Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΤΟΥ 6ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

1484397096
1484397096
Ο  Υπουργός  Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κήρυξε σήμερα την έναρξη του 6ου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι που διοργάνωσε η Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς στο αμφιθέατρο του 4ου και 5ου Λυκείου του δήμου.
Απευθυνόμενος στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους σκακιστές, ο Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε τα εξής:
Όταν έλαβα την τιμητική πρόσκληση, να παραστώ στο σημερινό ξεκίνημα του Διεθνούς αυτού Τουρνουά, αναζήτησα να δω τι λένε για το Σκάκι οι ίδιοι οι Σκακιστές και ιδιαίτερα οι πιο φημισμένοι εξ` αυτών. Ένας από τους μεγαλύτερους, ο David Bronstein είχε πει: «Στο σκάκι κερδίζουν όλοι: Αν πραγματικά απολαμβάνει κανείς το παιχνίδι, τότε η ήττα δεν είναι στενοχώρια.» Δεν ξέρω αν το έλεγε αυτό, όταν πια δεν μπορούσαν να τον νικήσουν παρά ελάχιστοι και σπάνια.
Το σίγουρο είναι, πως εκείνοι που αγαπούν το σκάκι ως ενασχόληση, έχουν συνήθως ευφυία, οξυδέρκεια, διορατικότητα και υπομονή, που καθιστούν το σκάκι πραγματική άσκηση τα ίδια αυτά ταλέντα του νου.
Μου είναι πραγματικά δύσκολο λοιπόν, να φανταστώ ανθρώπους με τέτοια χαρακτηριστικά να ολοκληρώνουν μια παρτίδα σκάκι χωρίς να την απολαύσουν, ακόμα κι αν ηττηθούν. Κι αυτό, προϋποθέτει κάτι ακόμα: Ευγένεια ψυχής. Μια ευγένεια ψυχής, αναγκαία σε κάθε κοινωνία, σε κάθε καμπή της ιστορίας. Πόσο μάλλον σε δύσκολες συγκυρίες. Γιατί η ευγένεια αυτή, σε συνδυασμό με τα ταλέντα που προανέφερα, ευφυία, οξυδέρκεια, διορατικότητα, υπομονή, αποτελούν συστατικά των αναμφίβολα χρήσιμων ανθρώπων.
Χρήσιμων για το κοινό καλό.
Χρήσιμων για την εξεύρεση των «έξυπνων» λύσεων στα προβλήματα των καιρών.
Βρισκόμαστε όμως σήμερα εδώ, όχι για να λύσουμε τα προβλήματα των καιρών, αλλά επειδή το γοητευτικό αυτό άθλημα, έχει πολλούς φίλους, που βοηθούν να αποκτά ακόμα περισσότερους.
Η Ένωση Σκακιστών Καλαμαριάς, με το Διεθνές Τουρνουά που πραγματοποιείται για έκτη φορά με επιτυχία, συμβάλει στην διάδοση του παιχνιδιού, αλλά και στη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης σε ένα εκλεκτό διεθνές κοινό.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, είναι πάντα πρόθυμο, να γίνεται αρωγός σε παρόμοιες προσπάθειες.
Πόσο μάλλον σε μια περίοδο, που και το ίδιο το Υπουργείο ενισχύει τον παρεμβατικό του ρόλο, σε δράσεις και πρωτοβουλίες ενίσχυσης της προβολής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.
Στα καινοτόμα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του ΥΜΑΘ, περιλαμβάνεται και η δράση για τον τουρισμό, με πρωτοβουλίες όπως η σύσταση του Άτυπου Συμβουλίου Τουριστικής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στόχος μας είναι φυσικά, η ενίσχυση του Τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη, με κοινές δράσεις που δεν αφορούν μόνο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, αλλά και την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού.
Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι μια από αυτές τις μορφές.
Και το σκάκι, ως άθλημα, είναι χρήσιμο να το βλέπουμε και από αυτή την οπτική γωνία.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στη δραστήρια διοίκηση της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και τις ευχαριστίες μου για την ευκαιρία που μου έδωσε να βρεθώ ανάμεσά σας, κηρύσσοντας την έναρξη του 6ου Διεθνούς Τουρνά της Ένωσης.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Και είμαι βέβαιος, πως θα απολαύσετε το παιχνίδι. Σας ευχαριστω”.


 

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΚΕΠ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
Επόμενο άρθροΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΤΟ ΥΜΑΘ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ