ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤHN ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ “ΝΙΝΕ Ο’ CLOCK ” ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ MONICA APOSTOL

1485306016
1485306016

«7 στους 10 Ρουμάνους έχουν την Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεών τους»

1.      Ποια ήταν η εξέλιξη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα το 2013 και ποιες οι προοπτικές για το τρέχον έτος;

 «To 2013 ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε το μεγάλο στοίχημα, με τις αφίξεις ξένων τουριστών να ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και να αγγίζουν τον αριθμό ρεκόρ των 18 εκατομμυρίων. Σκεφθείτε μονάχα πως οι αφίξεις από την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 160%, από τη Ρωσία κατά 54% και από την Τουρκία κατά 35%, με την Ελλάδα να σημειώνει σαφώς καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τις κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Τουρκία. Εξίσου εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η τουριστική κίνηση και το 2014, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι τουρίστες που θα επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα φτάσουν τους 18,5 εκατομμύρια, αριθμός που μεταφράζεται σε έσοδα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και συνολικά 50.000 νέες άμεσες και έμμεσες μόνιμες και εποχικές θέσεις εργασίας».

Ποιοι είναι οι στόχοι της παρουσίας σας στην έκθεση τουρισμού (RomExpo);

 «Η συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, αποσκοπεί στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών από τη Ρουμανία, την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προορισμών στη Βόρεια Ελλάδα και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές της Ευρώπης. Είμαστε όμως εδώ και για έναν ακόμη λόγο, για να σας ευχαριστήσουμε τόσο για τη μαζική σας ανταπόκριση στο περυσινό μας κάλεσμα, καθώς περισσότεροι από 320.000 συμπατριώτες σας επισκέφθηκαν την Ελλάδα, όσο και για την ειλικρινή αγάπη που τρέφετε για την πατρίδα μου. Μεγαλύτερη απόδειξη από το ότι 7 στους 10 Ρουμάνους που σκέφτονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό έχουν ως πρώτη τουριστική επιλογή την Ελλάδα, δεν υπάρχει».

3.         Σύμφωνα με όσα γνωρίζετε ποια είναι τα τουριστικά πακέτα που προσφέρει φέτος η Ελλάδα για τη Ρουμανία και ποιες είναι οι ελκυστικότερες τουριστικές τοποθεσίες αυτή τη στιγμή;

 «Φέτος, συμμετέχουμε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου για να προωθήσουμε και να συσφίξουμε τις τουριστικές σχέσεις των δυο χωρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτιστικό, θρησκευτικό και αγροτικό τουρισμό. Θέλουμε να σας δείξουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα αλλά πολλά-πολλά περισσότερα. Ο ελληνικός τουρισμός, αναπτύσσοντας 12μηνη δυναμική, προσφέρει πραγματικές, αυθεντικές εμπειρίες και ζεστή φιλοξενία. Από τη μια συνδυάζει τη θάλασσα με τον πλούσιο ορεινό όγκο και από την άλλη τον έντονο πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα με τον φυσιολατρικό. Σας προσκαλώ λοιπόν να γνωρίσετε τον ιστορικό και φυσικό μας πλούτο. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μας, ζητάτε να σας πω ποιο θεωρώ ότι είναι το πιο ελκυστικό τουριστικό μέρος αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Και δεν το κάνω αυτό από υπερβολική αγάπη για την πατρίδα μου, αλλά επειδή πιστεύω ότι σε όλη της την επικράτεια διαθέτει απαράμιλλη ομορφιά και μέρη που πραγματικά αξίζει να τα ανακαλύψεις, να τα γνωρίσεις και να χαρείς τις ομορφιές τους».

4.         Πώς θα περιγράφατε τους Ρουμάνους; Πόσο ισχυρές είναι οι διακρατικές μας σχέσεις ;

 «Πρέπει να ξέρετε ότι για εμάς τους Έλληνες, οι Ρουμάνοι είστε αδέλφια. Προσωπικά, κάθε φορά που επισκέπτομαι τη χώρα σας αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σπίτι μου. Είστε άνθρωποι ζεστοί, φιλικοί, ευγενικοί, καλόκαρδοι και διακρίνεστε για τη φιλοξενία σας. Όλα αυτά τα στοιχεία, αν μη τι άλλο, ταιριάζουν απόλυτα με την ελληνική ιδιοσυγκρασία και μας φέρνουν πιο κοντά. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι οι διακρατικές μας σχέσεις χρονολογούνται από το 1880. Αυτά τα 124 χρόνια μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί αμοιβαίου σεβασμού με ιστορικές, πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές προεκτάσεις. Κάπως έτσι η Ελλάδα έφτασε σήμερα να είναι ο 6ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, οι εμπορικές μας συναλλαγές να ξεπερνούν το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και στα Ρουμανικά εμπορικά μητρώα να είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 5.500 επιχειρήσεις   με ελληνικό κεφάλαιο».

 Πόσοι Ρουμάνοι τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα και ποια εκτιμάται ότι θα είναι η προσέλευση φέτος;

 «Όπως σας είπα και στην αρχή της συνέντευξης, το 2013 εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 320.000 Ρουμάνοι τουρίστες. Στα επί μέρους στοιχεία τώρα, καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση 57,27% στις διανυκτερεύσεις Ρουμάνων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με καταμετρημένες 40.495 διανυκτερεύσεις σε όλη την πόλη, ενώ οι Ρουμάνοι κατέχετε την πρωτιά και στους ξένους τουρίστες που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία των Σερρών. Θετικά ήταν τα στοιχεία όσον αφορά και στις αφίξεις συμπατριωτών σας στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, όπου παρατηρήθηκε διπλασιασμός αφίξεων τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Οι μέχρι τώρα προωθητικές ενέργειες των Ρουμάνων τουριστικών πρακτόρων, με κάνουν να αισιοδοξώ ότι το 2014 θα είναι μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά και οι αριθμοί αυτοί θα ξεπεραστούν».  

Η Βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα από τα ελκυστικότερα τουριστικά μέρη. Τι βήματα έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση;

 «Παραδοσιακά η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν κυρίαρχες τουριστικές επιλογές των Ρουμάνων, καθώς δείχνετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στην παραλία της Πιερίας, στην Καβάλα και τη Θάσο. Το γιατί είναι προφανές. Η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος που αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης για ολόκληρη της Ν.Α. Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στηριζόμενος στο τετράπτυχο θάλασσα, προσκυνηματικός τουρισμός, χειμερινός τουρισμός και shopping. Αν στα παραπάνω προσθέσετε και τη μείωση της χιλιομετρικής απόστασης, λόγω της διάνοιξης νέων δρόμων επικοινωνίας προς Ρουμανία από τη Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τον Έβρο μέσω Βουλγαρίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί χιλιάδες Ρουμάνοι δίνουν κάθε χρόνο ψήφο εμπιστοσύνης στις ομορφιές της Μακεδονίας και της Θράκης, τις οποίες σας προσκαλούμε να χαρείτε και φέτος».

 

 

 


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “FOCUS SAPTAMANAL ” ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Επόμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ “Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΟ ’21 ΕΩΣ ΤΟΝ Β´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ”