ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – “ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΜΟΝΟΙΑ”

ypes press002
ypes press002

Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, υπάρχει η πραγματική, η αντικειμενική και η υποκειμενική προσέγγιση-θεώρηση των πραγμάτων.

Για το πραγματικό υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούν να το ερευνήσουν, να το αναλύσουν και να το εξαντλήσουν ως θέμα με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν όλες τις δυνατές λύσεις.

Το αντικειμενικό όμως είναι η γνώμη των πολλών και της πλειοψηφίας, η οποία διαμορφώνεται μέσα από τη δημοκρατία, το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.

Με μια βασική προϋπόθεση.  
Όχι τι συμφέρει τους πολλούς σήμερα, αλλά τι πρέπει να γίνει για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο.

Τα παραπάνω είναι θέματα και ερωτήματα που πολλές φορές με απασχόλησαν και εξακολουθούν να με απασχολούν τόσο ως άνθρωπο, όσο και ως Υπουργό με θέση ευθύνης.

Θέλω να πιστεύω ότι υπερασπίζομαι εξαντλητικά το διάλογο και την αντιπαράθεση απόψεων, λαμβάνοντας όμως υπόψη και την αποτελεσματικότητα.

Ζούμε άλλωστε σε μια εποχή κατά την οποία απαιτούνται λύσεις.

Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Και δυστυχώς πολλές φορές, θέλοντας να αποφύγουμε το πολιτικό κόστος του σήμερα, με την πρόφαση του διαλόγου απωθούμε τη λύση σοβαρών ζητημάτων που χρονίζουν, με αποτέλεσμα να τα συναντούμε μετέπειτα στο διάβα μας.

Προσωπικά δεν πιστεύω στη μετακύληση  των προβλημάτων, ούτε είμαι υποστηρικτής του «αντί».

Αντίθετα, πιστεύω στη θέση και στην τεκμηριωμένη άποψη. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα που έχει προκύψει με την πεζοδρόμηση ή όχι της Αγίας Σοφίας, την επένδυση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στην οδό Βενιζέλου, αλλά και την αναταραχή που δημιουργήθηκε σχετικά με τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Όσον αφορά στο θέμα της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, σαφώς και έχω προσωπική άποψη την οποία όμως προτιμώ να μην εκφέρω δημόσια, ούτως ώστε να μην θεωρηθεί παρέμβαση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης. Εξάλλου πρόκειται για ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ως άνθρωπος που προέρχομαι από την αυτοδιοίκηση, ανήκω σε εκείνους που διεκδίκησαν με πείσμα και πέτυχαν οι λήψεις αποφάσεων που αφορούν τοπικά θέματα να λαμβάνονται από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στην οδό Βενιζέλου, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης εκτιμώ ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει διότι έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά. Αναμφίβολα η λειτουργία του Μετρό θα είναι μια σωτήρια λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Σεβόμαστε τον πολιτισμό, σεβόμαστε τις ρίζες μας. Το Μετρό, όμως, είναι ένα έργο που πρέπει να ενώσει και όχι να διαιρεί την πόλη. Όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσιζε ομόφωνα ότι ο σταθμός «Βενιζέλου» θα κατασκευαστεί και οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στα σκάμματα θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο της πόλης, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη τους, είμαι σίγουρος είχε λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις παραμέτρους.  Και προφανώς οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Για τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, είναι προφανές ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται. Η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ήταν σαφής. Οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα θα προστατευτούν με κόστος καθώς η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και αυτό της αρμόζει.

Ενέργειες όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.  Ειδικότερα όταν πρόκειται για μια επένδυση που αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τέταρτο ζήτημα είναι αυτό του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας.

Είμαι από εκείνους που έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της κατασκευής του, αρκεί φυσικά να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως η αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και ο κοινωνικός έλεγχος κατασκευής και λειτουργίας του. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα έργο υπερτοπικού χαρακτήρα που μπορεί να αλλάξει την εικόνα της καθαριότητας σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας παράλληλα σε περισσότερη ανάπτυξη, μέσω των ανταποδοτικών οφελών για την τοπική κοινωνία.

Αναμφίβολα τέτοιου είδους έργα δεν πρέπει να γίνονται ποτέ μονομερώς, αλλά να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η άποψη της κοινής γνώμης, έχοντας προηγηθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος των αρμόδιων φορέων.

Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αφετηρία πολιτικών συγκρούσεων.  Είναι καιρός πλέον να σταματήσει η «διαίρεση» της Θεσσαλονίκης για κάθε θέμα που προκύπτει.

Ένα σπίτι που είναι χωρισμένο στο εσωτερικό του, δεν μπορεί να σταθεί. Το ίδιο ισχύει για τις πόλεις και τους λαούς. Όπως είπε και ο Δημόκριτος: «Από την ομόνοια προκύπτουν τα μεγάλα έργα και οι πόλεις μπορούν να έχουν επιτυχία στους πολέμους, με άλλο τρόπο όχι».

Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KARFITSA “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ”
Επόμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΜΟΝΑΔΕΣ”