‘ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΕΡΔΟΣ»
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας αποτελεί αναμφισβήτητα η Δυτική Μακεδονία, η οποία ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις θα πρέπει να στραφεί προς τη σταδιακή προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και της ανάπτυξης άλλων κλάδων, όπως είναι ο τουρισμός και η γεωργία, παράλληλα με τους τομείς που ήδη βρίσκονται σε ανάπτυξη.
Τη θέση αυτή υποστηρίζει ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος μιλώντας στην ειδική ένθετη έκθεση του «Κέρδους» για την περιοχή, σπεύδει να επισημάνει ότι το υπουργείο θα επιδιώξει να σταθεί αρωγός προς την κατευθύνση αυτή, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το υπουργείο σε κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε., ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Επικαλείται, μάλιστα, τη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου του τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία περισσότερο από το 25% του περιφερειακού ΑΕΠ προκύπτει μονοσήμαντα από τις παραγωγικές δραστηριότητες της βιομηχανίας λιγνίτη.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, όπως ο ίδιος παραδέχεται, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Αν και ενεργειακό κέντρο, τούτη η γωνιά της χώρας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, ως αποτέλεσμα της μονομερούς οικονομικής ανάπτυξης. Για αυτό, πιστεύει, ότι «τώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει πίσω της το χθες και να διαμορφώσει μια νέα επενδυτική στρατηγική, έφτασε η ώρα η Δυτική Μακεδονία να ακολουθήσει το ρεύμα των εξελίξεων, στρεφόμενη σε ΑΠΕ και άλλους κλάδους».
Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, λέει ο κ. Καράογλου, μπορεί να παρέχει στήριξη στην επιχειρηματική κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα του παραχωρηθούν οι αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Η έκβαση αυτή, όπως παραδέχεται, «αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να καταστήσουμε το υπουργείο κέντρο προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών».
Επιπλέον, προκειμένου το ΥΜΑΘ να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ολοκληρωμένες δράσεις ανάπτυξης σε επίπεδο τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας, έργων υποδομής και γεωργίας, απαιτείται, όπως τονίζει, η όσο το δυνατόν καλύτερη και αμεσότερη εποπτεία των διαδικασιών απορρόφησης των Κοινοτικών πόρων.
Ο Υπουργός πιστεύει ότι ο συντονισμός διαχείρισης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να εκχωρηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης για τον χώρο ευθύνης του.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος και συντονισμός των αρμοδιοτήτων αυτών.
Επιπλέον, προσθέτει ότι το Interreg είναι ένα τρίτο πρόγραμμα που αφορά στη διασυνοριακή συνεργασία.
Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, εξήγγειλε την παραχώρηση διαχείρισης των κονδυλίων του προγράμματος-ύψους 320 εκ, ευρώ-στο ΥΜΑΘ, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Σχετικά με το ποιοι είναι οι κλάδοι που μπορούν να αναπτυχθούν στη Δυτική Μακεδονία και να βοηθήσουν στην πορεία ανάκαμψης της περιοχής και της χώρας, ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, γύρω από τη ΔΕΗ μπορούν να αναπτυχθούν «δορυφορικές» επιχειρήσεις. «Στον πρωτογενή τομέα πρέπει να υπάρξει στροφή προς τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης προϊόντων, ώστε να προβληθούν σε ισχυρές αγορές του εξωτερικού, φημισμένα προϊόντα όπως ο κρόκος Κοζάνης, η γούνα, τα αρωματικά φυτά, τα μήλα και τα φασόλια. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί και στον εναλλακτικό τουρισμό. Η Δυτική Μακεδονία φημίζεται για τον μεγάλο  ορεινό όγκο της, διαθέτει τις περισσότερες λίμνες και ποτάμια στον ελλαδικό χώρο, ενώ εξίσου γνωστά είναι και τα χιονοδρομικά της κέντρα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να  βοηθήσουν όχι μόνο στην ανάκαμψη της τοπικής, αλλά της ελληνικής οικονομίας γενικότερα» συμπληρώνει ο κ. Καράογλου.
Όσον αφορά στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες θεωρεί ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαφή και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Κάθε ένας από τους τέσσερις νομούς που απαρτίζουν τη Δυτική Μακεδονία, όπως εξηγεί, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία «οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε. Θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, θα σκύψουμε με προσοχή πάνω στα προβλήματα του κάθε τόπου και θα αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Όσοι πιστεύουν ότι η Δυτική Μακεδονία είναι καταδικασμένη στον μαρασμό και την ανεργία, κάνουν λάθος. Το ΥΜΑΘ είναι εδώ για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των Βορειοελλαδιτών, όχι για να λειτουργεί ως… ταχυδρόμος των αιτημάτων που διατυπώνουν οι κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας προς την Αθήνα», τονίζει καταλήγοντας ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Προηγούμενο άρθρο‘ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ “ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΑΘΗΣΗ-ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ”