Η ομιλία της Υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, σε ευρεία σύσκεψη στον Ο.Ε.Ε.Θ.

1484394129 1
1484394129 1

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (Ο.Ε.E.Θ), στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Αριστοτέλους 3), με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων από τη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό,  το αναπτυξιακό και το επενδυτικό.


Η ομιλία της Υφυπουργού, κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ήταν η ακόλουθη:

Προέρχομαι από έναν πολιτικό χώρο και μια πολιτική άποψη που βάζει πάνω από όλα τους ανθρώπους της δουλειάς, της παραγωγής, και  πιστεύει στον επιχειρηματία, στον άνθρωπο που τολμά να δημιουργήσει για τον εαυτό του και για τους συνανθρώπους του.  Αυτή τη στιγμή λοιπόν βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που σέβομαι, για τον αγώνα που κάνετε καθημερινά, για όλα αυτά που αντιμετωπίζετε. Για αυτό βρίσκομαι εδώ πρώτιστα ως συνεργάτιδα και φίλη και μετά ως Υφυπουργός.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κλάδος σας, η μικρομεσαία επιχείρηση, είναι, αυτή τη στιγμή, βάση της οικονομίας μας. Χωρίς να έχετε ευθύνη για τις ολιγωρίες που κληρονομήσαμε και που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, χωρίς να παραβλέπω και τις δικές μας ευθύνες, σας έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των βαρών. Η λιτότητα και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά πλήττει πρώτα εσάς και μετά ως κύκλος μεταφέρεται σε όλους τους Έλληνες.

Αυτό σας ξεκαθαρίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται και το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Για αυτό και προσπαθήσαμε, δυστυχώς ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, να καταπολεμήσουμε και να σταματήσουμε τη λιτότητα, και να επιτρέψουμε την ελληνική αγορά να σηκώσει κεφάλι μέσα από την αύξηση του τζίρου.  Προσπαθήσαμε επίσης να μας επιτραπεί να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη από τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά μέχρι στιγμής συναντάμε μια κάθετη άρνηση από κάποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που επιμένουν στον έλεγχο και τη μείωση της ρευστότητας μας.  Αυτή η άρνηση προφανώς βρίσκεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεθόδευσης για το ευρωπαϊκό μέλλον, την οποία πρέπει να αποφύγουμε και να αντιπαλέψουμε πάση θυσία. Όμως οι δικοί μας στόχοι και οι σκοποί μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχουν αλλάξει. Παραμένετε στο επίκεντρο της προσοχής και της αγωνίας μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να βρούμε τρόπους για να σας βοηθήσουμε.

Πρώτα όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κινούμαστε αυτή τη στιγμή στην κόψη ενός ξυραφιού, ή μάλλον καλύτερα, πολλών ξυραφιών. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ελαφρύνουμε το βάρος από τους ώμους των επιχειρηματιών και των Ελλήνων γενικότερα.  Από την άλλη είναι ευθύνη μας να αποφύγουμε καταστάσεις που θα χειροτερέψουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και θα χτυπήσουν ξανά και πρώτιστα κυρίως το δικό σας κλάδο. Παραδείγματος χάριν, παλεύουμε για να αποφύγουμε  μη τυχόν και δεν γίνει η εκταμίευση των δόσεων της ευρωπαϊκής στήριξης (την οποία παρεμπιπτόντως περιμένουμε  να αποφασιστεί). Από την άλλη, παλεύουμε να αποφύγουμε τη μείωση συντάξεων και μισθών που απαιτούν οι εταίροι, γιατί και στις δύο περιπτώσεις, είτε δεν γίνει η εκταμίευση είτε μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η μείωση στο συνολικό κεφάλαιο που κυκλοφορεί στην αγορά, και ανάλογη πτώση του συνολικού τζίρου για τις επιχειρήσεις.

Σε έναν δεύτερο άξονα, θέλουμε να επιτρέψουμε στις επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς και να αποκτήσουν μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό. Από την άλλη όμως μας επιβάλλεται μια φορολογία που δεν επιτρέπει τη μείωση των κοστολογίων ώστε να γίνουν οι επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, όμως κάποιες πολιτικές που μας επιβάλλονται από το εξωτερικό είναι επιζήμιες για τις επιχειρήσεις μας. Παρ’ όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε στο οικονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, γιατί αλλιώς θα δυσχεράνουμε κατά πολύ την εξωστρέφεια πολλών επιχειρήσεων, που σ’ αυτήν βλέπουν και μια από τις πιθανές διεξόδους τους. Η κατάσταση είναι δυστυχώς ένας φαύλος κύκλος, για τον οποίο ευθύνεται η έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας που κυριάρχησε δυστυχώς στο παρελθόν, την οποία όλοι μας ζήσαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά.

Βέβαια, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι η απόδοση ευθυνών, αλλά πώς θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο. Και αυτός θα σπάσει με τη δική μας δουλειά, αλλά κυρίως με την προσεκτική διαβούλευση και τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται την κατάσταση.  Οι προσπάθειες για να εδραιωθεί η συνεργασία και να προχωρήσει αυτή η διαβούλευση στην Ευρώπη συνεχίζονται καθημερινά, και πιστεύουμε ότι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή μας και τις θέσεις μας, χάνουν καθημερινά έδαφος, κάτι που σιγά σιγά γίνεται φανερό.

Σας τα λέω όλα αυτά για να σας ξεκαθαρίσω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση για τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται, όχι μόνο ο κλάδος σας, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα, και πως προσπαθούμε καθημερινά  για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε πολλά επίπεδα, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποδώσει. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν, και που λαμβάνουν πολύ προσεκτικά τις αποφάσεις.

Ζητώ λοιπόν την υπομονή σας και τη συνεργασία σας, γιατί σκοπός όλων μας είναι να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για την ανάτασή της. Και όταν λέω Ελλάδα, δεν εννοώ ένα αόριστο και θεωρητικό πεδίο αναφοράς, αλλά τα σπίτια μας, τις επιχειρήσεις μας, τα παιδιά μας. Για αυτά παλεύουμε και για αυτά κάνουμε όλες τις υποχωρήσεις που κάνουμε. Θέλω να σας μεταφέρω όμως ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, και κάθε μέρα αυτό το φως γίνεται και πιο δυνατό.

Προχθές το Σάββατο είχα την ευκαιρία να παραστώ στη Φλώρινα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων, από την Βουλγαρία, τη Σερβία, τα Σκόπια, την Αλβανία και την Ελλάδα, την οποία οργάνωσαν τα επιμελητήρια Φλώρινας και Κοζάνης. Υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα εκεί μέσα, το οποίο ήταν προϊόν των διεργασιών που γίνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και διέξοδοι για τις επιχειρήσεις μας. Είναι εξαιρετική η δουλειά που κάνουν τα Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδας, ας συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρο του Κιλκίς.

Ταυτόχρονα, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την αξιοποίηση των προγραμμάτων των κοινοτικών ταμείων. Αναφέρομαι πχ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και εθνικών μηχανισμών, στο ΕΤΕΑΝ, στη δημιουργία νέων  χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η εξω-τραπεζική και η ανακυκλούμενη χρηματοδότηση, τα οποία φαντάζομαι γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ως επιχειρηματίες. Αυτά, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση, απομείωση ή επιμήκυνση του χρέους, το κούρεμα δηλαδή, θα επιτρέψουν την καλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών μας.

Όμως, για να γίνουν αυτά πραγματικότητα, πρέπει να επιμένουμε στη μεθοδική εργασία μας, και να επενδύσουμε στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη ανάμεσά στο κράτος και τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους φορείς της διοίκησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν μόνες τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί ο ανταγωνισμός του εξωτερικού. Και το κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την υγιή παρουσία μιας ακμάζουσας αγοράς. Οι λογικές του παρελθόντος, στις οποίες οι πολιτικοί ήταν αποκομμένοι από την παραγωγική και εμπορική διεργασία της κοινωνίας και απλά εξυπηρετούσαν άτομα και συμφέροντα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η κοινωνία απαιτεί από εμάς να τη βοηθήσουμε να οργανωθεί και να σταθεί στα πόδια της. Απαιτεί να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, για να μπορεί να το ακολουθήσει. Αν αποτύχουμε να εκπληρώσουμε αυτή την απαίτηση, εμείς ως πολιτικοί φορείς πολύ σύντομα δεν θα είμαστε εδώ και άλλοι θα μας αντικαταστήσουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε αποτελέσματα, γιατί από αυτό και μόνο θα κριθούμε στο μέλλον.

Ζητώ λοιπόν την υπομονή και την επιμονή σας, και σας εγγυώμαι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Βρισκόμαστε δίπλα σας, και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, μέχρι το Αύριο να γίνει καλύτερο για όλους μας. Αυτά είχα να σας μεταφέρω, ελπίζω να μην έκλεψα πολύ από το χρόνο σας. Ελπίζω η σημερινή σύσκεψη να οδηγήσει σε σημαντικά συμπεράσματα και σχέδια. Ως υφυπουργός βρίσκομαι δίπλα σας και θα συνδράμω με όλους τους μηχανισμούς και τις αρμοδιότητες που έχω στη διάθεσή μου. Αν δουλέψουμε μαζί, θα τα καταφέρουμε.

Θα σας παρακαλούσα προσωπικά, με πλήρη επίγνωση ότι διανύουμε την έκτη υφεσιακή χρονιά, ότι έχει στερέψει η φοροδοτική ικανότητα μας, να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή, να κάνουμε τα πάντα να μη διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ στην 1η Βαλκανική Συνάντηση Επιμελητηρίων
Επόμενο άρθροΗ Υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στην επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου