Συνέντευξηστην εφημερίδα Karfitsa

1485305880
1485305880

 

1.  Κυρία υφυπουργέ, έρχεστε σε ένα υπουργείο. περίεργο. Ορισμένοι επιθυμούν την κατάργησή του και άλλοι όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την αναβάθμισή του. Ποιες οι δικές σας προτεραιότητες ως νέα «ένοικος» του ιστορικού Διοικητηρίου;

Αγαπητέ κ. Στολάκη, επειδή οι αρμοδιότητες του Υπουργείου έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό να έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση στο κοινό για τις δυνατότητες και τους στόχους του. Ίσως να ευθύνονται και οι τελευταίες διοικήσεις που δεν απαίτησαν δυναμικά το μερίδιο της αρμοδιότητάς τους. Αυτό είναι κάτι που δεσμεύομαι ότι θα αλλάξει, και σύντομα θα ξέρετε απόλυτα τις δυνατότητες και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου.

 2. Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπήρξε εφαλτήριο νέων επενδυτικών σχεδίων. Θα αναβαθμίσετε το ρόλο του στο κομμάτι αυτό και με ποιο τρόπο, δεδομένης της. αποβιομηχάνισης της Βόρειας Ελλάδας;

Η αποβιομηχάνιση της Βόρειας Ελλάδας τα τελευταία χρόνια συνέπεσε με μια σχετική υποβάθμιση του ΥΜΑΘ και θα έπρεπε ίσως να μελετηθεί η άμεση σχέση αυτών των δύο φαινομένων, σε ποιο βαθμό το ένα οδήγησε στο άλλο. Όπως δήλωσα από την πρώτη μέρα που ανέλαβα το υπουργείο, θα εργαστώ μαζί με τους φορείς, ώστε αυτό να γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης.Είμαι σε πλήρη γνώση των δεδομένων και των προβλημάτων που έχουν να κάνουν ειδικά με τη ροή της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί. Αναμείνατε τις προγραμματικές δηλώσεις.

3.   Τα εθνικά θέματα, όπως και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία είναι «κόκκινες γραμμές» για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ποιες είναι οι δικές σας «κόκκινες γραμμές» και εάν αισθανθείτε πως καταπατούνται τι θα κάνετε;

Η ελληνική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα δεν είναι απλά μια «κόκκινη γραμμή». Αυτός είναι ένας πολιτικός όρος που ίσως μειώνει την ουσία. Είναι η κοινή ψυχή που πηγάζει από τον τεράστιο Ελληνικό πολιτισμό και η συνεκτική δύναμη που μας ενώνει και μας κάνει δυνατούς.

Ο λαός μας χρειάζεται ψυχή και όραμα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα οποία μας οδήγησε η αμοραλιστική και ισοπεδωτική πολιτική των αριθμών και του στείρου νεοφιλελευθερισμού. Χρειάζεται κατανόηση, υπομονή, επιμονή και ελπίδα, ιδανικά που πηγάζουν από τη μακραίωνη παράδοσή μας και είναι κεντρικά στοιχεία του Χριστιανισμού και της ελληνικής σκέψης.

Πιο ειδικά, είναι υποχρέωσή μου να μείνω αμετακίνητη απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη Μακεδονία και τη Θράκη μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτή κάποια υποχώρηση στα θέματα του ονόματος ή των διαφόρων προκλήσεων που κατά καιρούς εμφανίζονται.

4. Κυρία υφυπουργέ, τον τελευταίο διάστημα ακούγεται και μάλιστα θεωρείται δεδομένο πως έχει «κλειδώσει» το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα στηρίξουν τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση αυτή;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε κάθε απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης που ενώνει και απελευθερώνει τους Έλληνες.

Η απόφαση λοιπόν να τοποθετηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που απολαμβάνει το σεβασμό των Ελλήνων και θα δράσει ενωτικά, όποιο και αν είναι αυτό, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της εποχής μας, είναι φανερό ότι θα λάβει την υποστήριξή μας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα προταθεί κάποιος που θα τύχει της υποστήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου και θα ξεπερνά τη σημερινή αριθμητική ισχύ της συγκυβέρνησης.

5. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μακεδονίας και της Θράκης και πως θα το αντιμετωπίσετε;

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η υπογεννητικότητα. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας, για να έχουμε το δικαίωμα να υπάρχουμε.

Σε ότι αφορά τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αφορούν κυβερνητικές επιλογές, δηλαδή την αποβιομηχάνωση, την ανεργία, την αναπτυξιακή πολιτική και την προώθηση του τουρισμού οι φορείς της Μακεδονίας μας έχουν παρουσιάσει την πραγματική οικονομική κατάσταση που υφίσταται και έχουν προτείνει συγκεκριμένα και απλά πώς θα αναστραφεί η κατάσταση. Για όλα αυτά σύντομα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα εκφραστούν μετά τις αναγκαίες συναντήσεις με τους φορείς που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

6.Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Σας «ζορίζουν» οι. ΣΥΡΙΖΑίοι;

Η συνεργασία Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία για να σβήσουν παλιές εντάσεις και για να διαμορφωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός στην πατρίδα μας. Είναι ευδιάκριτος ο απόλυτος σεβασμός των διαφορών μας, οι οποίες είναι υπαρκτές αλλά στο πνεύμα της καλής θέλησης και συνεργασίας θα πετύχουμε. Βλέπετε, είμαστε καταδικασμένοι να το καταφέρουμε αυτό, γιατί δεν μας άφησαν πολλές ευκαιρίες για το μέλλον.

Στον ελάχιστο χρόνο της ζωής της η κυβέρνηση έχει καταφέρει με τη δυναμικότητα των αποφάσεών της να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα και να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο του κάθε Έλληνα. Έχω την αίσθηση ότι ο λαός μας κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια και μπροστά σ’ αυτό ελάχιστες αντιπαραθέσεις μπορούν να έχουν αξία.

7.  Βουλευτής Σερρών, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης με πολλές υποχρεώσεις στην Αθήνα. Ποιο είναι το πρόγραμμα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά;

Σ’ αυτή τη φάση έχοντας πλήρη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας ο χρόνος και οι περιστάσεις θέτουν τις δικές τους προτεραιότητες, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τις προσωπικές. Έχοντας την κατανόηση της οικογένειάς μου και την υπομονή των προσωπικών μου φίλων έχω μόνο μια επιλογή.

Ήταν πάντοτε προτεραιότητα η στενή επαφή με τους ανθρώπους της καθημερινότητας και την αναζητώ ώστε να μη χάσω αυτό που πραγματικά βιώνει η κοινωνία. Οι άνθρωποι του τόπου μου το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Η διαδρομή των υποχρεώσεων είναι συγκεκριμένη. Εχουν να κάνουν και με το κυβερνητικό έργο και με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό αλλά και με τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ως υφυπουργός εσωτερικών.

8. Στις Σέρρες, την εκλογική σας περιφέρεια υπάρχει μια σημαντική ανακάλυψη: αυτή της Αμφίπολης και του τύμβου Καστά. Γνωρίζω μάλιστα πως η Κ. Περιστέρη είναι προσωπική σας φίλη. Ξέρατε για την ανακάλυψη πολύ πριν το «μυριστούν» τα ΜΜΕ και ο Αντώνης Σαμαράς ; Τι έχει γίνει λάθος και τι να περιμένουμε ακόμα από τον Τύμβο;

Μαζί με την κυρία Περιστέρη είχαμε προετοιμάσει από κοινού την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Σέρρες ως υπουργού πολιτισμού, ένα μέρος της οποίας περιελάμβανε και την επίσημη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Η προσωπική μας σχέση με την κ. Περιστέρη είναι άριστη και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση.

Οι όποιες πρωτοβουλίες μου σε ότι αφορά την εφορία αρχαιοτήτων που προΐσταται η κυρία Περιστέρη ήταν και είναι πάντοτε σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ μας. Το έχουμε πράξει με επιτυχία στο παρελθόν. Σήμερα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος με έχει βεβαιώσει , ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν κανονικά, σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις της επιστημονικής μεθοδολογίας, χωρίς αχρείαστους πανηγυρισμούς, για να αποκαλυφθεί μεθοδικά το αρχαιολογικό θαύμα που κρύβεται εκεί. Να είστε σίγουροι ότι η ανασκαφή βρίσκεται στα καλύτερα χέρια και θα προστατευτεί.

 


Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
Επόμενο άρθροΟμιλία της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με αρμοδιότητα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.