Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη στα εγκαίνια της έκθεσης “Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης την περίοδο του Εκδυτικισμού”

1484396914
1484396914
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Είναι τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, για να εγκαινιάσουμε την έκθεση για τους Ρωμιούς Αρχιτέκτονες της Πόλης.
Είναι χαρά να φιλοξενείται αυτή η έκθεση στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη πολυπολιτισμική. Σε μια σύγχρονη πόλη, που έχει πάνω της τα σημάδια της ιστορίας της. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται εδώ,  στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στο σπίτι των μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σήμερα, χάρη σε όλους όσοι δούλεψαν για να οργανωθεί και να παρουσιαστεί αυτή η σπουδαία δουλειά και ιδιαίτερα χάρη στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την έκθεση στην Κωνσταντινούπολη,  έχουμε την ευκαιρία να δούμε το ελληνικό αποτύπωμα στο αστικό τοπίο της Πόλης.
Κυρίες και κύριοι,
ανεξάρτητα από αναμνήσεις και βιώματα, τα αστικά τοπία έχουν την ιδιότητα να πυροδοτούν συναισθήματα. Εσείς περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους γνωρίζετε καλά, πως ο αστικό τοπίο δεν αποτελεί απλά θέατρο της ανθρώπινης δράσης, αλλά διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία συλλογικής ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως πεδίο στρατηγικών εξουσίας. Με δυο λόγια η αστικότητα συναρτάται με το μετασχηματισμό των κοινωνιών. Η διαρκής ανάμειξη πολιτισμών επιφέρει νέα στοιχεία στην ήδη σύνθετη ταυτότητα των τόπων, διασπώντας, αναμιγνύοντας και ανασυνθέτοντας την πολυπλοκότητα της αστικής ζωής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες άφησαν το στίγμα τους στην Πόλη διαμορφώνοντας το νέο της πρόσωπο. Συνέβαλλαν στον εκσυγχρονισμό του δομημένου περιβάλλοντός της κατά την περίοδο του εκδυτικισμού, δημιουργώντας το αστικό τοπίο της μετάβασης.
Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, μπορούμε όλοι να θαυμάσουμε τις τεχνοτροπίες και τα έργα που άλλαξαν το αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης και το μετεξέλιξαν.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστο Σπίρτζη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ της Κεντρικής Μακεδονίας Τάσο Κονακλίδη για αυτήν την ευκαιρία που μας δίνουν.
Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΈλεγχος αγοράς δομικών υλικών στη Βόρεια Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη με τον Αμερικανό Πρέσβη Daniel B. Smith