ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ “ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΑΘΗΣΗ-ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ”

ypes press002
ypes press002

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΑΘΗΣΗ-ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ»

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και να συμμετέχω ενεργά σε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα, που λαμβάνει χώρα στο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Για πρώτη φορά εκπρόσωποι 8 ευρωπαϊκών δήμων από:
-τη Γαλλία,
-τη Μεγάλη Βρετανία,
-το Βέλγιο,
-τη Γερμανία,
-τη Λιθουανία,
-την Ιταλία και
-την Ελλάδα,
θα έχουν κοινή έδρα το Δήμο Ωραιοκάστρου και από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα επιχειρήσουν να ξεδιπλώσουν την πολυπλοκότητα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ενός φαινομένου, το οποίο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι,
Ο πλανήτης μας αλλάζει.

Και από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή μοιάζει αναπότρεπτη, η άμεση αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεών της, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας.

Οφείλουμε, δηλαδή, να… διαβάσουμε τις εξελίξεις και να εφαρμόσουμε ένα αποτελεσματικό πλέγμα πολιτικών και στρατηγικών δράσεων, οι ποίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. 

Η χάραξη, όμως, μιας ορθολογικής ενεργειακής πολιτικής για την καταπολέμηση των ολέθριων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές, αλλά και παγκόσμιες αποφάσεις.

Δεν περιορίζεται μόνο στα εθνικά σύνορα κρατών, αλλά είναι ένα ζήτημα που απαιτεί:
-τη συμμετοχή όλων,
-διακρατικές συνεργασίες και
-κατ’ επέκταση τη χάραξη μιας κοινής παγκόσμιας στρατηγικής.

Άλλωστε, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης απαιτούνται συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και όχι μονομερείς πολιτικές, που δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.

Η κλιματική αλλαγή, φίλες και φίλοι, έχει τεράστια, σημασία καθώς είναι το πρώτο δείγμα, η πρώτη απόδειξη, της κακής χρήσης του περιβάλλοντος από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί συντονισμένη δράση, με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Άλλωστε, όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε ότι η εφήμερη οικονομική ανάπτυξη που συντελείται σε βάρος του περιβάλλοντος, μας οδηγεί συστηματικά σε πολυδάπανες προσπάθειες αποκατάστασής του και σε συνέπειες ανεπανόρθωτες, όχι μόνο σε βάρος των γενεών του μέλλοντος, αλλά και στο αύριο των σημερινών γενεών.

Είναι τόσο γρήγορες οι κλιματικές μεταβολές, που τις ζούμε εμείς οι ίδιοι που τις προκαλέσαμε.

sfΦίλες και φίλοι,
η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλο ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά μια απειλή η οποία κρύβει περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Ευτυχώς η Ε.Ε. τους αντιλήφθηκε έγκαιρα και φρόντισε να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Με το πρωτόκολλο του Κιότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειώσει την τετραετία 2008 – 2012 τις εκπομπές ρύπων κατά 8%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Παράλληλα, σας υπενθυμίζω πως το 2007 οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν ένα πακέτο κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, με σκοπό τη επίτευξη του τριπλού στόχου, γνωστού και ως «20-20-20 έως το 2020».
Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει:
-μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου,
-αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας και
-μείωση στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας, μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Όλα κατά 20%, συγκριτικά  πάντα με τα επίπεδα του 1990.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, πρωτοστατεί και δίνει το καλό παράδειγμα.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Σαφώς και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως έχουμε μακρύ δρόμο να διαβούμε μπροστά μας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ενδεικτικά μόνο αναφέρω πως, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα ανήκει στις 18 πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή.

Και αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει.

Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα μας είναι μια πλούσια χώρα την οποία ο Θεός προίκισε με συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε.

Πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά, προκειμένου να δώσουμε στην πατρίδα μας τις ευκαιρίες που δικαιούται. 

Η γεωπολιτική της θέση, της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη.

Δεν τη χαρακτηρίζουν, τυχαία, ως σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

Καθήκον μας, λοιπόν, είναι εργαστούμε σκληρά και να βελτιώσουμε την οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση.

Και μπορούμε να το πετύχουμε, υλοποιώντας νέες καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία με πιο «οικολογικό», με πιο «πράσινο» αν προτιμάτε,  τρόπο.

Ας αντιληφθούμε, επιτέλους, πως για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη, αλλάζοντας το αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Φίλες και φίλοι,
η κρίση μας έχει διδάξει ότι μια από τις σημαντικές αδυναμίες του παραγωγικού μας συστήματος είναι η έλλειψη επιθετικής κίνησης στα πεδία της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Αποτελεσματική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφενός θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου θα οδηγήσει και πάλι την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. 

Διότι κλιματική αλλαγή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και την επέκτασή της σε νέες αγορές και ευκαιρίες.

Κυρίες και κύριοι, 
Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό.
Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας, ας πιστέψουμε στην Ελλάδα και ας ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας.
Να βρούμε ευκαιρίες για επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, ευκαιρίες να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθρο‘ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ
Επόμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ