ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ‘ΑΝΩ-ΚΑΤΩ’ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ‘ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Κύριος στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΥΜΑΘ είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να αποτελέσει το «σπίτι» της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2013 επισκέφθηκα το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο της Ευρώπης -το «Sophia Antipolis» στη Νίκαια της Γαλλίας- και συζήτησα με τη διοίκησή του τρόπους εποικοδομητικής συνεργασίας για την ουσιαστική και αποτελεσματική επανεκκίνηση του μεγαλύτερου, ίσως, στοιχήματος που καλείται να κερδίσει στην παρούσα φάση το νέο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της διήμερης επίσκεψής μου σε ινστιτούτα βιοτεχνολογίας, μικροηλεκτρονικής και design, καθώς και σε περιβαλλοντικά εξοπλισμένα επιχειρηματικά πάρκα και βιομηχανικές περιοχές, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη δέσμευση του προέδρου της διοίκησης του «Sophia Antipolis», κ. Dominique Fache, για «στήριξη ουσίας» και «στενή συνεργασία» με τη διοίκηση της Αλέξανδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Τούτη η χείρα φιλίας και συνεργασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για εμάς και το καινοτόμο εγχείρημά μας.

Πρώτον διότι, πέρα από το γεγονός  ότι εκφράζει έμπρακτη στήριξη της προσπάθειάς μας, ανοίγει δίοδο δικτύωσης ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων με έναν διεθνώς καταξιωμένο φορέα που φιλοξενεί περισσότερες από 1400 ιδιωτικές επιχειρήσεις και απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον, μας επιτρέπει να αποκομίσουμε πολύτιμες εμπειρίες και να βάλουμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης σε μια αποτελεσματική ρότα, ώστε βασιζόμενη σε διεθνή πρότυπα, να λειτουργήσει επιτέλους ως ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ένα εργαλείο το οποίο θα αναπτύξει την επιστήμη και την τεχνολογία, θα δημιουργήσει επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα ενισχύσει την απασχόληση και εν τέλει θα συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο της περιοχής.

Από την πλευρά μας, εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να αρχίσει να δουλεύει.

Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία επικαιροποίησης του κανονισμού λειτουργίας και του καταστατικού της ζώνης, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Αμέσως επόμενα βήματα είναι η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και η διασύνδεσή του με βάση τον τριπλό «έλικα» (ακαδημαϊκοί φορείς, Επιχειρήσεις, Κρατικοί ερευνητικοί φορείς) της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από την ύπαρξη ενός πόλου έλξης καινοτομίας με στόχευση στην αγορά.

Στα παραπάνω, καλούμαστε να προσθέσουμε τώρα και την εμπειρία που αποκομίσαμε από την παρουσία μας στο «Sophia Antipolis», ώστε η επαναδραστηριοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Η πρωτοβουλία μας να επανεκκινήσουμε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης μετά από στασιμότητα χρόνων, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μαρτυρά ωστόσο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί μια έντονα παραγωγική και δημιουργική πλευρά, την οποία αξίζει να προβάλλουμε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η παρουσία και λειτουργία καινοτόμων και δημιουργικών επιχειρήσεων εντός της Ζ.Κ.Θ., που πορεύονται με αισιοδοξία, τόλμη και αποφασιστικότητα, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα συνέργιας έρευνας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και μια θετική εξέλιξη για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ ΣΤΟ ΥΜΑΘ