Γ. Ορφανός “Το φθινόπωρο αλλάζει η οικονομική πορεία της χώρας”

1484395534 1
1484395534 1

Την πεποίθηση ότι το φθινόπωρο θα αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή της οικονομικής πορείας της χώρας, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ.

 Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε στις κρίσιμες περιστάσεις με βαρύ τίμημα και κάλεσε όλους να συνταχθούν στην κοινή πορεία για μια καλύτερη Ελλάδα.

«Είναι γνωστό πως όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, όπως πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να την θέσουμε και πάλι σε τροχιά προόδου», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί το ΥΜΑΘ προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διεκδικεί ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις αυξημένες δυνατότητες της νέας γενιάς», επισήμανε ο κ. Ορφανός.            

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γ. Ορφανού στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,        

 Παναγιώτατε,          

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο,         

Κυρίες και κύριοι,                                              

Σας καλωσορίζω στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 79ης Διεθνούς Εκθέσεως.    Πρόκειται για μια γιορτή που είναι ταυτισμένη με τη νεότερη ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης, η οποία με την πάροδο του χρόνου αναδείχθηκε σε κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

 Η φετινή, 79η διοργάνωση που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, διεξάγεται σε μια εποχή όπου η χώρα μας πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης.   

Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά που τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετικό πρόσημο και ανοίγουν το δρόμο σε μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας.    

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, στα δύο χρόνια της επαναλειτουργίας του, έχει συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης που είναι και το κύριο ζητούμενο για τη χώρα.    

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1.613.332.510 ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.                              

Στον τομέα του τουρισμού, δημιουργούμε μαζί με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ως εφαρμογή ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό οδηγό για έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές, μέσω του οποίου θα παρέχονται διαδικτυακά πληροφορίες, τουριστικού χαρακτήρα σε όσους κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα ως τους Κήπους.                                                                         

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.                                                                                                              Την ίδια ώρα, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας λειτουργεί ήδη το Thessaloniki Smart up Innovation Hub για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρηματιών που έχουν καινοτόμες ιδέες στις νέες τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και άλλους συναφείς τομείς.                  

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, αξιοποιώντας στο έπακρο τους εποπτευόμενους φορείς και τις νομοθετημένες δυνατότητες του υπουργείου, διεκδικεί ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης του και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις αυξημένες δυνατότητες της νέας γενιάς.                                                                                                     

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, έχασε ως τώρα πολλές ευκαιρίες προόδου και επίλυσης προβλημάτων λόγω της συγκρουσιακής πολιτικής που ακολούθησαν οι επιμέρους ηγεσίες, κυρίως για λόγους προσωπικής προσέγγισης των θεμάτων.                                                                 

Θεωρώ πως μέσα από την σύνθεση και την σύγκλιση των απόψεων, μπορούμε να υλοποιήσουμε όσα δεν μας επέτρεψε μέχρι σήμερα, η μονοδιάστατη προσέγγιση και αντιμετώπιση των γεγονότων.                                                                                                   

 Σε αυτή τη νέα εποχή που ξεκινά για τη χώρα μας, καλούμαστε να υπερβούμε τις όποιες ιδιοτέλειες υπάρχουν και να συνταχθούμε όλοι στην κοινή πορεία για μια καλύτερη Ελλάδα.                                                                                                                                       

 Άλλωστε, είναι γνωστό πως όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, όπως πετύχαμε να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο και να την θέσουμε και πάλι σε τροχιά προόδου.                                                                                                                           

Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες. Ανταποκρίθηκε στις κρίσιμες περιστάσεις με βαρύ τίμημα και περιμένει τα επόμενα βήματα μας.                                

Ευελπιστώ ότι αυτό το φθινόπωρο, θα αποτελέσει την κρίσιμη καμπή αλλαγής της οικονομικής πορείας της χώρας, προς το συμφέρον των πολιτών της και της πατρίδας μας.                                                                                                                                      

 Κύριε πρωθυπουργέ,                                                                                                                  

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη και σας παρακαλώ να ανεβείτε στο βήμα για να εγκαινιάσετε την 79η ΔΕΘ.

Σας ευχαριστώ.   

Προηγούμενο άρθροΓ .Ορφανός “Σημείο αναφοράς για την οικονομία τα Επιμελητήρια”
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Η θετική πορεία της οικονομίας θα έχει ανάλογη απήχηση και στην κοινωνία”