Συνέντευξη ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στο KILKIS-PRESS.GR- Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ ΣΤΟ KILKIS-PRESS.GR KAI ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΝΑΡΟΠΟΥΛΟ

 

«Η Μακεδονία και η Θράκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής»

 

1)  Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνει για τη Βόρεια Ελλάδα, πέρα από την προφανή σημειολογική σημασία, η επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, που είχε καταργήσει ουσιαστικά o κ. Παπανδρέου.

«Με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, η Βόρεια Ελλάδα αποκτά δυνατή φωνή στην Αθήνα και στα κέντρα των αποφάσεων. Στόχος του Πρωθυπουργού αλλά και δικός μου, είναι το ΥΜΑΘ να αποποιηθεί τον συμβολικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα που μπορεί να είχε κατά το παρελθόν και να διεκδικεί αρμοδιότητες και πόρους προς όφελος των πολιτών.  Ως βουλευτής διατράνωνα την άποψη ότι η Μακεδονία και η Θράκη δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ο “φτωχός συγγενής”. Ως υπουργός λέω ότι οι Βορειοελλαδίτες δεν είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων αλλά οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές. Μπορούμε, λοιπόν, να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και μέσα από μια σειρά αναπτυξιακών πολιτικών να δώσουμε τη δυνατότητα στην περιοχή μας να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου».

 

2)  Αναλαμβάνετε υπουργός σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιτύχετε στο έργο σας;

«Επειδή το Υπουργείο επανασυστάθηκε από μηδενική βάση, το έργο μας θα είναι δύσκολο.  Παρόλα αυτά είμαι σίγουρος ότι η αποστολή μας θα στεφθεί με επιτυχία. Εγγύηση για αυτό αποτελεί το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και το μεράκι αλλά και η διάθεση για σκληρή δουλειά που διακρίνω καθημερινά σε όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΥΜΑΘ. Κύριε Καναρόπουλε, έχουμε χρέος να πετύχουμε και θα πετύχουμε».

 

 3)  Ποιές είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και εσείς προσωπικά για τη Βόρεια Ελλάδα;

«Πρώτα από όλα να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών.  Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να καταστήσουμε τη λέξη “ανάπτυξη” ταυτόσημη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και τη Βόρεια Ελλάδα πυλώνα ανάπτυξης και πόλο επενδύσεων.  Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ, θέλουμε ένα Υπουργείο εξωστρεφές το οποίο θα εφαρμόσει πολιτικές ανάπτυξης, οι οποίες θα στηρίξουν την τοπική οικονομία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας έχουμε τον άνθρωπο και αυτόν θέλουμε να στηρίξουμε».

4)  Ποιά είναι η πολιτική που θα επιδιώξετε να εφαρμόσετε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, με το δεδομένο ότι η κύρια πύλη εισόδου τους είναι η περιοχή της Θράκης;

«Δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί την κύρια “πύλη εισόδου” παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να αφορά πλέον στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και είναι υποχρέωσή  μας να τη σταματήσουμε, εφαρμόζοντας πολιτικές μαζικού επαναπατρισμού και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προσαρμοστεί η νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε όσα προβλέπουν οι σχετικές νομοθεσίες στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Όπως είπε και  ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να έχουμε την πιο ελαστική και την πιο ελκυστική νομοθεσία για τους λαθρομετανάστες. Αυτό θα αλλάξει και θα αλλάξει συναινετικά».

5)  Κε Υπουργέ, είστε μέλος μιας κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Ποιές δυσκολίες βλέπετε να δημιουργεί το γεγονός αυτό;

«Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ξεκινάμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, ωστόσο προσπαθούμε να συνεργαστούμε για το καλό όλων των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για ένα στοίχημα καθώς γεννιέται κάτι καινούργιο. Ένα είναι όμως το σίγουρο. Από τις 18 Ιουνίου κύριε Καναρόπουλε, όλοι φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος.  Στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας τον τελευταίο μήνα να ξεπεράσει την κρίση, δεν χωρούν έριδες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η τρι-κομματική Κυβέρνηση που συγκροτήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές είναι Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης μακράς πνοής και αυτό έγινε σαφές μέσω της προγραμματικής συμφωνίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά. Θα σας επισημάνω μόνο ένα στοιχείο. Στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπάρχουν θαρραλέες πολιτικές που δεν τόλμησε να τις διακηρύξει καμία αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση τα προηγούμενα 38 χρόνια. Τολμώ, λοιπόν, να πω, ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος δείχνει τη μέγιστη δυνατή πολιτική ωριμότητα και ξεπερνά τον εαυτό του. Άλλωστε, μόνο αν αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις του χθες, θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

6)  Πώς σχολιάζετε το γεγονός, ότι σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας σχηματίζεται μια κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του κ. Μόντι;

«Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είναι από τα μικρότερα κυβερνητικά σχήματα που υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε επίσης πως στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι απολαβές των Υπουργών θα είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ περιορίζεται στο μέγιστο δυνατό η χρήση των κρατικών αυτοκινήτων».

7)  Ποιό σημείο από τα συμφωνηθέντα μεταξύ των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση σας βρίσκουν αντίθετο;

«Επιτρέψτε μου, κύριε Καναρόπουλε, να σας επαναλάβω ότι σε αυτήν την κυβέρνηση όλοι αγωνιζόμαστε για έναν κοινό στόχο. Ο Ελληνικός λαός μας ζήτησε να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της ύφεσης και σε αυτό το αίτημα ανταποκρίνονται από κοινού όλα τα κόμματα τα οποία έχουν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Κοινή συνισταμένη και των τριών κομμάτων είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η μείωση του χρέους, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και φυσικά η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Οι εποχές που σκεφτόμασταν με το “εγώ” ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα σκεφτόμαστε με το “εμείς”».  

8)  Στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Μαϊου και της 17ης Ιουνίου ο ελληνικός λαός επέλεξε να έχει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό σημαίνει το τέλος μιας εποχής όπου κυριάρχησε η αντίληψη των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων;

«Είναι σαφές ότι το βράδυ της 17ης Ιουνίου ο Ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή. Να παραμείνουμε στο ευρώ και να συνεργαστούν όλα τα κόμματα που είχαν τους ίδιους στόχους.  Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά σεβάστηκαν αυτήν την εντολή και δεσμεύτηκαν ότι θα την τιμήσουν μέχρι τέλους. Στην παρούσα φάση έχει μπει τέλος στο δικομματισμό. Στο μέλλον όλοι θα κριθούμε εκ του εκλογικού αποτελέσματος».

9)  Είστε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος;

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι πιο αναλογικό. Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να “σπάσουν” οι εκλογικές περιφέρειες, ώστε να γίνουν πιο μικρές. Πιστεύω ότι το “ιδεατό” είναι να φτάσουμε κάποτε στις στενές μονοεδρικές περιφέρειες, γιατί μόνο τότε θα τελειώσουν οριστικά λάθη και παθογένειες του χθες».

10) Κε Υπουργέ, πότε σκοπεύετε να επισκεφθείτε το νομό Κιλκίς;

«Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου να επισκεφθώ το Νομό Κιλκίς. Πρόσφατα συναντήθηκα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γκουντενούδη και συζητήσαμε για όλα τα τρέχοντα θέματα του νομού. Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθώ το νομό και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά περισσότερα».

11)  Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας;

«Όσον αφορά στο νομό Κιλκίς ενημερώθηκα από τον κ. Γκουντενούδη για την προώθηση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου από τον Α/Κ  Χαλάστρας μέχρι τον Α/Κ Πολυκάστρου, ενώ συζητήσαμε και για το υπό κατασκευή τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κιλκίς-Θεσσαλονίκης (από τον Α/Κ Νέας Σάντας μέχρι τον Α/Κ Ασσήρου), όπου η μη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων απαλλοτριώσεων αποτελεί τον βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή εκτέλεση του έργου.  Όσον αφορά στα υπόλοιπα, όταν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις θα ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα»

12)  Τελειώνοντας τη συνέντευξη ποιό είναι το μήνυμα που θα επιθυμούσατε να στείλετε στον κόσμο της Μακεδονίας και της Θράκης;

«Ότι η Μακεδονία και η Θράκη θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης,  να είναι σίγουροι ότι το νέο ΥΜΑΘ θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και επίλυσης προβλημάτων για την ευρύτερη περιοχή και πως οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές για όλους».


Προηγούμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ Γ. ΚΑΤΣΑΝΗ
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ