ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ, Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ» «Νέες επενδύσεις 1,4 δισ. σε Μακεδονία και Θράκη»

1485305931
1485305931

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί  ζητούμενο και για τη Βόρεια Ελλάδα. Με ποιο τρόπο μπορεί το υπουργείο να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση;

«Με τον αναπτυξιακό νόμο 3908/11 προβλέπονται οι διαδικασίες έγκρισης νέων επενδυτικών σχεδίων σε όλη την χώρα. Με την επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης δόθηκε η χωρική αρμοδιότητα έγκρισης των παραπάνω επενδυτικών σχεδίων στις υπηρεσίες του νέου υπουργείου. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί 200 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,399 δισ. ευρώ και προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενώς 1.100 θέσεων εργασίας και δευτερογενώς άλλων 4.000 θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Συνεπώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή των παραπάνω σχεδίων υπό την επίβλεψη και των έλεγχο του ΥΜΑΘ. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών υποβολής και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, βασικό στοιχείο στην προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικού περιβάλλοντος σε Έλληνες και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται για επιχειρηματικές εργασίες στη Μακεδονία και την Θράκη».

Παρά τα θετικά μηνύματα για την οικονομία της χώρας, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το πρόβλημα να είναι ακόμη μεγαλύτερο στη Μακεδονία. Διαβλέπετε προοπτικές αύξησης της απασχόλησης στην περιοχή;

«Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ως υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσα ότι πρόθεση μου είναι να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα αναπτυξιακό εργαλείο για την χώρα. Όπως ανέφερα παραπάνω, η ενεργοποίηση των επενδυτικών σχεδίων θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, οι οποίες όπως είναι φυσικό να απασχολήσουν ανάλογο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά και στην τόνωση της απασχόλησης. Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι απαιτείται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση της ανεργίας, η οποία στα πέντε χρόνια της κρίσης κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Θεωρώ όμως ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και η αναστροφή του στρεβλού κλίματος είναι πλέον θέμα μηνών».

Ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί στόχοι του υπουργείου για το προσεχές διάστημα;

«Πρόθεση μου είναι να αξιοποιηθούν όλα τα ‘εργαλεία’ που διαθέτουμε ως ΥΜΑΘ. Στο πλαίσιο αυτό, έχω έρθει σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, όπως είναι η ΔΕΘ-HELEXPO, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΑΘ Παγίων και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), ώστε να διαμορφωθεί ένας οδηγός δράσεων για το επόμενο διάστημα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν αλλά και την ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού με στόχο την γρήγορη ανάπτυξη. Σαφώς, απαιτείται μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός, στηριγμένος στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και ευρύτερης περιοχής που πρέπει ταχύτατα να ψηφιστεί σε νέες βάσεις συναίνεσης και προοπτικής για το μέλλον. Για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, βασικές προϋποθέσεις είναι η αξιοποίηση  των αεροδρομίων, των λιμανιών, των πανεπιστημίων, των νέων τεχνολογιών, όπως και της καινοτομίας και γενικότερα, η δημιουργία υποδομών. Η περαιτέρω αξιοποίηση του επενδυτικού νόμου και του διασυνοριακού προγράμματος  INTERREG, δημιουργεί θετικές προοπτικές ανάπτυξης. Επιπλέον, θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει αναβάθμιση των σχέσεων με τα επιμελητήρια, στην κατεύθυνση της στήριξης  κάθε είδους επιχειρηματικών δράσεων που κύριο στόχο θα έχουν την ανάπτυξη δυναμικής και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».    

      

 


Προηγούμενο άρθροΓ .Ορφανός “Σημείο αναφοράς για την οικονομία τα Επιμελητήρια”
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Η θετική πορεία της οικονομίας θα έχει ανάλογη απήχηση και στην κοινωνία”