‘ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ»
«ΠΑΤΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και 86 χρόνων από τα εγκαίνια της πρώτης Δ.Ε.Θ., αποτελεί ευκαιρία για μια αναδρομή στο θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ιστορία της πόλης, και παράλληλα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της Δ.Ε.Θ. μέσα από την αποτίμηση των σημερινών οικονομικών δεδομένων. 
Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο μέχρι και σήμερα, η Θεσσαλονίκη διακρίνεται για την παραγωγική δυναμική που έχει αναπτύξει στο βάθος των αιώνων, το σπουδαίο ιστορικό της παρελθόν, το αξιόλογο παρόν, τις ιδιαίτερες δυνατότητες  που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ενώ κατέχει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην αστική ιεραρχία της χώρας.
Εμπορικό «σταυροδρόμι» Ανατολής και Δύσης, αξιοποίησε το πληθυσμιακό της μέγεθος και γρήγορα αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναπτύσσοντας δυναμική οικονομική παρουσία.

Σήμερα που η Θεσσαλονίκη και η χώρα μας γενικότερα βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ιστορικό καθήκον της πόλης  είναι να αναμοχλεύσει το παρελθόν και να φέρει στην επιφάνεια εκείνα τα βασικά στοιχεία που θα αναδείξουν τόσο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της, όσο και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια.
Εξ ορισμού η Θεσσαλονίκη αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί καθοριστική συνιστώσα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, χάρη και στην παρουσία της Δ.Ε.Θ. η οποία διαχρονικά αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας ανάπτυξης, σε μια γεωγραφική περιοχή όπου ο οικονομικός ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και εντονότερος. 
Το γεγονός αυτό αντιλήφθηκε εγκαίρως ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος υλοποίησε την προεκλογική του δέσμευση,  προχωρώντας άμεσα στην επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
Το νέο ΥΜΑΘ με την ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων που είχε μέχρι την ημέρα κατάργησής του, σε συνδυασμό και με την προσθήκη νέων, όπως της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, αναλαμβάνει επιτελικό ρόλο στην πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Έχω τονίσει επανειλημμένα πως η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι «κομπάρσοι», αλλά «πρωταγωνιστές» στην κοινή προσπάθεια για να βγάλουμε την ελληνική οικονομία από το τέλμα και να κερδίσουμε ένα καλύτερο, πιο αισιόδοξο, αύριο.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς η συνένωση Δ.Ε.Θ.-Helexpo-O.Π.Ε. (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα εξωστρέφειας, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΜΑΘ και θα ενεργεί ως πολύ-εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Αίμου.
Με δεδομένο ότι η Διεθνής Έκθεση βιώνει μια μεταβατική περίοδο, είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε από την αρχή το νέο «πρόσωπο» του εκθεσιακού μας φορέα.
Ξεκινάμε από την αρχή, πατάμε το κουμπί της επανεκκίνησης, διδαχτήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος και κοιτάμε το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία.
Προτεραιότητά μας είναι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους φορείς της πόλης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να χαράξουμε τη νέα πορεία της Δ.Ε.Θ, της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, με ορίζοντα δεκαετίας.

Αναζητούμε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με την προσέλκυση επενδύσεων να αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη μιας πόλης.
Άλλωστε η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σημαίνει ανάπτυξη ολόκληρης της Μακεδονίας και Θράκης.
Στο νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό που θέλουμε να προσδώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε σελίδα τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και τη Δ.Ε.Θ., μέσα από συμπλεγματισμούς, απομόνωση, επεισόδια, πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς και προσωπικές μικροκομματικές στρατηγικές.
Ήρθε η ώρα του «εμείς» και όχι του «εγώ».
Ας μην αναρωτιούνται ορισμένοι, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για αυτούς, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας.
Οι κατηγορίες και τα αναθέματα είναι εύκολα. Οι πράξεις είναι το ζητούμενο.

Δυστυχώς στα χρόνια που προηγήθηκαν η Βόρεια Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις νέες προκλήσεις εξαιτίας της εσωστρέφειας, του Αθηναϊκού συγκεντρωτισμού αλλά και της αλαζονείας του κέντρου που απαξιώνει την περιφέρεια.
Σήμερα, ωστόσο, φαίνεται πως ξεκινά να υλοποιείται μια νέα πολιτική. Αυτή που στηρίζει και επενδύει στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Αξιοποιώντας τη δυναμική της περιφέρειας και έχοντας ως αρχή ότι το παρελθόν δεν πρέπει να σκιάζει το παρόν και το μέλλον, ξεκινούμε μια νέα πορεία «οπλισμένοι» με δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Οδηγός μας η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, η αποκατάσταση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, η ταχύτερη δυνατή έξοδος από την ύφεση και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε λαϊκίζει, ούτε μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις. Προτιμά να βαδίσει στο δρόμο της αλήθειας, της συνέπειας, της ευθύτητας.
Ο δρόμος που επιλέξαμε είναι δύσβατος. Αλλά είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε να απεγκλωβιστούμε από την ύφεση και να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. 
Οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι, αλλά είναι καλό να γνωρίζουν οι πολίτες πως οι θυσίες τους δεν πρόκειται να πάνε χαμένες.
Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης

Προηγούμενο άρθρο‘Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ’ – Αρθρο του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Επόμενο άρθροΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ