήματα:

Πρώτον, να δημιουργήσουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο επιχειρήσεων βουβαλοτροφίας.

Δεύτερον, να ενημερώσουμε τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και τους κατοίκους του εξωτερικού, για τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσής των προϊόντων βουβαλιού, όπως πχ ότι το γάλα τους περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο, ενώ διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης και ότι το βουβαλίσιο κρέας θεωρείται ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού τα 100 γρ. έχουν μόλις 130 θερμίδες, και, τέλος, να διαφημίσουμε τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται από το Βούβαλο, – και ακόμη περισσότερο τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα μας, το γάλα, το παγωτό, το γιαούρτι, το βούτυρο, το Καζάν ντιπί και τους ακανέδες…

Το Υπουργείο μας, όπου είναι δυνατόν, θα βοηθήσει στη διεύρυνση των επαφών, προωθώντας συναντήσεις και επαφές ώστε το δίκτυο πώλησης των προϊόντων μας να φτάσει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιστεύω βέβαια ότι ήδη γίνεται εξαιρετική δουλειά στις συνεργασίες που έχουν εξελιχθεί ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Υπάρχουν όμως σίγουρα πολλά πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ, και που μέσα από ένα σχεδιασμό και μια συνεννόηση υψηλού επιπέδου, θα μας επιτρέψουν να κινηθούμε με πολύ μεγαλύτερη προοπτική.

Το Μακεδονίας-Θράκης, στο οποίο, είναι μεγάλη τιμή για μένα να προΐσταμαι, θα βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας, όπως και όπου μπορούμε, για να στηρίξουμε την βουβαλοτροφία, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την περιοχή της Κερκίνης, όχι μόνο να συνεχίσει να ζει με τον βούβαλο, αλλά να μεγαλουργήσει και μέσα από τον βούβαλο!

Σας ευχαριστώ!

Προηγούμενο άρθροΑνανέωση της Ιστοσελίδας του Υ.ΜΑ.Θ.
Επόμενο άρθροΜ. Κόλλια-Τσαρουχά: Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες στο ΠΑΜΑΚ