ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ Γ. ΚΑΤΣΑΝΗ

ypes press002
ypes press002
Μακαριότατε,
αγαπητοί συνάδελφοι του Κυπριακού Κοινοβουλίου,
αξιότιμα μέλη της κοινότητας Μαρί,
κυρίες και κύριοι.
Χαιρετίζω θερμά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Γεώργιου Κατσάνη, ο οποίος στις 21 Ιουλίου 1974 έχασε τη ζωή του, ηρωικά μαχόμενος, στον Άγιο Ιλαρίωνα, ένα 24ωρο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Δυστυχώς έκτακτες αλλά και σοβαρές ανειλημμένες υποχρεώσεις, καθιστούν αδύνατη την παρουσία μου στη σημερινή τελετή στην κοινότητα Μαρί, ωστόσο τη χαιρετίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Όχι μόνο ως Βορειοελλαδίτης, μιας και ο ήρωας καταγόταν από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, αλλά και ως μέλος της οικογένειας του Ηρακλή, καθώς αγωνίστηκε και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στο τμήμα στίβου του Συλλόγου.

Ο Γεώργιος Κατσάνης συνέδεσε το όνομα του με την Κύπρο γιατί είχε βαθιά ριζωμένο στην καρδιά του το αίσθημα του καθήκοντος για την πατρίδα και σήμερα η Μεγαλόνησος του το ανταποδίδει.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχουμε ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αντλήσουμε δύναμη από παρόμοια παραδείγματα και να πιστέψουμε και πάλι σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, η πατρίδα, η πίστη και το δίκαιο.

Αξίες, οι οποίες αν και μοιάζουν χαμένες στο χρόνο, πρέπει να τις επαναφέρουμε στην καθημερινότητά μας και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ως οδηγό για το μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

η αυτοθυσία του Γεώργιου Κατσάνη αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας, ανδρείας και προσήλωσης στις αρχές του Δικαίου.

Του Δικαίου που ο ήρωας υπερασπίστηκε με τη ζωή του, όπως έκαναν όλοι οι Ελλαδίτες και Κύπριοι που έπεσαν υπέρ πατρίδος πριν 38 χρόνια.

Έλληνες και Κύπριοι δεν ξεχνάμε.
Αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα μέχρι την τελική δικαίωση. Αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί.
Χαιρετίζω, λοιπόν, θερμά τη σημερινή εκδήλωση και σας διαβεβαιώνω ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα καταθέσω προσωπικά στεφάνι στο μνημείο του ήρωα.

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ”
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑ ΕΓKAINIA ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ